REKLAMA

Opadavá drevina, rakytník rešetliakový, si u nás na Slovensku zaslúžene získal popularitu. Mnohí si tento krík pestujú v záhradách a od leta do jesene zberajú úrodu v podobe krásnych oranžových bobuliek.

Úžasne vyzerajúce plody rakytníka využívali pre svoje blahodarné účinky ľudia už od staroveku. Vďaka svojmu všestrannému využitiu, a to nielen pre zdravie, si rakytník cenili v Rusku. Odtiaľ pochádza aj jeho pomenovanie „sibírsky zázrak“ alebo „citrónovník severu“

Treba tiež spomenúť, že tieto plody sú aj súčasťou tradičnej čínskej, tibetskej či indickej medicíny. 

Poďte si prečítať, z akého dôvodu sa tieto svetlooranžové bobuľky považujú za zázračné. Rakytník na imunitu je téma, ktorú nemožno prehliadnuť. V článku preto prikladáme domáce recepty na rakytníkové vitamínové bomby, ktoré pomôžu podporiť imunitu detí aj dospelých.

Čo všetko dodá rakytník telu?

V podobe sušených plodov, chutného sirupu, oleja, masti, čaju, šťavy – rakytníkové produkty sú dostupné v lekárňach, ale viete si ich vyrobiť aj doma, pokiaľ rakytník pestujete. 

A čo je na nich také skvelé? Liečivé a regeneračne pôsobiace rakytníkové plody obsahujú:

  • 25-krát viac vitamínu C ako pomaranče a 10-krát viac ako kivi;
  • vitamíny B1, B2, B3, A, D, K;
  • omega-3 a omega-6 nenasýtené mastné kyseliny;
  • kyselinu listovú;
  • triesloviny;
  • minerály ako fosfor, vápnik, železo, mangán;
  • silné antioxidanty v podobe rôznych bioflavonoidov. 

Oplatí sa vedieť: Ako zmraziť rakytník? Tu je návod aj dôvod, prečo to robiť 

Čo dokážu rôzne produkty z plodov, ale aj ostatných častí rakytníka?

  • Podporujú prirodzený obranný mechanizmus organizmu;
  • blahodarne pôsobia na žalúdok a mikroflóru čriev;
  • podporujú srdcovú činnosť;
  • zabraňujú alebo zmierňujú chronické zápaly;
  • pôsobia priaznivo na sliznice aj pokožku;
...
REKLAMA
  • detoxikujú organizmus;
  • sú antimikrobiálne aktívne;
  • znižujú cholesterol;
  • liečia respiračné ochorenia;
  • zlepšujú kvalitu kože i vlasov;
  • blahodarne pôsobia na nervový systém;
  • podľa posledných výskumov majú i protirakovinové účinky.

Rakytník na imunitu pre dospelých

Ak máte prístup k čerstvému rakytníku, nemali by ste váhať nad jeho konzumáciou. Pripravte sa však na trpkú a kyslú chuť. Práve tá môže odradiť od jeho konzumácie v čerstvom stave. Pokiaľ vám takáto chuť nie je po vôli, vyberte si z nasledujúcich receptov, ktoré z rakytníka urobia lahôdku.

Pozri aj: Recept na rakytníkový sirup: Spoznaj jeho skvelé účinky

Rakytníkový likér

Rakytník v alkohole nemusí byť zlý nápad. Nasledujúci rakytníkový likér berte ako liek a doprajte si jednu lyžičku denne v chrípkovom období.

Potrebovať budete:

  • pol kila rakytníkových bobuliek
  • 1 200 ml slivovice
  • med na dochutenie
  • uzatvárateľnú fľašu z tmavého skla 

Neprehliadni: Rakytník, nechtík a aloe vera na pleť? Účinky TOP prírodnej kozmetiky ťa presvedčia 

rakytníkový olej

Postup prípravy

Plody rakytníka poumývajte, v sklenenej miske popučte vidličkou a naplňte nimi fľašu. Následne to zalejte slivovicou doplna, dobre uzavrite a nádobu nechajte na tmavom mieste 6 a viac týždňov lúhovať. Z času na čas fľašou potraste. Po uplynutí doby lúhovania preceďte alkohol cez sito a potom aj plátno. Po precedení možno likér ešte dosladiť medom. Skladuje sa v chlade.

Rakytník na imunitu pre deti

Zdravé ovocné cukríky s rakytníkom

Imunitu dokážete posilniť deťom aj chutnými domácimi cukríkmi. Základ je ovocný a pridaná rakytníková šťava im dodá ďalšie pozitívne účinky.

Potrebovať budete:

  • 750 g ovocia (napr. jahody, čučoriedky, pomaranč, jablko)
  • 6 lyžíc práškovej želatíny
  • 100 ml rakytníkovej šťavy
  • med alebo cukor na dochutenie

Postup prípravy

Vybrané ovocie odšťavte alebo rozmixujte a preceďte cez sitko. Polovicu ovocnej šťavy dajte do hrnca a druhú polovicu dajte nabok, posypte želatínou a nechajte niekoľko minút postáť. Šťavu v hrnci pomaly ohrievajte a po čase prilievajte odloženú polovicu so želatínou. Poriadne premiešajte, pridajte rakytníkovú šťavu a prípadne doslaďte. Stále miešajte a nedopustite, aby tekutina prevrela. Tekutinu následne prelejte do malých formičiek alebo nalejte na plech. Toto dajte do chladničky na niekoľko hodín, potom už len cukríky vyklopíte z formičiek alebo povykrajujete zo želé plátu.

Foto: redakcia krasaastyl.sk

Pin It on Pinterest

Zdieľajte, ak sa vám u nás páči.

Pripravujeme pre vás ďalšie zaujímavé články.