Aj vy ste sa rozhodli, že si skúsite doma upiecť chlebík? Možno ste si dokonca kúpili domácu pekárničku. Počet ľudí, ktorí si pravidelne pečú vlastný chlieb, sa stále zvyšuje. Ak nechcete alebo nemôžete ísť do obchodu, je to správne rozhodnutie.

Spolu s pekárničkou dostanete recepty na mnoho druhov chleba. Celkom jednoducho si však upečiete aj dobrotu, po ktorej sa rodina bude „oblizovať za ušami“. Poznáte focacciu?

Chrumkavá focaccia

Nadýchaná a kyprá focaccia je kysnutá chlebová placka. Predpokladá sa, že pôvodný recept používali už starovekí Gréci, ale poznáme ju ako súčasť ligúrskej kuchyne. Výborne sa hodí ako predjedlo, príloha k polievkam, k vínu alebo k mäsu na letnú grilovačku. Správna focaccia je zvnútra mäkká a z vonkajšej strany mierne chrumkavá.

Neprehliadni: Recept: Ovocná bublanina ako od babičky

 Je to jednoduché

Najjednoduchšiu prípravu majú majitelia pekárničky s programom cesto. Takmer si nezašpinia ruky a ani nezostane veľa neporiadku. Na jednu focacciu potrebujeme:

  • 500 g hladkej múky
  • olej
  • 20 g čerstvého droždia
  • 300 ml vlažnej vody
  • dve lyžičky soli
  • lyžičku cukru
  • 200 g čiernych olív bez kôstky
  • sušené paradajky, hríby, rozmarín
Do nádoby z  pekárne nalejeme 300 ml vlažnej vody, nasypeme lyžičku cukru a dve lyžice oleja. Pridáme droždie, ktoré rozmrvíme medzi prstami. Na to nasypeme 500 g hladkej múky. Až potom pridáme dve lyžičky soli. Nádobu vložíme do pekárne a nastavíme program cesto. Všetko ostatné za vás zariadi pekáreň.
pekárnička
Gorenje BM1400E domáca pekáreň, nerez

 

 

Po dvoch hodinách vyberieme cesto a vložíme ho rovno do pekáča, ktorý sme potreli olejom. Prstami cesto roztiahneme po pekáči a necháme ešte 20 minút podkysnúť. Pripravíme si olivy, ktoré môžeme prekrojiť, sušené paradajky namočené predtým vo vode alebo použijeme cherry paradajky. Môžeme pridať hríby a rozmarín. Všetky prísady položíme na cesto a prstami do neho vtlačíme. Posypeme hrubozrnnou soľou a potrieme olejom. Pečieme v rúre vyhriatej na 195 stupňov približne 30 – 40 minút do zlatohneda. Existuje mnoho variácií. Základná klasická je len s olejom a rozmarínom.

Ak nie ste majiteľom pekárne, nevadí, postupujete rovnako, len cesto vymiesite v robote a zakryté ho necháte na teplom mieste, kým nezdvojnásobí svoj objem. Inak postupujete podľa predchádzajúceho receptu. 

Foto: redakcia krasaastyl.sk

Pin It on Pinterest

Zdieľajte, ak sa vám u nás páči.

Pripravujeme pre vás ďalšie zaujímavé články.