REKLAMA

A fájdalom nagyon kellemetlenül meg tud lepni éjszakáról reggelig, de valamikor nagyon lassan és halkan lopakodik és vesz az erején. Evel a testünk jelzi hogy valami nincs rendben velünk és ezeket a jeleket fel kéne ismernünk.

A bordaív alatti fájdalom többek között a gyakori fájdalmakhoz tartozik, de valamikor súlyosabb egészségügyi problémára mutathat. A tipikus bordaív alatti fájdalomnak bal oldalt több okozója is lehet.

Honnan jön a fájdalom?  

Az okot mindenesetre az orvos tudja legpontosabban megmondani. Ha a bordaív alatti bal oldali fájdalmat más szimptómák is kísérik, mint például a láz, légzési problémák, hányás vagy vérzés okvetlenul orvoshoz kell fordulni, ugyanúgy ha a fájdalom krónikussá válik.

Mindenkinek tudni kéne hogy ez a típusú fájdalom milyen szervvel van összeköttetésbe. Ha a fájdalom pontosan a bal alatti bordaív alatt van, tehát nem sugárzik a hátból vagy a hasból a lép lehet a probléma okozója. A lép a vérképzés nagyon fontos szerve, ugyanúgy az immunrendszert is segíti.

Az intenzív fájdalom a lép megsértéset vagy megnagyobodását jelzi. A nagyobbodás okozója lehet mononukleózis, cirrhosis, anémia, vérmérgezés vagy leukémia. Bal oldali bordaív fájdalom más szervekkel is lehet összeköttetésbe. Ezen az oldalon a máj és a gyomor bal része, hasnyálmirigy, bal vese és petefészek és petevezeték is helyezkedik el.

kellemetlen tüzelő fájdalom bal oldalon

Magasabban szituált bal oldali bordaív alatti fájdalom 

A lépen kívül más oka is lehet a fájdalomnak. Lehet valami baleset utáni zúzódás vagy bordatörés. Az elszórt fájdalom a tüdőgyulladásra is utalhat. 

Sztrájkol az emésztés? 

A bal oldali bordaív alatti fájdalom evés után jelentkezik? Ez elég gyakori mikor a túlevés után baloldalra tágul a gyomor, vagy teli gyomor a belekre nyomódik. Az oka az ilyen fájdalomnak a megállt szelek is tehetik a vastagbélben. Ugyanis pont a bal alatti bordaív alatt kanyarodik a vastagbél.

REKLAMA

De ha ezen a helyen görcs vagy állati fájdalom jelentkezik, komolyabb diagnózist is jelenthet mint a gyomor és bél gyulladás. Ilyenkor helyes Helicobacter Pylori kivizsgálásra menni.

Bal oldali szurkálás 

A bal oldali bordaív alatti fájdalom gyakori jel például a futásnál, mikor a vérkeringés a májban és a lépben megnövekszik. Főleg olyan embereknél tűnődik fel akiknek kevesebb a sport aktivitás.

Tüzelő fájdalom a bordaív alatt vagy oldalba vágó fájdalom 

Ennek a fájdalomnak az oka az izmok vagy az idegek lehetnek. A tüzelő fájdalom többnyire a hátgerincből indul például amikor a csigolyaközti lemez az idegekre nyomódik.

Fájdalom bal oldali bordaív alá irányul vagy a bal oldalba akkor is ha gyomorfekélyről vagy hasnyálmirigy gyulladásról van szó. A kismedencéből tüzelő fájdalom nögyogyaszati problémakra is mutathat mint a ciszta, petefészek gyulladás, méhen kívüli terhesség. De evell a fájdalommal az ovuláció vagy a menstruáció kezdete is jelentkezik.

Tüzelő fájdalom a bordaív alatt vagy oldalba vágó fájdalom

Nem a legutolsó sorban a kellemetlen tüzelő fájdalom bal oldalon a vese gyulladást is jelentheti vagy a húgyutak és húgyhólyag gyulladást. A vese vagy a húgyúti kövek hihetetlen nagy fájdalmat okozhatnak ha beszorulnak.

Foto: Freepik

Pin It on Pinterest

Zdieľajte, ak sa vám u nás páči.

Pripravujeme pre vás ďalšie zaujímavé články.