Mak siaty je veľmi starou plodinou. Jeho latinský názov Papaver somniferum ho naozaj vystihuje. Somniferum znamená uspávajúci. Pôvodnou oblasťou výskytu je Malá Ázia. Zmienky o maku pochádzajú z oblasti  Stredomoria 6 tisíc rokov pred Kristom. Na našom území sa začal mak siaty vo veľkom pestovať v 19. storočí.

Pestovanie maku

Mak siaty je jednoročná rastlina s priemernou výškou 1,5 metra. Kvety majú priemer 10 centimetrov a kvitnú v júni až v auguste. Na jednej rastline sa vytvorí 4 – 5 púčikov. Tieto rozkvitajú postupne. Každý z nich kvitne len jeden deň. Zavčasu ráno roztvorí svoje štyri okvetné lístky a okolo poludnia začínajú lístky vädnúť. Takže celé makové pole kvitne približne jeden týždeň.

Okrem semien bola celá rastlina maku siateho zaradená do druhej z troch skupín omamných látok. Pestovanie maku je v mnohých európskych krajinách zakázané. Slovensko je jednou z mála krajín, kde je jeho pestovanie dovolené podľa podmienok určených legislatívou.

Bez povolenia je ho možné pestovať na ploche maximálne 100 m2, a to len pre potravinárske účely. Po zbere úrody musí pestovateľ prázdne makovice a zvyšky rastliny zapracovať do pôdy alebo odovzdať spracovateľovi, ktorý je vlastníkom licencie na ich spracovanie.

Je dôležité, aby sa mak zbieral úplne dozretý. Mak je zrelý vtedy, keď makovica pri trasení šuští ako hrkálka. V prípade nedostatočne dozretého maku obsahujú semienka alkaloid kodeín, ktorý má sedatívny účinok.

Oplatí sa prečítať: Je čakankový sirup zdravá náhrada cukru? Spoznaj jeho účinky a využitie v kuchyni

dozreté makovice mak siaty
mak účinky

Odrody maku

Jedna makovica obsahuje viac ako tisíc drobných semien obličkovitého tvaru. Podľa odrody majú rôznu farbu a chuť. Najčastejšie sa pestuje mak modrý, ktorý má lahodnú a sladkú chuť. Sivý mak je sladší a jemnejší. Kvety majú  fialovočervenú farbu. Obľubu svojou orieškovou chuťou získava mak biely. Jeho kvety sú jemnej ružovkastej farby. Menej známym je mak okrový s príchuťou slnečníc. Jeho kvety sú biele s fialovým lemovaním.

Zdravotné účinky

Zo všetkých potravín má mak najväčší obsah vápnika, a to 12-krát viac ako mlieko a 3-krát viac ako syry. Ak budete pravidelne konzumovať mak, môžete sa vyhnúť ohrozeniu osteoporózou, ktorá vzniká z nedostatku vápnika. Zlepší sa kvalita vlasov, nechtov aj zubov. A ako uvádzajú posledné výskumy, využiteľnosť vápnika z rastlinných zdrojov je oveľa väčšia ako z mlieka a mliečnych výrobkov.

Ak v priebehu dňa skonzumujete sto gramov maku, získate 12 miligramov železa, čo je viac ako odporúčaná denná dávka. Železo je pre ľudský organizmus dôležitý prvok a hlavne ženy v období menštruácie prichádzajú 1,4 mg železa denne, preto by si ho mali dopriať napríklad v podobe makového koláča alebo makových šúľancov, či inej dobroty s makom.

Makové semená ďalej obsahujú tuky, vlákninu, fosfor, horčík a zinok. Mak je výborným zdrojom mangánu, z vitamínov obsahuje najmä vitamín E.

Vybrali sme: Prečo vegáni nejedia med a vajíčka? Presvedčia ťa argumenty?

odrody maku

Prečo by ste mali jesť mak?

