Orechy – tieto minerálmi, vitamínmi a vlákninou nabité superpotraviny by sme mali pre ich zdravotné benefity konzumovať v rozumnom množstve každý deň. Ani vypekanie na rôzne príležitosti a predovšetkým na Vianoce sa bez nich nezaobíde. No ich dlhodobé skladovanie, a to najmä vo vylúpanom stave, robí niektorým vrásky na tvári. Preto sme do jedného článku zhrnuli overené tipy, ako uskladniť lúpané vlašské orechy.

Existuje niekoľko naozaj dobrých spôsobov uchovania orechov v top stave. Pri žiadnom z nižšie spomínaných sa nemusíte báť zatuchnutia, žltnutia, „nájazdov“ molí či nebezpečnej plesne. 

Jednoduché návody, ako uskladniť lúpané vlašské orechy na dlhý čas

Niekto si lúpe orechy priebežne, aby ich mal vždy čerstvé. No pokiaľ šetríte čas a tiež miesto, vyberte si z nasledujúcich návodov, ako uskladniť lúpané vlašské orechy. Vydržia vám v chutnom a čerstvom stave celé mesiace. Je vám sympatickejšie ich uskladnenie v chlade, zaváranie alebo nakladanie?

Skladovanie orechov v mrazničke a chladničke

Chlad je pre uskladnenie vylúpaných orechov skvelým riešením. Ich kvalitu mrazenie ani chladenie nijak neovplyvňuje. Pokiaľ ich dobre uzavriete či zabalíte, vydržia vám v mrazničke pri teplote pod bodom mrazu aj 6 mesiacov. V chladničke zas zhruba 3 mesiace. Čerstvé vlašské orechy tak máte stále po ruke.

Pozri tiež: Recept: Výborná domáca vegeta – skvelá chuť bez zbytočnej chémie

ako uskladniť orechy

Ako orechy zabezpečiť pri skladovaní v chlade? Základnou zásadou je tá, aby sa nedotýkali iných potravín, teda použijete buď plastovú nádobu alebo mikroténové vrecúško vhodné do mrazničky, ktoré dobre uzavriete. Úplne ideálna je na tieto skladovacie účely vákuovačka. Ak sú orechy vzduchotesne zabezpečené, vydržia v chlade ešte dlhšie.

Zavárané orechy – na sucho v mikrovlnke

Pokiaľ  máte nabitú mrazničku či chladničku, pravdepodobne sa radšej pustíte do zavárania orechov na sucho. Nie, vôbec sa nemusíte báť, že by ich táto technológia uskladnenia nejak poškodila. Nezmäknú a vy ich budete mať vždy po ruke a na očiach v špajzi. Predsa len, v napchatej mrazničke sa niekedy dokážu potraviny „stratiť“ a zabudnúť. No a navyše zaváranie na sucho umožňuje uskladňovať orechy v čerstvom a výbornom stave aj rok.

Či už využijete na suché zaváranie rúru alebo mikrovlnku, potrebovať budete len vylúpané orechy a čisté sklenené poháre s viečkom. Do nich treba nalúpané orechy natesno naložiť, a to až centimeter pod okraj. Ak chcete použiť mikrovlnnú rúru, čo je úplne najjednoduchší spôsob zavárania orechov, dajte do nej naplnené otvorené poháre a nastavte plný výkon ohrievania na 2 minúty. Následne horúce poháre opatrne vyberte, zatiahnite a obráťte viečkom nadol. Takto ich môžete nechať aj pol dňa. Uvidíte, že i jemné zarosenie sa stratí. Potom môžete poháre s orechmi uskladniť na suché a tmavé miesto.

Tiež ťa zaujme: Pozri, ako rozpoznať kvalitné maslo od napodobeniny

zaváranie orechov

Na sucho zavárané orechy v rúre 

Podobný postup možno použiť aj pri zaváraní v klasickej rúre. Orechmi naplnené poháre dajte do nej na 80 °C. Vyberte opatrne po desiatich minútach. Následne na poháre položte viečka, no nezaťahujte a dajte ich ešte na desať minút nazad do rúry. Až potom po vybratí viečka napevno zatiahnite, nechajte odstáť  dnom hore a poháre s orechmi uložte na tmavé a suché miesto.

Sterilizácia orechov v pare

Orechy môžete v pohároch sterilizovať aj vo vodnom kúpeli. Pokiaľ doma bežne zavárate, máte asi k dispozícii veľký zavárací hrniec. Na jeho spodok položte už zaviečkované poháre s orechmi, podlejte vodou a nechajte ohrievať. Orechy sterilizujte 20 minút v pare na 80 °C. Poháre opatrne vyberte, otrite dosucha a skontrolujte, či viečka chytili. Nechajte prevrátené dnom nahor do úplného vychladnutia a potom uskladnite na vhodnom mieste.

Nakladané orechy v mede a v soli

Orechy môžete napokon konzervovať aj v mede. V pomere 1:1 si med zmiešaný s orechmi pomaly a na miernom ohni zahrejte v hrnci, kým sa med nerozpustí. Následne naplňte do čistých pohárikov, zaviečkujte a dajte dnom hore vychladnúť. Med je rovnako dobrý konzervant ako soľ.

Nakladanie orechov do soli je však už o čosi náročnejšie na suroviny. Do väčšieho pohára na zaváranie alebo hlinenej uzatvárateľnej nádoby dávajte po vrstvách orechy, ktoré budete prekladať vrstvou zmesi zloženej zo soli, kokosového vlákna a suchých drevených hoblín tvrdého dreva. Každú vrstvu dobre utlačte. Nádoba sa musí dôkladne uzavrieť a skladovať na tmavom, suchom a chladnom mieste.

Foto: Freepik

Pin It on Pinterest

Zdieľajte, ak sa vám u nás páči.

Pripravujeme pre vás ďalšie zaujímavé články.