Poznáte pickles? Takto sa v súčasnosti nazýva kvasená zelenina. Nič nové pod slnkom. Ide o prírodné konzervovanie zeleniny, mliečne kvasenie, ktoré používali už naši predkovia na uchovávanie zeleniny počas zimy. Je to jeden z najlepších spôsobov, ako zachovať zeleninu so všetkými vitamínmi. Mliečnym kvasením sa ich obsah dokonca zvyšuje a zelenina je ľahšie stráviteľná. Udržiava zdravú črevnú mikroflóru, je bohatá na vitamíny skupiny B, vitamín K2, ale aj C a A. Vysoké množstvo enzýmov podporuje trávenie. Kvasená zelenina je prospešná pre zdravie hrubého čreva a podporuje peristaltiku čriev. Pripraviť si vlastnú kvasenú, resp. fermentovanú zeleninu nie je nič náročné a nepotrebujete na to žiadne špeciálne vybavenie.

Ktorá zelenina je vhodná na fermentovanie?

Na prípravu kvasenej zeleniny sú ideálne tvrdšie druhy zeleniny. Základom je kapusta a mrkva. Kombináciu zeleniny si môžeme prispôsobiť podľa našej chuti, ale určite polovicu zmesi by mala tvoriť hlúbová zelenina, ako je kapusta, karfiol, brokolica a listová zelenina, pretože obsahuje tie správne baktérie na kvasenie.

návod kvasená zelenina

Kvasená zelenina – príprava

My sme si pripravili kapustu bielu aj červenú, niekoľko zelených cibuliek s vňaťou, mrkvu, karfiol, niekoľko stoniek stopkatého zeleru.  Kapustu nakrájame na rezance, mrkvu na strúhadle nahrubo, karfiol na menšie kúsky, zelerové stonky a cibuľku nakrájame na menšie kúsky, vňať natrháme. Chuť zeleniny môžeme doplniť koreninami, ako je drvená rasca alebo cesnak či kôpor.  

Ďalšia inšpirácia: Recept: Výborná domáca vegeta – skvelá chuť bez zbytočnej chémie 

Pripravenú zeleninu vložíme do primerane veľkej sklenenej nádoby a zasypeme soľou. Podiel soli je jedno percento váhy zeleniny. Teda na 1 kg zeleniny použijeme 10 g soli.  Účinok soli je konzervačný, teda čím viac soli pridáme, tým pomalšie prebieha fermentácia. Posolenú zeleninu necháme pol hodiny postáť, dobre premiešame, prstami postláčame, aby sa vytvorilo čo najviac zeleninovej šťavy.

recept kvasená zelenina

Na začiatok  postačia dôkladne umyté sklenené poháre na zaváranie. Ak sa vám tento spôsob prípravy zdravých zeleninových šalátov zapáči, prácu vám uľahčia špeciálne nádoby, ktoré sú na to určené.

Postaráme sa o správny priebeh kvasenia

Zeleninu natlačíme do pohárov tak, aby nad ňou bola hladina šťavy zo zeleniny. Pre správny priebeh procesu kvasenia musíme zeleninu zaťažiť. Použijeme napríklad  malý sklenený pohár, ktorý zatlačíme a prichytíme zatváracím vrchnákom. Napevno nedotiahneme, aby tekutina mohla z pohára vytekať. Položíme do menšieho pekáča alebo inej vhodnej nádoby a premiestnime na miesto s teplotou okolo 20 stupňov.  

Celý proces trvá 3 až 6 dní, závisí od teploty miestnosti a  množstva soli. Teda čím väčšia teplota a menšie množstvo soli, tým fermentácia prebehne rýchlejšie. Približne druhý deň bude tekutina spod viečka vytekať. Je veľmi dôležité kontrolovať, či je zelenina pod hladinou a keď jej bude málo, môžeme doliať prevarenou a vychladnutou vodou. 

Zaujme ťa: Recept na zavárané chrumkavé uhorky: Vždy sa ti vydaria

pickles šaláty

Na tretí deň ochutnáme a posúdime kyslosť zeleniny. Ak nám bude vyhovovať, pritiahneme vrchnák a  odložíme do chladničky. Ak sme použili veľký pohár, preložíme do menších. Stále dbáme na to, aby bola zelenina pod hladinou. Takto vydrží aj pol roka.

Náš tip: Naša najobľúbenejšia kombinácia je kapusta s cviklou, ktorá jej dodáva jemnú sladkosť.

Foto: redakcia krasaastyl.sk

Pin It on Pinterest

Zdieľajte, ak sa vám u nás páči.

Pripravujeme pre vás ďalšie zaujímavé články.