Ako sa hovorí, aj majster tesár sa utne. No a taktiež aj inak šikovná gazdinka či gazda, ktorí majú pri sporáku už čo-to odstáte, môžu jedlo pokaziť. Niečo sa napraviť nedá, no to sa netýka príliš riedkej polievky, prípadne omáčky. Konzistencia týchto pokrmov sa dá v priebehu chvíľky ľahko napraviť. Máme pre vás osvedčené rady, ako zahustiť polievku aj omáčku. Guláš, zeleninová či smotanová polievka, omáčka na špagety či na mäso – všetko sa to dá zachrániť.

Najklasickejšie a pomerne univerzálne spôsoby zahusťovania pokrmov

Začneme dvoma najjednoduchšími a asi najčastejšie využívanými spôsobmi zahusťovania.

Prvým spôsobom je redukcia vody. To znamená, že na miernom ohni necháte bez pokrievky nadbytočnú tekutinu odpariť. Druhým najklasickejším spôsobom zahusťovania je využitie zápražky, resp. zátrepky. Tá sa totiž nemusí pridať len do základu, ale môžete ňou doladiť konzistenciu polievky či omáčky aj dodatočne.

Zahusťovaciu zátrepku urobíte tak, že zoberiete z polievky alebo omáčky zhruba deci až dva bokom do misky, do ktorej pridáte zarovnanú polievkovú lyžicu hladkej múky. Základom je, aby ste to dobre vymiešali a nezostali vám v zmesi hrudky. Potom ju za stáleho miešania vlejete späť do hrnca s omáčkou či polievkou. Nechajte to ešte zo päť minút všetko prevrieť pri občasnom premiešaní. 

Ako zahustiť polievku či omáčku s pomocou zemiaku?

Do polievky alebo omáčky môžete na zahustenie pridať trochu nastrúhaného zemiaku (ideálne uvareného, aby ste ho nemuseli dlho variť v jedle), prípadne trochu zemiakovej kaše v prášku. Nezabudnite dobre povariť.

Pokiaľ máte k dispozícii domácu zemiakovú kašu, urobte to tak, že zemiakovú kašu vymiešajte s mliekom v rovnakom pomere (a podľa potreby zahustenia), prípadne s rovnakým objemom danej polievky či omáčky, no a zmes vlejte späť. Za stáleho miešania nechajte prevrieť zo tri minútky.

Tiež sa oplatí prečítať: Super tipy, ako urýchliť varenie: Fazuľa či mäso budú hotové raz-dva 

zahustenie omáčky a polievky zemiakom

Zahustenie smotanových polievok alebo omáčok žĺtkom

Pokiaľ má vaša krémová polievka alebo omáčka so smotanou redšiu konzistenciu, ako by ste chceli, na zahustenie môžete bez problémov použiť žĺtok. Najskôr samostatne rozmiešajte v nádobke jeden žĺtok so zhruba dvoma lyžicami smotany. Potom do nádobky veľkou lyžicou postupne prilievajte z horúcej omáčky alebo polievky, ktorú potrebujete zahustiť. Keď budete mať takto zo tri deci tekutiny s vajíčkom premiešanej, vylejte to za stáleho miešania do hrnca s omáčkou či polievkou. Stále miešajte a nechajte prejsť bodom varu.

Škrobová múčka – ideálny zahusťovací pomocník

Škrobová múčka je dosť podstatnou ingredienciou ázijskej kuchyne, no využijete ju aj na zahustenie iných jedál. Či už kukuričný, alebo zemiakový. Najskôr v malom množstve vody rozmiešajte trochu škrobovej múčky. Dbajte na to, aby sa nevytvorili hrudky. Túto zmes potom za stáleho miešania vlejte do polievky či omáčky a nechajte prevrieť. 

Ako zahustiť guláš? Na výber máte zemiak aj chleba

O tom, ako zahustiť polievku zemiakom sme už písali vyššie. Je to skvelý spôsob na zlepšenie riedkej konzistencie guláša, no nie jediný.

Do guláša sa robí aj cibuľová zápražka, keď sa nakrájaná cibuľa opraží na tuku, zasype sa múkou a mieša, kým nemá zlatohnedú farbu.

Druhým najvychytenejším spôsobom je však zahusťovanie guláša chlebom. Ideálny je na to starší chlieb. Jednoducho z neho najskôr odstráňte kôrku a zvyšok nakrájajte nadrobno. Pridajte ho do guláša a varte, kým sa v polievke nerozpustí.

Ďalší tip do kuchyne: Recept: Šampiňónová krémová polievka so zemiakmi a bez múky

ako zahustiť polievku guláš

Čo vybrať na zahustenie do polievky so zeleninou?

Zdá sa vám vaša obľúbená zeleninová polievka príliš riedka? Siahnite po trochu krupice, ktorú do polievky len jednoducho zavarte. Postačí 5 až 7 minút varenia. Samozrejme, je to aj skvelý spôsob na zahustenie omáčky.

Urobiť to môžete aj tak, že najskôr vymiešate pol deci vody s lyžicou krupice a necháte postáť, aby krupica prirodzene nabobtnala. Potom pridáte ku krupici z teplej polievky alebo omáčky, vymiešate a vlejete za stáleho miešania do hrnca. Takto sa doba spoločného varenia skráti na dve až tri minúty.

Foto: Freepik

Pin It on Pinterest

Zdieľajte, ak sa vám u nás páči.

Pripravujeme pre vás ďalšie zaujímavé články.