Voňavý čerstvý chlieb s poctivým maslom je kombinácia, ktorá neomrzí. Dôležité je však vybrať si naozaj dobre. Chleba teraz necháme bokom a zameriame sa na to, ako rozpoznať kvalitné maslo od napodobeniny, resp. náhrady masla.

Kvalitné maslo môžete odhaliť už v obchode

Keďže s vidinou zisku sa niektorí výrobcovia uchyľujú k nie veľmi čestným praktikám a snažia sa šetriť na ingredienciách, treba mať v obchode „oči na stopkách“. Skutočne poctivé maslo by malo mať minimálne 80 % mliečneho tuku, pričom obsah vody môže byť maximálne 16 % a nesmie obsahovať rastlinný tuk. Spotrebitelia sú istým spôsobom chránení tým, že výrobok, ktorý nespĺňa tieto kritériá, nemôže byť označený ako maslo. Práve preto, ak chcete vybrať naozajstné poctivé maslo a nie margarínovú náhradu, vyhýbajte sa výrobkom, ktoré nesú názov ako „Masielko“, „Maslíčko“, „Maslová chuť“…

Pozor taktiež na dlhý zoznam ingrediencií na obale. Podľa správnosti by tam mala byť len jedna, teda maslo a prípadne plnotučné mlieko alebo ešte fermentovaná smotana. Konzervačné látky, škroby či rastlinný tuk sú znamením, že ide o náhradu masla.

Neprehliadni: Recept na rakytníkový sirup: Spoznaj jeho skvelé účinky

kvalitné maslo

Aké vlastnosti má poctivý produkt a ako rozpoznať kvalitné maslo popri napodobenine?

Okrem prečítania etikety a zloženia si možno pravosť masla overiť aj nasledovnými spôsobmi, keď ho už máte doma.

> Maslo pevne držiace v obale je dobrým znamením. Pokiaľ v ňom po zapichnutí stojí nožík a taktiež sa ťažšie krája, ide o poctivé maslo. Podozrivo jednoduché krájanie a rýchle topenie zas poukazuje na náhradu masla, ktoré býva krémovejšie. 

plastové dózy ponuka

> Na kvalitnom pravom masle sa po zmäknutí nenachádzajú kvapôčky vody.

> Kvalitné maslo sa topí pomalšie a jednotne. Keď ho dáte do horúcej vody, rozpustí sa do jednoliatej hmoty, no a nepravé maslo margarínového typu sa na rozdiel od neho rozdelí na veľa mastných kvapiek.

> Ďalším spôsobom odhalenia náhrady masla, je pridanie slabého roztoku jódu. Ak ho dáte do rozpusteného masla a on zhnedne, ide o nekvalitnú náhradu, v ktorej sa nachádza škrob.

Farba masla a správne skladovanie

Aj farba masla nám napovie o jeho kvalite. Väčšinou farebnosť ovplyvňuje zloženie krmiva kráv. Maslo by nemalo byť príliš biele. Ak je svetlejšie, kravy jedli skôr granule. Mierne žltkasté zafarbenie je najideálnejšie. Najmä letné maslo, keď kravy konzumujú čerstvé krmivá, býva v tomto zmysle kvalitnejšie.

Pozri tiež: Ako dlho vydrží kuracie mäso v chladničke? Tipy na skladovanie i správny výber v obchode

falošné maslo alebo poctivé

Výrazne žltá farba by však mala byť varovným znamením, lebo môže ísť aj o pokazený produkt. O oxidácii mliečneho tuku a pokazení masla napovedá aj nepríjemný kyslastý zápach a trpká chuť.

Čerstvé maslo má chuť príjemnú sladkastú. Pokiaľ  je však maslo bez chuti a vône, znamená to, že bolo pridlho skladované. Podozrivo lacným maslám, ktoré už mohli byť jedenkrát zmrazované, sa radšej vyhýbajte.

Maslo možno mraziť do zásoby, pamätajte však, že po následnom rozmrazení sa rýchlejšie kazí a tiež sa zmrazením znižuje jeho výživová hodnota a zhoršuje chuť. V chladničke je vhodné čerstvé maslo skladovať do 6 stupňov Celzia. 

Foto: Freepik

Pin It on Pinterest

Zdieľajte, ak sa vám u nás páči.

Pripravujeme pre vás ďalšie zaujímavé články.