Máte chuť na niečo sladké, ale zároveň nechcete porušiť zdravé stravovacie návyky či už zo zdravotných dôvodov alebo pri dodržiavaní diéty? Výborným kompromisom je použitie čakankového sirupu. Čakankový sirup je sladidlom novej generácie, vyrába sa z koreňa čakanky. Zdravšie môžu sirupom sladiť dospelí, ale dostať aj špeciálne čakankové sladenie pre deti.
Káva z čakanky – cigória
Čakanka obyčajná je známa rastlinka s belasými kvetmi. Rastie na lúkach, poliach a pri poľných cestách. Už starí Rimania používali jej koreň na detoxikáciu pečene a čistenie krvi.
Čakanka sa spájala s rôznymi poverami a bola využívaná v ľudovom liečiteľstve. Samotný koreň čakanky je hotový poklad, pretože sa v ňom skrýva veľká sila prírody. Na čo sa používa čakankový koreň?
Pozri tiež: Citrónová káva?! Neuveriteľné, čo dokáže!
Najčastejšie poznáme jeho využitie v potravinárstve, vyrába sa z neho zdravšia a lacnejšia alternatíva kávy známa ako cigória či cigorka. Koreň čakanky sa praží a melie, má podobnú chuť a farbu ako klasická káva, ale neobsahuje kofeín.
Čakankový koreň pre zdravie
Prečo možno čakankový sirup zaradiť medzi zdravšie alternatívy sladenia? Čakankový sirup je vyrobený z koreňa čakanky, ktorý je najliečivejšou časťou rastliny. Horčiny prítomné v koreni prospievajú zdravému fungovaniu pečene a žlčníka. Má schopnosť čistiť krv a tým odstraňuje z tela toxíny. Funguje ako prírodné prebiotikum, je prospešný pre činnosť čriev, zmierňuje problémy s trávením i zápchu.
Celá rastlina obsahuje inulín, ale v koreni je ho najviac. Inulín je druh vlákniny, ktorá sa rozpúšťa vo vode, spomaľuje trávenie, čím zabezpečuje na dlhšiu dobu pocit sýtosti. A čo ešte? Inulín podporuje látkovú výmenu a posilňuje imunitu.
Taktiež znižuje hladinu inzulínu v krvi, odbúrava tuk, a preto je vhodnou alternatívou cukru pre diabetikov a tých, ktorí chcú schudnúť či udržať si váhu.
Čakankový sirup Originál
Novinkou vo svete prírodných zdravých sirupov je čakankový sirup vyrobený unikátnou patentovanou metódou. V porovnaní s medom alebo obľúbeným javorovým sirupom obsahuje o vyše 90 % menej cukru a takmer o 50 % menej kalórií. 100 g sirupu obsahuje len 5 g cukru a 71 g vlákniny. K jeho ďalším benefitom patria:
- Jemná a prirodzená sladká chuť.
- Udržuje nízku hladinu cukru v krvi.
- Ideálny pre diabetikov, pretože nedochádza k prudkému nárastu hladiny cukru.
- Má nízky glykemický index.
- Je zdravý spôsob, ako dodať jedlám sladkú chuť.
- Má rovnakú sladivosť ako med.
- Je vhodný pre každého, kto sleduje príjem cukru.
- Obsahuje 71% vlákniny.
- Pre vegánov vhodná náhrada medu.
- Neobsahuje lepok, laktózu ani konzervačné látky.
Tiež ťa zaujme: Dračia krv: Účinky, ktoré zaberajú na rany, bradavice aj Helikobaktera
Využitie čakankového sirupu v kuchyni
Príjemne vás prekvapí jemná lahodná sladkosť čakankového sirupu bez akýchkoľvek vedľajších príchutí. Konzistencia tekutého medu v praktickom balení zaručuje veľmi jednoduché používanie. Čakankový sirup Originál je výbornou a zdravou alternatívou k medu, javorovému a agávovému sirupu. Ideálne je jeho použitie do raw dezertov, jogurtov, ale aj na varenie, pečenie. Osladíte si ním zdravé kaše a palacinky, studené aj teplé nápoje. Množstvo, ktoré potrebujete použiť na osladenie, je podobné množstvu medu. Je vhodný aj pre deti.
Inulín môže vo väčšom množstve vyvolávať plynatosť, čiže sa neodporúča ľuďom s narušeným fungovaním tráviacej sústavy a zápalmi čriev.
Zdravé recepty s čakankovým sirupom
Chia puding
Tento recept ideálny na raňajky je rýchly a jednoduchý, zároveň plný bielkovín.
Ingrediencie
- 3 lyžice chia semiačok
- 1 polievková lyžica čakankového sirupu
- ¾ šálky mlieka/ prípadne rastlinného mlieka
- hrsť bobuľového ovocia (čučoriedky, maliny, jahody)
Všetky ingrediencie okrem ovocia v miske dobre zmiešame a necháme postáť 15 minút. Ozdobíme ovocím.
Náš tip
Zmiešajte polovicu množstva chia semiačok a polovicu jemných ovsených vločiek a použite horúce mlieko, nechajte postáť 20 minút.
Fit banánové lievance
Ďalší recept na sladké super raňajky alebo rýchlu maškrtu, keď vás premôže chuť na niečo sladké.
Vidličkou popučíme banány a pridáme k vločkám a vajíčkam, ktoré sme dali do misky. Zrelé banány sú dostatočne sladké, takže do cesta cukor už nepridávame. Rozmiešame a rozmixujeme tyčovým mixérom. Cesto má byť hladké a hustejšie. Ak sa vám zdá riedke, pridajte trochu vločiek a ešte rozmixujte.
Na rozohriatej panvici s trochou oleja pečieme lievance. Na tanieri ich môžeme ozdobiť ovocím čerstvým alebo mrazeným. Vyhnite sa kompótovanému ovociu, ktoré obsahuje cukor. A nakoniec lievance prelejeme čakankovým sirupom.
Foto: redakcia krasaastyl.sk/ Freepik