Uhorky patria do rovnakej čeľade ako cuketa a ostatné druhy tekvíc. Sú obľúbeným osviežením hlavne v horúcich letných dňoch vďaka veľkému množstvu vody a malému počtu kalórií. K obľúbeným spôsobom úpravy patria zavárané uhorky, po ktorých siahneme hlavne v jesenných a zimných mesiacoch.
Uhorka patrí medzi jemné prírodné diuretikum, teda má močopudný účinok. Podporuje činnosť pečene a čriev. Z nastrúhanej uhorky s tvarohom si vyrobíte výbornú hydratačnú masku, ktorá zjemní pleť. Prospešné pre zdravie a krásu je pitie uhorkovej šťavy, pretože pomáha pri problémoch s obličkami a močovým mechúrom, dodá telu vitamíny skupiny B, horčík, draslík aj vápnik.
Teraz je presne ten čas, kedy si ich môžeme nachystať do zásoby. Čo si budeme hovoriť, vlastné zavárané uhorky musíme mať. Spravíme si ich podľa svojej chuti a vieme naisto, čo sme do nich dali. Tieto chrumkavé zavárané uhorky budete milovať.
Ďalší super recept: Recept: Ovocná bublanina ako od babičky

Chrumkavé zavárané uhorky – ingrediencie a postup
Na tomto recepte je výborné, že nemusíte mať konkrétne množstvo uhoriek a môžete si pripraviť nakladané uhorky bez varenia nálevu. Uhorky sú pevné, chrumkavé a nekazia sa. Recept je na zaváraninový pohár s objemom 7 dcl. Zaváranie uhoriek týmto spôsobom je naozaj jednoduché.
Ingrediencie
- 1 bobkový list
- 3 guličky čierneho korenia
- 2 guličky nového korenia
- 2 klinčeky
- 1 lyžička soli
- 5 lyžičiek cukru
- 0,9 dcl octu (ak máte radi sladší nálev, môžete aj menej)
- kôpor, cibuľa, mrkva
- uhorky nakladačky
Postup na nakladané uhorky bez varenia nálevu
Na dno umytého a do sucha utretého pohára dáme bobkový list, na kolieska nakrájanú cibuľku a mrkvu, kôpor, čierne korenie, nové korenie a klinčeky. Ukladáme uhorky, ideálne sú menšie a štíhlejšie. Ak sú väčšie, pozdĺžne ich prekrojíme a potlačíme, aby sa ich do pohára zmestilo čo najviac. Pridáme soľ, cukor a ocot. Doplníme vodou, uzavrieme dobre viečkom.


Tiež ťa zaujme: Vieš, ako skladovať huby v mrazničke a ako dlho vydržia v chladničke?
Postup opakujeme, kým máme uhorky. Sterilizujeme 6 minút. Po vychladnutí vyberieme. Odložíme. Otvoríme najskôr o týždeň – dva, aby uhorky nasiakli dobre chuť nálevu. Zavárané chrumkavé uhorky odložené v komore sú hotovým pokladom najmä v zime.
Foto: redakcia krasaastyl.sk