Aj vy ste sa rozhodli, že si skúsite doma upiecť chlebík? Možno ste si dokonca kúpili domácu pekárničku. Počet ľudí, ktorí si pravidelne pečú vlastný chlieb, sa stále zvyšuje. Spolu s pekárničkou dostanete recepty na mnoho druhov chleba. Celkom jednoducho si však upečiete aj dobrotu, po ktorej sa rodina bude „oblizovať za ušami“. Poznáte focacciu?

Chrumkavá focaccia

Nadýchaná a kyprá focaccia je kysnutá chlebová placka. Predpokladá sa, že pôvodný recept používali už starovekí Gréci, ale poznáme ju ako súčasť ligúrskej kuchyne. Výborne sa hodí ako predjedlo, príloha k polievkam, k vínu alebo k mäsu na letnú grilovačku. Správna focaccia je zvnútra mäkká a z vonkajšej strany mierne chrumkavá.

Neprehliadni: Recept: Ovocná bublanina ako od babičky

Recept na chlebovú placku – focacciu

Najjednoduchšiu prípravu majú majitelia pekárničky s programom cesto. Takmer si nezašpinia ruky a ani nezostane veľa neporiadku. Na jednu focacciu potrebujeme:

  • 500 g hladkej múky
  • olej
  • 20 g čerstvého droždia
  • 300 ml vlažnej vody
  • dve lyžičky soli
  • lyžičku cukru
  • 200 g čiernych olív bez kôstky
  • sušené paradajky, hríby, rozmarín

Postup

Do nádoby z  pekárne nalejeme 300 ml vlažnej vody, nasypeme lyžičku cukru a dve lyžice oleja. Pridáme droždie, ktoré rozmrvíme medzi prstami. Na to nasypeme 500 g hladkej múky. Až potom pridáme dve lyžičky soli. Nádobu vložíme do pekárne a nastavíme program cesto. Všetko ostatné za vás zariadi pekáreň.

Po dvoch hodinách vyberieme cesto a vložíme ho rovno do pekáča, ktorý sme potreli olejom. Prstami cesto roztiahneme po pekáči a necháme ešte 20 minút podkysnúť.

Pripravíme si olivy, ktoré môžeme prekrojiť, sušené paradajky namočené predtým vo vode alebo použijeme cherry paradajky. Môžeme pridať hríby a rozmarín. Všetky prísady položíme na cesto a prstami do neho vtlačíme. Posypeme hrubozrnnou soľou a potrieme olejom.

Pečieme v rúre vyhriatej na 195 stupňov približne 30 – 40 minút do zlatohneda. Existuje mnoho variácií. Základná klasická je len s olejom a rozmarínom. 

Zaujme ťa: Vďaka týmto praktickým veciam si zorganizuješ špajzu i chladničku

Ak nie ste majiteľom pekárne, nevadí, postupujete rovnako, len cesto vymiesite v robote a zakryté ho necháte na teplom mieste, kým nezdvojnásobí svoj objem. Inak postupujete podľa predchádzajúceho receptu. 

Foto: redakcia krasaastyl.sk

Pin It on Pinterest

Zdieľajte, ak sa vám u nás páči.

Pripravujeme pre vás ďalšie zaujímavé články.