Termín microgreens (mikrobylinky, microherbs, mikrozelenina) sa používa na označenie mladých jedlých rastlín, ktoré sa zbierajú, keď sa úplne rozvinú klíčne lístky a vyrastú prvé pravé listy. Mikrobylinky sú krásne, zdravé aj chutné.

Aj keď si už dnes môžete naklíčené semienka a mikrobylinky plné vitamínov a minerálov kúpiť, je z viacerých dôvodov lepšie si ich vypestovať doma. Tým hlavným je čerstvosť, cena a úžasný pocit, keď semienka začnú pučať, zazelenajú sa a my si nimi môžeme posypať obložený chlebík alebo ozdobiť tanier, a to všetko bez záhrady a zeminy. Mikroherbs sú stále populárnejšie kvôli  vysokej nutričnej hodnote a senzorickým vlastnostiam, ale problémom je, že po zbere rýchlo vädnú a strácajú živiny. Preto je ideálne vypestovať si ich doma a po zbere hneď použiť.

Klíčky versus mikrobylinky

V čom je medzi nimi rozdiel? Klíčky sú pripravené na konzumáciu za 2 až 5 dní, rastú vo vlhkom  prostredí. Napučané semiačka nemajú vyvinuté lístky a jedia sa celé

Mikrobylinky rastú približne 10 dní, kým sa neobjavia prvé pravé lístky, babygreens, a nedosiahnu výšku okolo 8 centimetrov. Na svoj rast na rozdiel od klíčkov potrebujú svetlo. Konzumuje sa len stonka a list. Mikrozeleninu možno pestovať vo vode, na vate alebo v zemine.

Ďalšia inšpirácia: Čerstvé vitamíny? Zelenina pestovaná na balkóne môže byť riešením

mikrozelenina

Prečo si pestovať mikrobylinky?

Chuť mikrobyliniek je výrazná a závisí od odrody. Môže byť neutrálna, korenistá až kyslastá. Je v nich koncentrovaný obsah živín, a to približne deväťkrát vyšší ako v dospelých rastlinách v závislosti od druhu. Obsahujú dôležité minerály – železo, zinok, draslík, horčík, meď, tiež vitamíny a antioxidanty. Je úžasné, že si tento vitamínový poklad dokážete vypestovať aj vy v každom ročnom období za oknom svojho bytu.

A mnoho ďalších výhod microgreens

  • Mikrobylinky obsahujú viac polyfenolov ako dospelé rastliny. Polyfenoly sú zdraviu prospešné látky, pretože majú antioxidačný účinok. Tým bránia poškodzovaniu buniek, znižujú riziko srdcových chorôb a hladinu cholesterolu, ako to konštatuje výskum uverejnený v časopise The Journal of Agricultural and Food Chemistry.
  • Pôsobia protizápalovo a posilňujú imunitu organizmu.
  • Mikrobylinky si dokážete dopestovať rýchlo a nezaberú veľa miesta. Dajú sa pestovať bez zeminy, hnojív, kedykoľvek v priebehu roka.
  • Najviac užitočných látok obsahujú v čerstvom stave. Takže ak si ich vypestujete sami, dokážete z nich získať maximum pre svoje zdravie.
klíčky alebo mikrobylinky

Pestovanie mikrobyliniek

Ak sa rozhodnete pestovať mikrobylinky doma, najdôležitejšie je kúpiť kvalitné semená určené na tento účel. Môžete si vybrať z viacerých druhov rastlín, ako je žerucha, reďkovka, pohánka, brokolica, šošovica, hrach. Na pestovanie potrebujete plochú misku, niekoľko vrstiev kuchynskej utierky prípadne vatu a semiačka. Do jednej misky vysaďte len jeden druh. 

Vatu alebo papier dostatočne namočte do vody, prebytok vody vylejte, nasypte rovnomerne semiačka. Semiačka vysaďte nahusto. Papierovú podložku musíte udržiavať vlhkú. Jeden alebo dvakrát za deň ju prepláchnite vodou a zvyšnú vodu vylejte.

Počkajte, kým sa na stonke objavia zelené lístky a môžete zbierať úrodu, teda potrebné množstvo odstrihnúť nožnicami alebo odrezať nožom. Ak sa vám pestovanie mikrobylín zapáči, špeciálne nádoby na klíčenie semien vám tento proces uľahčia.

Vybrali sme: Ako na vyvýšené záhony? Tu sú tipy na vhodné materiály, umiestnenie i pestovanie plodín v nich

bylinky

V súčasnosti nájdete v ponuke misky na mikrobylinky či celé sety, ktoré vám uľahčia pestovanie. Na vypestovanie microgreens použite  len semená predávané na tento účel, aby ste mali istotu, že nie sú chemicky ošetrené. Microgreens sa zbierajú  odstrihnutím alebo odrezaním stonky nad koreňom.

Ktoré semienka sú vhodné na pestovanie microgeens

Mikrobylinky si môžete vypestovať z mnohých druhov zeleniny, obilnín, strukovín a šalátov. Ak máte radi pikantné príchute, určite vyskúšajte žeruchu. Jej výhodou je, že rýchlo vyrastie.  Korenistú chuť majú aj reďkovka a rukola.

Hlavne v zimnom období ich oceníte ako súčasť šalátov alebo jednoducho si nimi posypete obložený či obyčajný maslový chlieb.

TU si môžeš kúpiť všetko potrebné k pestovaniu mikrobyliniek, a to ako semená, tak aj špeciálne nádoby >>>

mikrogreens pestovanie

Jemnou chuťou, orieškovou až sladkou, sa vyznačujú mikrobylinky vypestované zo semienok hrášku, lucerny, adzuky. Ako mikrozeleninu možno pestovať aj bylinky. Majú krátku dobu zberu, jemnú chuť a hodia sa ako ozdoba dezertov a kokteilov.

Mikrobylinky na tanieri

Mikrogreens je ideálne konzumovať surové, aby si zachovali nutričné hodnoty, chuťové vlastnosti, sviežosť a chrumkavosť. V modernej gastronómii sviežimi, zelenými až jemne ružovými mikrobylinkami dekorujú kuchári svoje chutné výtvory. 

Výborne sa hodia do jarných šalátov, na omelety, do burgerov ako náhrada šalátu, hrsť ako vitamínová súčasť smoothie. K jedlu ich pridajte až v záverečnej fáze, prípadne na tanieri, aby neprešli tepelnou úpravou a nestratili svoje zdravotné benefity.

Inteligentné kvetináče nielen na úspešné pestovanie mikrobyliniek nájdeš TU >>>

mikrobylinky ako pripraviť

Mikrobylinky v súčasnosti oslovujú vďaka svojim výživovým hodnotám, farbám a chuti mnoho kategórií spotrebiteľov, a to nielen vegánov a milovníkov raw food.

Foto: redakcia krasaastyl.sk/ Freepik

Pin It on Pinterest

Zdieľajte, ak sa vám u nás páči.

Pripravujeme pre vás ďalšie zaujímavé články.