Paprika pochádza zo Strednej Ameriky a do Európy sa dostala po objavení Ameriky. Dnes patrí k obľúbeným zeleninám, ktoré si doprajeme čerstvé aj tepelne spracované, a to v priebehu celého roka. Najviac si papriku užijeme koncom leta, keď je jej dostatok v záhradách, na tržniciach aj v obchodoch za prijateľné ceny. Toto je najvhodnejšie obdobie na skúšanie nových receptov s paprikou. Ideálne je, keď si ich v sterilizovanej podobe môžeme vychutnať aj v zime.

Paprika sa najskôr využívala ako korenina v mletej podobe. Typická je pre maďarskú kuchyňu. Od 18. a 19. storočia sa k nám ako zelenina dostala vďaka bulharským záhradníkom. Paprika sa vyznačuje vysokým množstvom vitamínu C a obsahuje množstvo dôležitých látok. Medzi nimi je aj kapsaicín, ktorého množstvo spôsobuje štipľavosť papriky. 

Tip pre ľahšie trávenie papriky

Pre niektorých ľudí je paprika ťažšie stráviteľná, čo spôsobuje jej šupka. Aj v tomto prípade si viete pochutnať na receptoch s paprikou, keď papriku v rúre opečiete a potom zbavíte šupiek.

Ďalšia inšpirácia do kuchyne: Super tipy, ako urýchliť varenie: Fazuľa či mäso budú hotové raz-dva

tipy na recepty s paprikou

TOP recepty s paprikou

Kápia v oleji

Kápia je druh červenej papriky, ktorý sa vyznačuje sladkou chuťou a v zrelosti červenou farbou. Býva väčšia. Výborne chutí čerstvá a k obľúbeným receptom na jej konzervovanie je kápia v oleji. Tento recept s paprikou je jednoduchý, zvládne ho každý a výsledok je naozaj efektný.

Ingrediencie

  • 2 kg kápie
  • 100 g cukru
  • 100 ml octu
  • 50 ml oleja
  • 30 g soli
  • bobkový list
  • nové korenie 

Postup

Umytú kápiu rozkrojíme po dĺžke, zbavíme jaderníka a nakrájame na pásiky. Vložíme do sklenenej nádoby, posypeme soľou a dobre premiešame. Prikryté utierkou necháme, aby paprika pustila šťavu najlepšie počas noci. 

Aj toto ťa zaujme: Ovládaš správne mrazenie potravín? Mäso, zelenina, cestoviny či príkrmy – vďaka týmto postupom zmrazovania ochrániš chuť aj zdravie 

príprava papriky
recept na zaváranú kápiu

Pridáme ocot, cukor a olej, premiešame a necháme dve hodiny postáť. Do zaváraninových pohárov dáme nové korenie, môžeme pridať bobkový list a naložíme zmes aj so šťavou. Zavrieme a necháme sterilizovať pri 85 stupňoch len 5 – 10 minút, aby paprika zostala chrumkavá.

Čalamáda s kurkumou

Táto čalamáda má svoju históriu. Pripravovali si ju už britskí vysťahovalci v amerických kolóniách a nazývali ju „chlieb s maslom“, pretože sa vraj podávala s chlebom natretým maslom. V súčasnosti sa používa ako čalamáda a stojí za vyskúšanie, pretože chuťovo oživí vaše jedlo.

Ingrediencie

  • 1000 g uhoriek nakladačiek
  • 600 g papriky červenej alebo žltej
  • 600 g cibule
  • 500 ml vody
  • 200 ml octu
  • 2 lyžice soli
  • 120 – 150 g cukru
  • 2 lyžičky mletej kurkumy
  • 1 lyžicu horčičných semiačok

Postup

Umyté uhorky v miske zalejeme vriacou vodou, ktorú po chvíľke zlejeme a opláchneme studenou vodou. Po odkvapkaní uhorky nakrájame na kúsky hrubé 1 cm. Papriku a cibuľu nakrájame na 0,5 cm kolieska. 

Pozri aj: Recept: Výborná domáca vegeta – skvelá chuť bez zbytočnej chémie 

ako upraviť papriku
recepty s paprikou čalamáda

Všetko preložíme do sklenenej nádoby, posolíme, dobre premiešame, prikryjeme utierkou a necháme postáť, najideálnejšie cez noc, aby zelenina pustila šťavu.

Na druhý deň vo väčšom hrnci varíme vodu, do ktorej pridáme ocot, cukor, kurkumu a horčičné semiačka. Množstvo cukru a octu môžeme upraviť podľa našej chuti. Povaríme desať minút. Zeleninu necháme odkvapkať a pridáme do nálevu a necháme zovrieť a odstavíme z ohňa.

Zmes nakladáme do čistých pohárov a uzavrieme. Môžeme ešte sterilizovať pri teplote 90 stupňov 5 – 10 minút, aby nám chytilo viečko. Žltučká kurkuma dodáva čalamáde zaujímavý vzhľad a chuť.

Foto: redakcia krasaastyl.sk

Pin It on Pinterest

Zdieľajte, ak sa vám u nás páči.

Pripravujeme pre vás ďalšie zaujímavé články.