Kváskovanie sa v dnešných časoch stalo celkom trendom a okrem úžasného nadýchaného chlebíka zachutia aj kváskové podpecníky, focaccia či sladké koláče. Kváskový tvarohový koláč s ovocím, ktorý sme si pre vás pripravili, sa stane taktiež vaším obľúbencom. 

Prečo je kváskovanie zdravšie? Aj keď pečenie z kvásku zaberie podstatne viac času, ako keď použijeme droždie, výhody sú veľké. Vďaka kvasu, ktorý voláme pekne kvások a niektorí mu dávajú dokonca mená, dochádza k fermentácii, pri ktorej sa rozložia zložité látky na jednoduché, ktoré vie ľudské telo lepšie spracovať. Cesto je tak ľahšie stráviteľné, nespôsobuje tráviace ťažkosti. 

Ingrediencie na úžasný kváskový tvarohový koláč

Rozkvas

  • 110 g ražnej múky
  • 110 g vody
  • 110 g materského kvásku

Cesto

  • 350 g hladkej múky
  • 200 ml plnotučného mlieka
  • 2 lyžice cukru
  • 50 g masla
  • 1 žĺtok
  • pripravený rozkvas

Plnka

  • 250 g tvarohu
  • 250 g mascarpone
  • žĺtok
  • 2 lyžice práškového cukru
  • 2 lyžice hrozienok
  • 200 g ovocia – konzervované mandarínky a čerstvé jahody

Pozri tiež: Recept na jahodový koláč s posýpkou: Dobrota aj pre vegánov 

koláč s ovocím
tvarohový koláč

Postup

Večer pred pečením si pripravíme rozkvas z materského kvásku, vody a ražnej múky. Všetky zložky vložíme do sklenenej nádoby, dobre vymiešame a do rána necháme odložené v kuchyni na linke.

Na druhý deň si pripravíme cesto. Používame domácu pekárničku, ale samozrejme môžete použiť aj kuchynský robot. Do nádoby z pekárničky vložíme suroviny v tomto poradí: roztopené maslo, vlažné mlieko, hladká múka, cukor, žĺtok a nakoniec pridáme rozkvas. Nastavíme program cesto a pekáreň sa o ostatné postará. Po necelých dvoch hodinách sa program ukončí. Necháme cesto ešte 1,5 hodiny kysnúť. Pripravíme si plech, ktorý sme vytreli maslom a rovno z pekárne cesto vložíme na plech. Prstami ho rovnomerne roztiahneme po plechu a necháme ešte pol hodiny v pokoji. 

Medzitým si pripravíme plnku. Zmiešame tvaroh a mascarpone. Pridáme cukor a žĺtok. Môžeme použiť tyčový mixér. Pridáme hrozienka. Vymiešaný krém rovnomerne rozotrieme na cesto. Na vrch poukladáme mandarínky a jahody, ale môžeme použiť aj iné sezónne ovocie. Vložíme do rozohriatej rúry a pečieme pri teplote 180 – 190 stupňov Celzia približne 35 – 40 minút. Po vybratí z rúry necháme vychladnúť a potom tvarohový koláč s ovocím pokrájame.

Náš tip: Dajte pri pečení čo najnižšie pod plech s koláčom menší pekáčik, do ktorého ste naliali vodu. Cesto bude nadýchanejšie a chrumkavejšie.

Foto: redakcia krasaastyl.sk

Pin It on Pinterest

Zdieľajte, ak sa vám u nás páči.

Pripravujeme pre vás ďalšie zaujímavé články.