Veľká noc je na Slovensku veľmi obľúbený sviatok, počas ktorého sa ešte stále dodržiavajú niektoré tradície. Tie gastronomické určite. Mnohé recepty sú spojené s tradičnými surovinami –  vajíčkami, údeným mäsom a zelenými vňatkami. Tieto sú aj súčasťou obľúbenej veľkonočnej plnky.

Na plnke je úžasné, že chutí práve upečená, ale aj na studeno. Výborná je aj na druhý deň. Teda ak zostane. A jej príprava zase nie je až taká náročná a výsledok je efektný. Takže sa do toho pustíme.

Ingrediencie

  • 8 rožkov
  • 8 vajec
  • 400 g údeného mäsa
  • 250 ml mlieka
  • 100 g masla
  • dve až tri lyžice posekanej petržlenovej vňate
  • soľ
  • mleté čierne korenie
  • postrúhaný muškátový oriešok
  • olej alebo masť na vymastenie formy
  • strúhanka na vysypanie formy

Ďalšia inšpirácia: Focaccia: Upeč si chutnú a jednoduchú kysnutú chlebovú placku

Postup prípravy

Rožky pokrájame na kocky a rovnomerne zalejeme vlažným mliekom. Ak sme údené mäso varili, môžeme použiť namiesto mlieka vývar. Pridáme na kocky pokrájané údené mäso. Rozklepneme vajíčka a oddelíme bielky a žĺtky. Do roztopeného masla vložíme žĺtky, osolíme, okoreníme, pridáme štipku muškátového orieška, rozmiešame a vlejeme do pripravenej zmesi. Nezabudneme na dôležitú súčasť – petržlenovú vňať.

Bielky vyšľaháme do tuha a opatrne vmiešame do plnky. Aby sa nám sneh dobre našľahal, pridáme na začiatku štipku soli. Masu vložíme do hlbšieho plechu, ktorý sme vymastili, vysypali strúhankou a uhladíme ju stierkou. Vložíme do rúry vyhriatej na 180 stupňov Celzia a pečieme približne 45 – 50 minút. Plnku v rúre kontrolujeme, dĺžka pečenia závisí aj od rúry.

Môžete vyskúšať

Ak chcete zmeniť množstvo, vo všeobecnosti platí, že na jeden rožok použijeme jedno vajíčko. Ostatné si prispôsobíme podľa toho, ako máme radi. Zelenú petržlenovú vňatku môžeme doplniť pokrájanou jarnou cibuľkou aj so zelenou časťou a pažítkou. Alebo zelené vňate nahradíme mladými žihľavovými listami, ktoré sú hlavne na jar nabité vitamínmi a minerálmi. Aby bola plnka nadýchanejšia, môžeme do nej pridať štipku kypriaceho prášku.

Ak nahradíme šunku hríbmi, pochutnajú si na plnke aj vegetariáni.

Taktiež ťa zaujme: Bylinkové maslo s medvedím cesnakom: Urob si rýchlu dobrotu

Foto: redakcia krasaastyl.sk

Pin It on Pinterest

Zdieľajte, ak sa vám u nás páči.

Pripravujeme pre vás ďalšie zaujímavé články.