O takzvanom „citrónovníku severu“, čiže rakytníku, sme už písali viackrát. Mohli ste sa napríklad dočítať, prečo je výborný na podporu imunity a dokonca sme sa s vami podelili o skvelý recept na rakytníkový sirup. No a dnes si zodpovieme na otázku, ako zmraziť rakytník a skladovať ho tak, aby v ňom zostali hodnotné látky v čo najlepšom stave. 

Správne skladované bobuľky tejto čoraz obľúbenejšej rastliny, ktorá okrem úžitku dokáže skrášliť záhradku, určite oceníte. Pomôžu na jeseň a v zime, keď prichádzajú virózy, kašeľ a podobné nepríjemnosti. Ako zmraziť rakytník správne, sa dozviete práve teraz.

Prečo zmrazovať rakytník?

Rakytník je celkom odolnou rastlinou, resp. krom. Darí sa mu veľmi dobre aj u nás na Slovensku. Jeho oranžovožltá úroda býva bohatá. No a keď príde na spracovanie jeho plodov plných vitamínov, tak sa okrem sirupu či šťavy z neho vyrábajú džemy či kompóty.

Pozri tiež: Recept na rakytníkový olej: Jeho liečivé účinky využiješ nasledovne

ako spracovať rakytník
Je však tiež dobré vedieť, že každým tepelným spracovaním prichádzajú bobuľky rakytníka o hodnotné látky, a to predovšetkým vitamín C, ktorý je pomerne nestabilný. No a práve preto by ste mali okrem spomínaných pochutín z rakytníka zachovať niečo z jeho úrody aj v mrazenej podobe.
Zmrazovanie zachováva hodnotný obsah rakytníkových bobuliek v najlepšom stave spomedzi iných spôsobov spracovania, ako býva predovšetkým varenie či sušenie. Blahodarné a regeneračné účinky rakytníka si dobre „zakonzervujte“ na zimu vďaka zmrazeniu. Potom vám bude stačiť bobuľka či dve denne na podporu imunity. Prihodiť si ich môžete do smoothies či raňajkovej kaše.

Ako zmraziť rakytník?

Vitamínový poklad v podobe bobuliek rakytníka si zachováte nasledovne. Buď si vyberiete postup, keď sa bobuľky rakytníka zberajú z vetvičiek samostatne alebo zostrihnete bobuľky s celou vetvičkou, ako sa to bežne robí aj pri priemyselnom spracovaní.

Zaujme ťa: Recepty na zdravé raňajky: Sladké a fit

ako zmrazovať rakytník

V oboch spomínaných prípadoch je však dôležité, aby ste k zmrazovaniu pristúpili čo najskôr po zbere, pretože pri izbovej teplote sa hodnotné zložky rakytníka „strácajú“.

Pokiaľ si vyberiete prvý spôsob, bobuľky rakytníka dajte dva či tri dni dobre premrznúť do mrazničky pri – 20 stupňov Celzia. Nechajte ich v tejto fáze rozložené v tenkej vrstve, napríklad na papieri na pečenie. Následne si ich môžete premiestniť a uskladniť do vrecúšok a nechať v mrazničke pri štandarnej mínusovej teplote.

sirupy

Druhá spomínaná možnosť zberu je jednoduchšia. Po zrezaní vetvičiek a následnom očistení od lístkov ich dajte do polyetylénových vrecúšok a umiestnite do mrazničky. Znova nasleduje fáza premrazovania pri – 20 stupňov Celzia, a to pokojne aj týždeň. Potom stačí vrecúškami poriadne pobúchať po pevnom a odolnom podklade. Bobuľky sa pekne oddelia a vy si ich už len nasypete do pripravených nádobiek či vrecúšok a dáte späť do mrazničky. Skladovať ich takto môžete pri štandardnej mínusovej teplote až 9 mesiacov.

Foto: redakcia krasaastyl.sk

Pin It on Pinterest

Zdieľajte, ak sa vám u nás páči.

Pripravujeme pre vás ďalšie zaujímavé články.