Medovníky sú neodmysliteľnou súčasťou vianočných sviatkov. Ak chcete, aby boli stále mäkké, tento overený recept na medovníky vám zaručene pomôže. Navyše si v článku ukážeme aj jednoduchý spôsob zdobenia, vďaka ktorému budú vaše medovníčky nielen chutné, ale aj krásne. Pripravili sme si teda pre vás nielen recept na medovníky, ale aj polevu na zdobenie medovníkov.
Iste, stále mäkké medovníky si môžete aj kúpiť. No do tej pravej vianočnej atmosféry patrí i príprava medovníčkov, keď sa typickou vôňou rozvonia celý byt. Zážitkom aj pre deti bude, keď si vykroja formičkou vlastný medovník a tie šikovnejšie ho aj ozdobia.
Najlepší a overený recept na medovníky
Veľkou výhodou medovníkového cesta je jeho trvanlivosť, a to vďaka medu, ktorý má konzervačné vlastnosti. Vydrží dlho v surovom stave, kedy časom dokonca získava na kvalite, ale aj upečené medovníky sú známe svojou trvácnosťou.
Ingrediencie:
- 550 g hladkej múky
- 160 g práškového cukru
- 4 polievkové lyžice medu
- 80 g masla alebo rastlinného tuku
- 2 vajíčka
- lyžička sódy bikarbóny
- pol lyžičky prášku do pečiva
- 2 – 3 lyžičky perníkového korenia
Poleva:
- 1 bielok
- 150 – 170 g práškového cukru
- pol lyžičky citrónovej šťavy
Ďalšia inšpirácia: Domáce makrónky s čokoládovou plnkou: Neskutočne návykové!
Postup pri pečení medovníkov
- Základom dobrých medovníkov je správne vypracované cesto. Všetky suroviny, s ktorými pracujete, musia mať izbovú teplotu. To znamená, že tie, ktoré máte v chladničke, vyberte hodinu – dve pred spracovaním. Medovníčky budú kvalitnejšie, keď suché ingrediencie, teda múku a práškový cukor preosejete.
- V hrnčeku na miernom ohni roztopte maslo a med. Suché ingrediencie – múku, cukor, sódu bikarbónu, prášok do pečiva a perníkové korenie vložte do misy a dobre premiešajte. Pridajte roztopené maslo s medom a rozšľahané vajíčka.
- Cesto dôkladne prepracujte, kým nie je hladké a nelepí sa na prsty. Zabaľte ho do potravinárskej fólie, v chlade nechajte odpočívať do ďalšieho dňa. Chute sa spoja a cesto je krásne prevoňané.
- Po odležaní cesto opäť premieste, odkrojte časť, rozvaľkajte ho na hrúbku 5 milimetrov, pričom sa snažte čo najmenej používať múku. Formičkami vykrájajte tvary a poukladajte ich na plech vystlaný papierom na pečenie. Vložte do vyhriatej rúry pri teplote 180°C na približne 8 minút, kým medovníky nebudú mať svetlohnedú farbu. Ak budete medovníčky piecť dlho, budú tvrdé.
- Po vybratí z rúry ešte horúce natrite zmesou z rozšľahaného vajíčka a vody. Ak ale plánujete medovníčky zdobiť polevou, nepotierajte ich po pečení, pretože by na nich poleva dobre nedržala.
- Po upečení a vychladnutí ich skladujte v uzavretej plechovej alebo plastovej dóze.
- Zdobte ich najskôr po 24 hodinách, ideálne po dvoch dňoch. Medovníky nesmú byť pri zdobení vlhké, pretože by poleva opadávala.
-
Výsledkom budú vynikajúce mäkké medovníčky, ktoré zostanú stále mäkké, ak ich správne skladujete.
Poleva na zdobenie medovníkov
Medovníčky sa tradične zdobia bielkovou polevou. Aby poleva nebola lámavá a krehká, vymiešajte ju ručne. Miešajte pomaly, kým poleva nezbelie. Ak by sa pri miešaní do nej dostalo veľa vzduchu, po usušení by bola krehká a z medovníkov by opadávala.
Preosiaty práškový cukor pridávajte do bielka podľa potreby tak, aby poleva mala konzistenciu zubnej pasty. Uvedené množstvo práškového cukru je orientačné, závisí od hmotnosti bielka a hustoty polevy. Citrónová šťava polevu konzervuje a vybieli.
Zdobenie medovníkov
Na zdobenie vám postačí mikroténové vrecko. Z jeho rožku odstrihnete maličkú dierku, pomocou ktorej vytvárate kontúry a vzory.
Kde zohnať najkrajšie formičky na medovníky, zdobítka a ostatné pomôcky na pečenie? TU >>>
Dodržiavaním tohto receptu na medovníky a uvedených krokov získate nielen medovníky, ktoré nestvrdnú, ale aj krásne zdobené kúsky, ktoré budú ozdobou vášho vianočného stola.
Medovníky na stromček
Originálny vianočný stromček si vytvoríte, keď ako vianočné ozdoby použijete vyzdobené medovníky. Vyberte medovníčky v tvaroch charakteristických pre Vianoce, ako sú stromčeky, kruhy, hviezdičky, srdiečka, anjelici, snehuliaci, rybičky.
Tip na dokonalú vianočnú náladu v kruhu rodiny: Vianočné dekorácie nielen na stôl a na okno: Efektné nápady pre čarovnú atmosféru
Pripravte si pekné stužky vo vianočných farbách, prípadne strieborné alebo zlaté nite, hrubšou ihlou prevlečte cez medovníček a zaveste na stromček alebo čerstvé halúzky vo váze. Okrem prirodzenej výzdoby sa miestnosť zaplní krásnou medovníkovou vôňou, ktorá k Vianociam neodmysliteľne patrí.
Rozdiel medzi medovníkom a perníkom
Zdá sa, že vysvetlenie rozdielu medzi medovníkom a perníkom má niekoľko výkladov. Pre niektorých je perník a medovník to isté. Ďalším je názor, že do medovníka sa pridáva len med a súčasťou perníka je cukor alebo do medovníka patrí surový med a do perníka varený med.
Názov perník pochádza pravdepodobne z češtiny, kde sa slovo perník používa častejšie a vychádza z nemeckého Pfefferkuchen, koláč s korením,v češtine peperník, peprník.
Z histórie medovníkov
Medovníky pôvodne pochádzajú z Ríma, kde sa piekli z medu, múky a vody. Odtiaľ sa cez Nemecko dostali už v 14. storočí aj na územie Slovenska. Medovníky sa piekli väčšinou v kláštoroch, na panstvách a postupne aj v domácnostiach v podobe jednoduchého domáceho pečiva.
Tiež sa zíde: Overené tipy, ako uskladniť lúpané vlašské orechy, aby vydržali v TOP stave čo najdlhšie
Medovníkové cesto sa v minulosti pripravovalo aj z ražnej múky a vareného medu. Medovnikárstvo bolo remeslom (vznikali cechy medovnikárov, ktorí sa zaoberali profesionálnou výrobou) a medovníky sa predávali na trhoch a jarmokoch, pričom obľúbené boli koníky a bábiky pre deti, zdobené srdcia pre dievčatá a ženy.
Medovnikári pridávali do cesta rôzne prísady a koreniny, aby v konkurenčnom boji ich produkt bol najúspešnejší, a tak svoj recept na medovníky udržiavali v tajnosti.
Foto: redakcia krasaastyl.sk/Pinterest