Jeseň a zima sú tým správnym obdobím na polievky, ktoré zahrejú a zasýtia. Každý pozná chutné polievky z tekvice hokaido. Vyskúšali ste ale polievku z hrušiek nashi a maslovej tekvice? Veľmi príjemne nás prekvapila jej delikátna chuť a chceme sa s vami o túto skúsenosť podeliť. Lahodná polievka z nashi hrušiek s exotickým nádychom určite stojí za vyskúšanie.
Domovom nashi hrušiek je Ázia, kde sú rozšírené hlavne v Japonsku. Aj názov nashi, v preklade hruška, pochádza z japončiny.
Stále známejšou a obľúbenejšou sa stáva aj u nás. Môžete si ju kúpiť, ale bez problémov sa ju darí dopestovať aj v našich záhradách. Tie druhy, ktoré dozrievajú na jeseň, môžeme v chlade skladovať aj dva – tri mesiace. Aj keď táto chrumkavá a šťavnatá hruška chutí najviac čerstvá, objavuje sa stále viac receptov, ktorých je súčasťou aj nashi. Takým je aj nasledujúci recept.
Čo budete potrebovať na polievku z nashi hrušiek?
Ingrediencie:
- 400 g maslovej tekvice
- 2 väčšie alebo 4 menšie nashi hrušky
- 1 väčšia cibuľa
- 4 strúčiky cesnaku
- vetvička rozmarínu
- štipka kajenskej papriky
- mleté čierne korenie
- lyžica octu
- 0,5 l zeleninového vývaru
- pol šálky creme fresh alebo gréckeho jogurtu
- hrsť tekvicových semiačok
Ďalšia inšpirácia: Recept: Výborná domáca vegeta – skvelá chuť bez zbytočnej chémie
Harmónia chutí
Tekvicu zbavíme šupky, pokrájame na hrubšie plátky, očistíme hrušky, prekrojíme na polovicu, vyberieme tvrdší stred. Ošúpeme cibuľu a pokrájame na plátky, cesnakové strúčky necháme v šupke, aby cesnak pri pečení nezhorkol.
Pozri aj: Chutná a nízkokalorická hruška nashi: Spoznaj jej účinky aj využitie v kuchyni
Na dno pekáčika dáme papier na pečenie, naň poukladáme tekvicu, nashi hrušky, cibuľu, cesnak, vetvičku rozmarínu. Ochutíme čerstvo namletým čiernym korením, pokvapkáme olejom, prikryjeme alobalom, vložíme do rúry zohriatej na 190 stupňov a pečieme približne 45 minút do mäkka. V polovici otočíme obsah pekáča na druhú stranu a v poslednej tretine pečenia zložíme alobal. Po upečení vyberieme z rúry a necháme trochu vychladnúť.
Do hrnca preložíme tekvicu, hrušky, cibuľu a cesnak bez šupky, zalejeme vývarom, pridáme kajenskú papriku. Rozmixujeme tyčovým mixérom, pridáme ocot.
Vybrali sme: Ako zahustiť polievku či omáčku? Babské rady do kuchyne
Ak je polievka hustá, zriedime ju vývarom alebo vodou a necháme prejsť varom desať minút. Ak treba, polievku dosolíme a dochutíme octom. Polievočku naberieme na tanier, doprostred dáme lyžicu creme fresh a posypeme opečenými tekvicovými semiačkami.
Kombinácia chutí je veľmi zaujímavá, slaná so sladkokyslou s pikantným záverom. Créme fresh jej dodáva jemnosť, chrumkavé tekvicové semiačka dolaďujú harmóniu chutí.
Náš tip: Namiesto sušenej mletej kajenskej papriky sme použili čerstvú, ktorú sme dali piecť s ostatnými surovinami.
Foto: redakcia krasaastyl.sk