REKLAMA

Cvikla alebo červená repa je úžasná potravina, ktorú si môžete zadovážiť za pár centov z lokálnych zdrojov v ktoromkoľvek ročnom období. Poznáte účinky cvikly na zdravie? Jej blahodarný vplyv na organizmus by ste mali využiť naplno. Tmavočervené buľvy sú nabité veľkým množstvo vitamínov, minerálov a mikroživín, ako sú vláknina, mangán, draslík, horčík, železo a foláty.

Čítajte ďalej a dozviete sa, aké širokospektrálne sú účinky cvikly na organizmus. Okrem toho si môžete vybrať z množstva cviklových receptov, podporiť tak svoje zdravie a zároveň si pochutnať.

Mimochodom, vedeli ste, že čím je farba cvikly tmavšia a kruhy menej výrazné, tým viac spomínaných blahodarných látok obsahuje? 

Pri nákupe červenej repy vyberajte skôr menšie bulvičky. Nielenže budú rýchlejšie uvarené, ale bývajú aj chutnejšie.

Keď varíte cviklu, vkladajte ju do hrnca aj so zvyškami zelenej vňate a s korienkami v spodnej časti cvikle.

Zbytočne nepichajte vidličkou do cvikly počas varenia. Vytečie z nej šťava a prichádzala by zbytočne o minerálne látky.

Ak nemáte čas na varenie cvikle, v obchode dostať už uvarenú vakuovanú, aj keď tá, ktorú pripravujete sami, si zachová viac dôležitých látok.

Musíš mať: Šikovné vychytávky do kuchyne

Chudnite s cviklou!

Účinky cvikly by mal vo svojom jedálničku vyskúšať každý. Prečo? Červená repa sa môže pochváliť nízkym obsahom kalórií. Jedna šálka cvikly má až 4 gramy prevažne nerozpustnej vlákniny, ktorá prospieva tráviacemu systému a prirodzenému čisteniu hrubého čreva. Upravuje činnosť čriev a pomáha proti zápche. Cviklová šťava je účinná pri detoxikácii, výsledkom ktorej je okrem iného aj zníženie váhy.

Potrava aj liek – aké sú ďalšie účinky cvikly na zdravie?

Pozoruhodných zdraviu prospešných vlastností červenej repy je omnoho viac. Veď nie nadarmo sa hovorí: Zdravý ako repa.

K ďalším benefitom cvikly patrí:

  • Znižuje krvný tlak, pozitívne pôsobí na kardiovaskulárny systém.
  • Má protianemické účinky. Najvýraznejší efekt dosiahnete vypitím 50 až 100 ml surovej, čerstvo pripravenej šťavy dvakrát denne pred jedlom.
  • Pri pravidelnej konzumácii znižuje hladinu cholesterolu.
  • Zásaditý účinok pomáha pri dne a zvýšenej hladine kyseliny močovej v krvi.
  • Zlepšuje stav pleti, nechtov a vlasov.
  • Vďaka obsahu vlákniny má mierne preháňavé účinky.
  • Pomáha pri liečbe chrípky a prechladnutia.
červená repa a jej účinky na zdravie

Zdravé recepty – doprajte si blahodarné účinky cvikly v jedálničku

Najzdravšia je, prirodzene, surová cvikla. V tomto stave sú jej účinky najsilnejšie. Podobne je na tom aj cviklová šťava a koncentrované doplnky výživy z červenej repy.

Okrem toho si viete zohnať aj cviklu v prášku, pričom spomínané možnosti sú skvelé, keď nemáte jednoducho priestor a energiu na časovo náročnejšiu prípravu červenej repy, ale chcete z nej získať jej zdravotné benefity.

Najčastejším spôsobom tepelnej úpravy je varenie, ale do šalátov sa určite viac hodí pečená cvikla.

Nielenže sa pečením cvikly ešte viac zvýrazní jej úžasná farba, ale k tomu získa jedinečnú sladkú chuť. 

Neprehliadni: Flexitariánstvo: Spôsob stravovania, ktorý ťa uchváti

cvikla

Nasledujúce recepty s cviklou vám umožnia urobiť veľa pre svoje telo, pričom zároveň potešia aj chuťové bunky. Vyberte si podľa vlastných preferencií.

