REKLAMA

Uhorky patria do rovnakej čeľade ako cuketa a ostatné druhy tekvíc. Sú obľúbeným osviežením hlavne v horúcich letných dňoch vďaka veľkému množstvu vody a malému počtu kalórií. K obľúbeným spôsobom úpravy patria zavárané uhorky, po ktorých siahneme hlavne v jesenných a zimných mesiacoch. 

Aj vy ich musíte mať vždy nevyhnutne v zásobe a svietia vám v regáloch pivnice či špajze ako poklady? Tak toto musíte skúsiť! Recept na zavárané uhorky v sladkokyslom náleve s kôprom, mrkvou a cibuľou, ktorý nájdete nižšie v článku, je maximálne jednoduchý. Nemusíte variť nálev.

Veríme, že vás inšpirujeme. Pre mnohých sú nakladané uhorky jediným druhom zaváraniny, na ktorý sa v lete podujmú. Nie je teda na škodu, pozrieť sa aj po iných, ako úplne klasických a zdĺhavých receptoch.

Tiež ťa zaujme: Vieš, ako skladovať huby v mrazničke a ako dlho vydržia v chladničke?

Chutia v rôznych podobách – čerstvé aj nakladané uhorky

Uhorka patrí medzi jemné prírodné diuretikum, teda má močopudný účinok. Podporuje činnosť pečene a čriev. Z nastrúhanej uhorky s tvarohom si vyrobíte výbornú hydratačnú masku, ktorá zjemní pleť.

Prospešné pre zdravie a krásu je pitie uhorkovej šťavy, pretože pomáha pri problémoch s obličkami a močovým mechúrom, dodá telu vitamíny skupiny B, horčík, draslík aj vápnik.

K najobľúbenejším jedlám z uhoriek patrí klasický uhorkový šalát a osviežujúce tzatziky. Aj keď čerstvé uhorky dostať v priebehu celého roka, priznajme si, že si niektoré druhy jedál nevieme predstaviť bez nakladaných sladkokyslých uhoriek. Tie sú napríklad neodmysliteľnou súčasťou obľúbených zemiakových šalátov.

uhorky na zaváranie

Teraz je presne ten čas, kedy si ich môžeme nachystať nakladané uhorky do zásoby. Čo si budeme hovoriť, vlastné zavárané uhorky musíme mať. Spravíme si ich podľa svojej chuti a vieme naisto, čo sme do nich dali. Stačí dobrý recept a chuť do práce. Tieto chrumkavé zavárané  uhorky budete milovať. 

REKLAMA

Recept na chrumkavé zavárané uhorky

Na tomto recepte je výborné, že nemusíte mať konkrétne množstvo uhoriek a môžete si pripraviť nakladané uhorky bez varenia nálevu. 

Uhorky sú pevné, chrumkavé a nekazia sa. Recept je na zaváraninový pohár s objemom 7 dcl. Zaváranie uhoriek týmto spôsobom je naozaj jednoduché.  

Ingrediencie

  • 1 bobkový list
  • 3 guličky čierneho korenia
  • 2 guličky nového korenia
  • 2 klinčeky
  • 1 lyžička soli
  • 5 lyžičiek cukru
  • 0,9 dcl octu (ak máte radi sladší nálev, môžete aj menej)
  • kôpor, cibuľa, mrkva
  • uhorky nakladačky 
čo treba na zavárané uhorky
recept na zavárané uhorky

Postup na nakladané uhorky bez varenia nálevu

Najlepší  konzervačný spôsob, ako uchovať sladko-kyslé uhorky je sterilizácia. Takto si uhorky zachovajú svoje pôvodné vlastnosti až do nasledujúcej sezóny. Uhorky dobre znášajú teplotu pri sterilizácii, a preto nemusíme mať obavy, že zmäknú.

Na dno umytého a do sucha utretého pohára dáme bobkový list, na kolieska nakrájanú cibuľku a mrkvu, kôpor, čierne korenie, nové korenie a klinčeky. Ukladáme uhorky, ideálne sú menšie a štíhlejšie. Ak sú väčšie, pozdĺžne ich prekrojíme a potlačíme, aby sa ich do pohára zmestilo čo najviac. Pridáme soľ, cukor a ocot. Doplníme vodou, uzavrieme dobre viečkom. 

Ďalší super recept: Recept: Ovocná bublanina ako od babičky

Postup opakujeme, kým máme uhorky. Sterilizujeme 6 minút. Po vychladnutí vyberieme. Odložíme. Otvoríme najskôr o týždeň – dva, aby uhorky nasiakli dobre chuť nálevu. Zavárané chrumkavé uhorky odložené v komore sú hotovým pokladom najmä v zime.

Foto: redakcia krasaastyl.sk

Pin It on Pinterest

Zdieľajte, ak sa vám u nás páči.

Pripravujeme pre vás ďalšie zaujímavé články.