  • Je výbornou prevenciou proti vypadávaniu vlasov, lámavosti nechtov, kazom zubov.
  • Chráni kosti pred osteoporózou, podporuje tvorbu kostného tkaniva.
  • Znižuje zápaly v cievach, bráni ich upchávaniu.
  • Pomáha pri problémoch so žalúdkom a trávením, zlepšuje činnosť čriev, zmierňuje problémy so zápchou.
  • Má analgetický účinok, utlmuje bolesť a uvoľňuje svalové kŕče.
  • Pozitívne pôsobí pri zápaloch kože a ekzémoch, zlepšuje vzhľad pokožky.
  • Má sedatívny účinok, zlepšuje spánok, upokojuje, pozitívne pôsobí pri únave i pri strese.
  • Odkysľuje organizmus, znižuje cholesterol, podporuje imunitu.

Má mak škodlivé účinky?

Na konzumáciu sa pestuje mak potravinársky, teda jeho semená, ktoré  neobsahujú žiadne škodlivé prvky, prípadne nepatrné množstvo alkaloidov, ktoré sa odstraňujú praním semien po zbere. Malé množstvo alkaloidov obsahuje maková slama. 

Semená potravinárskeho maku majú príjemnú sladkastú korenistú a orechovú chuť. Používajú sa ako obľúbená zdravá pochutina na posypanie pečiva, ako plnka do buchiet a závinov. Z olejnatých makových semienok sa vyrába makový olej. Mak je zásadotvorná potravina a v primeranom množstve má liečivý účinok.

prečo jesť mak štrúdľa s makom

Pre spracovanie vo farmaceutickom priemysle je určený mak priemyselný, z ktorého je využitá maková slama, teda prázdna tobolka a približne desaťcentimetrová stonka. V nezrelých tobolkách je mliečna šťava, ktorá obsahuje ópium, najsilnejšie rastlinné analgetikum. Alkaloidy, ktoré sa v tzv. makovej slame nachádzajú, sa využívajú pri výrobe analgetík, sedatív, antispazmatík. Slúžia na výrobu liečiv, ktoré uvoľňujú kŕče, tlmia bolesť a kašeľ.

Aj keď je mak zdravá plodina, je ťažko stráviteľný pre ľudí s chorobou žlčníka a žlčových ciest.

Ako skladovať mak

Je vhodnejšie kúpiť si celý mak a uložiť ho do sklenenej nádoby na tmavom mieste. A to preto, lebo pomletý rýchlo oxiduje a získava horkú chuť. Pomletý mak vám vydrží zopár týždňov  v mikroténovom obale v mrazničke.

Mak v tehotenstve a počas dojčenia

Tehotné ženy by mali byť pri konzumácii maku predsa len opatrné. Ako uvádza Spolkový inštitút pre vyhodnocovanie rizík so sídlom v Berlíne vo svojich analýzach, obsah morfínu v konzumnom maku kolíše. Aj keď sa v našej oblasti sa väčšinou pestujú odrody s nízkym obsahom alkaloidov, hlavným dôvodom by malo byť znečistenie úlomkami z makovíc alebo kontamináciou mliečnou šťavou v dôsledku techník zberu. Tradiční pestovatelia uprednostňujú ručný zber a semená prečisťujú praním. Preto tehotné  a dojčiace ženy by mali potraviny s vysokým obsahom maku obmedziť alebo úplne vylúčiť. Platí to aj pre deti.

Zaujímavosti:

  • Makové semienka boli v ľudovej tradícii symbolom hojnosti. Na svadbách hádzali svadobčania na ženícha a nevestu hrste makových semiačok, aby netrpeli núdzou.
  • Existovala ľudová povera, že keď sa v čase sucha hodia do studne makové semiačka, začne pršať.
  • Mak mal slúžiť ako ochrana proti čarodejniciam.

Foto: redakcia krasaastyl.sk

Pin It on Pinterest

Zdieľajte, ak sa vám u nás páči.

Pripravujeme pre vás ďalšie zaujímavé články.