K obľúbenej klasike určite patrí bublanina s ovocím. No táto nie je hocijaká! Ovocná bublanina ako od babičky sa stane vašou obľúbenou maškrtou, ktorá vám možno aj pripomenie detstvo.

Nasledujúci recept zaiste oceníte. Nadýchaný koláčik s ovocím vždy poteší malých aj veľkých. My sme pripravili bublaninu s broskyňami a sezónnym ovocím.

Ingrediencie na bublaninu

  • 100 g masla alebo rastlinného masla
  • 150 g kryštálového cukru
  • 1 vanilkový cukor
  • 4 vajíčka
  • 1, 5 dl plnotučného mlieka
  • 1 kypriaci prášok
  • 300 g polohrubej múky
  • 500 g ovocia (broskyne, jahody, maliny, čučoriedky, višne)
  • štipka soli
  • lyžica kakaa (môžeme nahradiť grankom)

Ďalšia kuchárska inšpirácia: Recept: Kváskový tvarohový koláč s ovocím, ktorému neodolá nik

jednoduchá ovocná bublanina
bublanina recept

Postup prípravy ovocnej bublaniny

Ovocie umyjeme, očistíme, z višní vyberieme kôstky a na sitku necháme odkvapkať. Maslo vopred vyberieme z chladničky a necháme ho zmäknúť. Vajcia rozklepneme a oddelíme bielky a žĺtky.

Do mixéra vložíme maslo a cukor, vanilkový cukor a vyšľaháme. Postupne pridávame žĺtky a miešame do penista. Kvôli zvýrazneniu chuti pridáme štipku soli. Znížime otáčky a opatrne pridáme mlieko. K múke prisypeme prášok do pečiva a pridávame k zmesi, ktorú dôkladne vymiešame. Z bielkov ušľaháme tuhý sneh, pridávame ho k cestu a zľahka premiešame.

Plech vymastíme a vysypeme hrubou múkou. Použili sme plech s rozmermi 40 krát 25 centimetrov s vyšším okrajom. Pripravené cesto naň rovnomerne nalievame, vyrovnáme stierkou.

Menšiu časť cesta ( približne štvrtinu) si necháme bokom a vmiešame lyžicu kakaa. Nepravidelne nalejeme na cesto.

Na pripravené cesto poukladáme polovice broskýň, maliny, jahody alebo iné ovocie, ktoré sme predtým posypali kryštálovým cukrom.

Pozri aj: Recept na jahodový koláč s posýpkou: Dobrota aj pre vegánov

ovocná bublanina recept
ovocná bublanina

Plech vložíme do vopred vyhriatej rúry na 180 stupňov a pečieme približne 30 – 35 minút do zlatista. Dĺžka pečenia závisí od rúry, takže priebežne koláč kontrolujeme. Po upečení vyberieme a posypeme vanilkovým cukrom. Pokrájame ho po vychladnutí. Hotovo. Ovocná bublanina ako od babičky vás poteší svojou sviežou chuťou. 

Aj keď sa bublanina s ovocím spája najčastejšie s letným obdobím, mimo sezóny môžeme použiť mrazené ovocie alebo kompót, ktorý necháme dobre odkvapkať.

Foto: redakcia krasaastyl.sk

Pin It on Pinterest

Zdieľajte, ak sa vám u nás páči.

Pripravujeme pre vás ďalšie zaujímavé články.