K najzaujímavejším druhom hrušiek patrí hruška nashi, známa aj ako hruška ázijská, jablková, šalátová alebo piesková. Nashi hrušky pochádzajú z Japonska a Číny a v Ázii sa pestovali už pred 3000 rokmi. Pomenovanie nashi znamená po japonsky hruška. Okrúhlym tvarom pripomína nashi skôr jablko, ale chutí ako hruška. Na rozdiel od klasickej hrušky je chrumkavejšia, dužina je šťavnatejšia, mierne zrnitá, má krémovobiele sfarbenie a delikátnu aromatickú chuť. Šupka je hrubšia ako pri európskych druhoch hrušiek, môže mať žltozelenú až žltú farbu, niektoré druhy hnedú s jantárovým odtieňom. Na nej sú biele bodky, takzvané lenticely.

Na Slovensku sa pestuje niekoľko druhov nashi hrušiek. Vo všeobecnosti platí, že ich možno pestovať všade tam, kde sa darí ostatným hruškám.

Ako je to so skladovaním nashi hrušiek?

Niektoré nashi hrušky dozrievajú v auguste, iné v septembri, tie možno uskladniť na tri mesiace. Na priamu konzumáciu pri izbovej teplote vydržia dva týždne. Ak ich chcete zachovať dlhšie obdobie, môžete ich uložiť do chladničky.

Neprehliadni: Vieš, ako skladovať huby v mrazničke a ako dlho vydržia v chladničke?

nashi hruška

Zloženie a účinky na zdravie

Konzumácia nashi hrušiek prospieva zdraviu aj línii, pretože sú nízkokalorické, bez nasýtených tukov, neobsahujú sodík. V 100 g sa nachádza 3,6 g vlákniny, takže konzumácia je prospešná pre zdravie hrubého čreva a správnu hladinu cholesterolu. Z minerálov má najväčšie zastúpenie draslík, ktorý pomáha odvádzať prebytočné tekutiny z tela. To prispieva k udržiavaniu hmotnosti, a chráni cievy. Čínski liečitelia využívajú hrušky na liečenie laryngitídy, kašľa a zápalu hrdla. Ich konzumáciu spájajú s eliminovaním kruhov pod očami.

Nashi hruška v kuchyni

Najlepšie sú tieto hrušky samozrejme čerstvé. Výborné sú ako súčasť ovocných, ale aj slaných šalátov. Ich jemná sladká chuť harmonicky ladí s plesňovým alebo kozím syrom. Vďaka šťavnatej dužine sú výborné do smoothie.

Zaujme ťa: Ako si správne urobiť smoothie nápoj: Vyhni sa týmto chybám 

účinky hrušky nashi

Ak ich máte nadbytok, môžete si ich nasušiť ako zdravé sladkosti pre deti, zavariť ako kompót alebo v kombinácii s jablkami či broskyňami pripraviť voňavý džem alebo pyré. Taktiež ich viete využiť do klasických dezertov, v ktorých sa využívajú jablká a hrušky. Ich jemná chuť sa hodí k mäsu. 

U nás na webe nájdete i recept na lahodnú polievku z nashi hrušiek. Odporúčame vám tiež  vyskúšať aj nasledujúci recept na chutný dezert, ktorého základom sú nashi hrušky.

Pečené nashi hrušky s medom a vlašskými orechmi

Tento dezert je jednoduchý, rýchly a zároveň zdravý. Môžete si ho pripraviť, keď dostanete chuť na zaujímavú maškrtu.

Ingrediencie

  • 3 – 4 väčšie nashi hrušky
  • 3 lyžice medu
  • lyžička mletej škorice
  • 1 biely hustý jogurt
  • hrsť pokrájaných vlašských orechov

Oplatí sa prečítať: Ako využiť trnky? Skús recepty na trnkový likér alebo čaj

dezert s nashi
ovocný zákusok

Postup

Umyté nashi hrušky prekrojíme na polovicu, vykrojíme jaderník a uložíme na plech vyložený papierom na pečenie. Vložíme do rúry vyhriatej na 180 stupňov na 20 minút. Po upečení vyberieme na tanierik, pridáme jogurt a opäť môžeme pridať med.

Foto: redakcia krasaastyl.sk

Pin It on Pinterest

Zdieľajte, ak sa vám u nás páči.

Pripravujeme pre vás ďalšie zaujímavé články.