REKLAMA

Dekády si maslo nedržalo dobrú povesť. Na jeho vrub sa mu pripisovali obezita i kardiologické problémy. V poslednej dobe však nastal comeback masla, dokonca je považované za súčasť zdravej výživy. I keď tu by sa dalo polemizovať a viac hovoriť o masle prepustenom, resp. ghí, ktoré má na telo preukázateľné pozitívne účinky. Nech už je to však akokoľvek, voňavý čerstvý chlieb s poctivým maslom je kombinácia, ktorá neomrzí. Dôležité je však vybrať si naozaj dobre. Chleba teraz necháme bokom a zameriame sa na to, ako rozpoznať kvalitné maslo od napodobeniny, resp. náhrady masla.

Vedieť rozlíšiť falošné maslo od toho poctivého je v tejto dobe, keď je jeho cena závratná, ešte dôležitejšie. No nie je to len o finančnej stránke. Tiež vám na záver prezradíme, či je vhodné zamrazovať maslo a aké je jeho najlepšie skladovanie. Tak teda poďme na to.

...

Kvalitné maslo môžete odhaliť už v obchode

Keďže s vidinou zisku sa niektorí výrobcovia uchyľujú k nie veľmi čestným praktikám a snažia sa šetriť na ingredienciách, treba mať v obchode „oči na stopkách“. A samozrejme, netýka sa to iba masla…

Čo je dobré vedieť pri výbere masla? Skutočne poctivé maslo by malo mať minimálne 80 % mliečneho tuku, pričom obsah vody môže byť maximálne 16 % a nesmie obsahovať rastlinný tuk.

Tip od nás: Bylinkové maslo s medvedím cesnakom: Urob si rýchlu dobrotu

Spotrebitelia sú istým spôsobom chránení tým, že výrobok, ktorý nespĺňa vyššie spomínané kritériá, nemôže byť označený ako maslo. Práve preto, ak chcete vybrať naozajstné poctivé maslo a nie margarínovú náhradu, vyhýbajte sa výrobkom, ktoré nesú názov ako „Masielko“, „Maslíčko“, „Maslová chuť“…

Všetky iné názvy, okrem klasického označenia MASLO, poukazujú na margarínový pôvod. V minulých dekádach sa na popud firiem vyrábajúcich margarín pretláčala táto náhrada na úkor pravého masla. Práve vtedy sa aj najviac očierňovalo a spochybňovala sa jeho výživová hodnota a dávalo sa do súvisu so zdravotnými problémami najmä kardiologického charakteru. Paradoxne sa však dnes ukazuje, že margarín nie je najzdravší.

Ale postúpme o kúsok ďalej. Čo si ešte pri kúpe masla všímať? Určite pozor na dlhý zoznam ingrediencií na obale. Podľa správnosti by tam mala byť len jedna, teda maslo a prípadne plnotučné mlieko alebo ešte fermentovaná smotana. 

Neprehliadni: Recept na rakytníkový sirup: Spoznaj jeho skvelé účinky

kvalitné maslo

Konzervačné látky na etikete, škroby či rastlinný tuk sú znamením, že ide o náhradu masla.

Aké vlastnosti má poctivý produkt a ako rozpoznať kvalitné maslo popri napodobenine?

Okrem prečítania etikety a zloženia si možno pravosť masla overiť aj nasledovnými spôsobmi, keď ho už máte doma. Samozrejme, kúpený výrobok (pokiaľ nie je vyslovene pokazený) už do obchodu nevrátite, ale aspoň budete vedieť, ktorému sa prípadne v budúcnosti radšej vyhnúť a vybrať si iné maslo.

REKLAMA

> Maslo pevne držiace v obale je dobrým znamením. Pokiaľ v ňom po zapichnutí stojí nožík a taktiež sa ťažšie krája, ide o poctivé maslo. Podozrivo jednoduché krájanie a rýchle topenie zas poukazuje na náhradu masla, ktoré býva krémovejšie.

> Na kvalitnom pravom masle sa po zmäknutí nenachádzajú kvapôčky vody.

Zaujme ťa: Vďaka týmto praktickým veciam si zorganizuješ špajzu i chladničku

> Kvalitné maslo sa topí pomalšie a jednotne. Keď ho dáte do horúcej vody, rozpustí sa do jednoliatej hmoty, no a nepravé maslo margarínového typu sa na rozdiel od neho rozdelí na veľa mastných kvapiek.

> Ďalším spôsobom odhalenia náhrady masla, je pridanie slabého roztoku jódu. Ak ho dáte do rozpusteného masla a on zhnedne, ide o nekvalitnú náhradu, v ktorej sa nachádza škrob.

Farba a chuť veľa napovie

Aj farba masla nám napovie o jeho kvalite. Väčšinou farebnosť ovplyvňuje zloženie krmiva kráv.

Maslo by nemalo byť príliš biele. Ak je svetlejšie, kravy jedli skôr granule. Mierne žltkasté zafarbenie je najideálnejšie. Najmä letné maslo, keď kravy konzumujú čerstvé krmivá, býva v tomto zmysle kvalitnejšie.

Pozri tiež: Ako dlho vydrží kuracie mäso v chladničke? Tipy na skladovanie i správny výber v obchode

falošné maslo alebo poctivé

Výrazne žltá farba by však mala byť varovným znamením, lebo môže ísť aj o pokazený produkt. O oxidácii mliečneho tuku a pokazení masla napovedá aj nepríjemný kyslastý zápach a trpká chuť.

Čerstvé maslo má chuť príjemnú sladkastú. Pokiaľ  je však maslo bez chuti a vône, znamená to, že bolo pridlho skladované. Podozrivo lacným maslám, ktoré už mohli byť jedenkrát zmrazované, sa radšej vyhýbajte.

Správne skladovanie masla

Natrafili ste na skvelú akciu a chceli by ste si uskladniť maslo do zásoby? Asi vám ako prvé napadne mraznička. A áno, je to tak, maslo možno mraziť do zásoby. Ale…

Pamätajte, že po následnom rozmrazení sa maslo rýchlejšie kazí a tiež sa zmrazením znižuje jeho výživová hodnota, dokonca sa zhoršuje aj jeho chuť. V chladničke je vhodné čerstvé maslo skladovať do 6 stupňov Celzia, a to vo vhodnej nádobke.

Foto: Freepik

Pin It on Pinterest

Zdieľajte, ak sa vám u nás páči.

Pripravujeme pre vás ďalšie zaujímavé články.