Orechy – tieto minerálmi, vitamínmi a vlákninou nabité superpotraviny by sme mali pre ich zdravotné benefity konzumovať v rozumnom množstve každý deň. Ani vypekanie na rôzne príležitosti a predovšetkým na Vianoce sa bez nich nezaobíde. No ich dlhodobé skladovanie, a to najmä vo vylúpanom stave, robí niektorým vrásky na tvári. Preto sme do jedného článku zhrnuli overené tipy, ako uskladniť lúpané vlašské orechy.
Vlašské orechy majú vysoký obsah oleja, až 60%. Ak ich dlhšie skladujete pri bežnej teplote, majú sklony žltnúť, zhorknúť alebo splesnivieť, hlavne ak nie sú dostatočne suché.
Existuje niekoľko naozaj dobrých spôsobov uchovania orechov v top stave. Pri žiadnom z nižšie spomínaných sa nemusíte báť zatuchnutia, žltnutia, „nájazdov“ molí či nebezpečnej plesne.
Jednoduché návody, ako uskladniť lúpané vlašské orechy na dlhý čas
Niekto si lúpe a melie orechy priebežne, aby ich mal vždy čerstvé. No pokiaľ šetríte čas a tiež miesto, vyberte si z nasledujúcich návodov, ako uskladniť lúpané vlašské orechy. Vydržia vám v chutnom a čerstvom stave celé mesiace. Je vám sympatickejšie ich uskladnenie v chlade, zaváranie alebo nakladanie?
Skvelé triky do domácnosti: Vysuš raz-dva mokrú bielizeň aj vlhké topánky s týmito vychytávkami
Skladovanie v škrupinke
Dôležitým krokom je správny zber a starostlivosť o orechy po zbere. V prvom rade orechy sa oberajú, až keď sú úplne zrelé. Po dozretí vypadnú zo šupky na zem, vtedy ich čo najskôr pozbierajte a keď je to potrebné, očistite od zvyšku šupky. Nezabudnite pracovať v rukaviciach, pretože šupka vám zafarbí ruky.
Nechajte ich dobre preschnúť. Využite na to slnečné dni, večer orechy presuňte dovnútra alebo ich vysušte vo vnútri. Odložené v škatuli na suchom, tmavom a chladnom mieste vám vydržia päť mesiacov a vylúpete ich pred použitím.
Skladovanie orechov v mrazničke a chladničke
Chlad je pre uskladnenie vylúpaných orechov skvelým riešením. Ich kvalitu mrazenie ani chladenie nijak neovplyvňuje. Pokiaľ orechy dobre uzavriete či zabalíte, vydržia vám v mrazničke pri teplote pod bodom mrazu aj 6 mesiacov. V chladničke zas zhruba 3 mesiace.
Pozri tiež: Recept: Výborná domáca vegeta – skvelá chuť bez zbytočnej chémie
Zavárané orechy – na sucho v mikrovlnke
Pokiaľ máte nabitú mrazničku či chladničku, pravdepodobne sa radšej pustíte do zavárania orechov na sucho. Nie, vôbec sa nemusíte báť, že by ich táto technológia uskladnenia nejak poškodila. Nezmäknú a vy ich budete mať vždy po ruke a na očiach v špajzi.
Predsa len, v napchatej mrazničke sa niekedy dokážu potraviny „stratiť“ a zabudnúť. No a navyše zaváranie na sucho umožňuje uskladňovať orechy v čerstvom a výbornom stave aj rok.
Tiež ťa zaujme: Pozri, ako rozpoznať kvalitné maslo od napodobeniny
Na sucho zavárané orechy v rúre
Podobný postup možno použiť aj pri zaváraní v klasickej rúre. Orechmi naplnené poháre dajte do nej na 80 °C. Vyberte opatrne po desiatich minútach. Následne na poháre položte viečka, no nezaťahujte a dajte ich ešte na desať minút nazad do rúry. Až potom po vybratí viečka napevno zatiahnite, nechajte odstáť dnom hore a poháre s orechmi uložte na tmavé a suché miesto.
Sterilizácia orechov v pare
Orechy môžete v pohároch sterilizovať aj vo vodnom kúpeli. Pokiaľ doma bežne zavárate, máte asi k dispozícii veľký zavárací hrniec. Na jeho spodok položte už zaviečkované poháre s orechmi, podlejte vodou a nechajte ohrievať.
Musíš mať: Šikovné vychytávky do kuchyne
Nakladané orechy v mede a v soli
Orechy môžete napokon konzervovať aj v mede. V pomere 1:1 si med zmiešaný s orechmi pomaly a na miernom ohni zahrejte v hrnci, kým sa med nerozpustí. Následne naplňte do čistých pohárikov, zaviečkujte a dajte dnom hore vychladnúť. Med je rovnako dobrý konzervant ako soľ.
Nakladanie orechov do soli je však už o čosi náročnejšie na suroviny. Do väčšieho pohára na zaváranie alebo hlinenej uzatvárateľnej nádoby dávajte po vrstvách orechy, ktoré budete prekladať vrstvou zmesi zloženej zo soli, kokosového vlákna a suchých drevených hoblín tvrdého dreva. Každú vrstvu dobre utlačte. Nádoba sa musí dôkladne uzavrieť a skladovať na tmavom, suchom a chladnom mieste.
Foto: Freepik