REKLAMA

Pečená cvikla

  • Rúru predhrejte na 190 °C.
  • Umyte niekoľko cvikiel a každú zabaľte do alobalu.
  • Upečená je, keď je mäkká a dá sa ľahko prepichnúť vidličkou, čo zvyčajne trvá 40 minút v závislosti od veľkosti cvikly a vašej rúry.
  • Po upečení ju vložte do studenej vody, aby vychladla a dala sa ľahko odstrániť šupka.
  • Tip: Vychladnutú pečenú cviklu v papierovej servítke vložte do oboch rúk a posúvaním palcov sa zbavte šupky. Vyhnete sa tak zbytočnej špine.

Cviklový šalátik s orechmi

Na strúhadle na hrubšie postrúhajte 2 – 3 upečené cvikly. Podľa chuti posoľte a okoreňte čiernym korením.

Pokvapkajte citrónovou šťavou a pridajte hrsť nahrubo pokrájaných vlašských orechov.

Vmiešajte 3 – 4 lyžice pochúťkovej smotany. Nechajte v chladničke odležať dve hodiny. Tento šalát s cviklou je výbornou prílohou k mäsu alebo pečenej zelenine. 

červená repa účinky a recepty

Ľahký šalát z červenej repy s kozím syrom

Nakrájajte na plátky dva kusy pečenej cvikly, dve šálky cherry paradajok a niekoľko červených reďkoviek. Úhľadne poukladajte na taniere a posypte rozmrveným kozím syrom alebo syrom feta.

Ďalšia zaujímavá inšpirácia: Recepty s paprikou: Pochúťky, ktoré v zime oceníš

Pred podávaním ľahko pokvapkajte dressingom z 2 lyžíc citrónovej šťavy, 2 lyžíc olivového oleja, soli a čierneho korenia. Tento šalát oceníte aj na grilovačkách a piknikoch ako šťavnatú prílohu k mäsu.

Mäsové guličky s cviklou

Ingrediencie:

  • 500 g mletého mäsa
  • 2 stredne veľké cvikly
  • 2 lyžičky soli
  • mleté čierne korenie
  • petržlenová vňať, majorán, tymián
recepty s cviklou

Mleté mäso vložte do sklenenej nádoby, pridajte soľ, podľa chuti pokoreňte. Nastrúhajte červenú repu a pridajte k mäsu. Pridajte bylinky a premiešajte. Čím dlhšie a dôkladnejšie budete miešať, tým budú guľky lepšie držať tvar.

Vytvarujte guľky a opečte na panvici v rozohriatom oleji. Zdravšiu alternatívu pripravíte, keď mäsovo-cviklové guličky poukladáte na plech s papierom na pečenie a upečiete ich pri teplote 180 stupňov Celzia, čo trvá približne pol hodinu. Podávajte so zemiakmi, varenými, opečenými alebo so zemiakovou kašou.

Cviklovo-batatová kaša

Cviklovo-batatová kaša je zaujímavá príloha k mäsu alebo pečenej zelenine. Očistite 2 – 3 väčšie bataty a jednu stredne veľkú cviklu. Pokrájajte na kocky, pridajte vodu tak, aby bola niekoľko centimetrov nad zeleninou a uvarte domäkka. Zlejte vodu, rozmixujte, pridajte soľ, štipku nastrúhaného muškátového orieška. Môžete zjemniť lyžicou smotany.

Cviklové smoothie

Rozmixujte 100 g surovej cvikly, 100 g čerstvých alebo mrazených jahôd, 2 lyžice limetkovej alebo citrónovej šťavy, lyžičku strúhaného zázvoru, lyžičku medu a 200 ml vody. Hneď podávajte.

TOTO sa hodí nielen na smoothie.

cviklové smoothie

Cviklová nátierka nielen pre vegánov

Dve stredne veľké cvikly zbavíme šupky, pokrájame na kúsky asi päť cm dlhé a vložíme do pekáčika, v ktorom je dlhší pruh alobalu. Posolíme, polejeme približne tromi lyžicami olivového oleja a uzatvoríme zo všetkých strán alobal. Vložíme do rúry zohriatej na 200 °C asi na jednu hodinu. 

Po vychladnutí dáme do mixéra, pridáme odkvapkaný cícer z jednej konzervy. Podľa chuti dodáme čierne korenie, šťavu z citróna a rozmixujeme. Nátierka je výborná na čerstvý chlebík aj na hrianky.

Foto: redakcia krasaastyl.sk/Freepik

Pin It on Pinterest

Zdieľajte, ak sa vám u nás páči.

Pripravujeme pre vás ďalšie zaujímavé články.