REKLAMA

Veľká noc je na Slovensku veľmi obľúbený sviatok, počas ktorého sa ešte stále dodržiavajú niektoré tradície. Tie gastronomické určite. Mnohé recepty sú spojené s tradičnými surovinami – vajíčkami, údeným mäsom a zelenými vňatkami. Tieto sú aj súčasťou obľúbenej veľkonočnej plnky. Či už teplá, ale aj na studeno – veľkonočná plnka z rožkov a údeným mäsom je jednoducho skvelá. Výborná je aj na druhý deň. Teda ak zostane. Jej príprava zase nie je až taká náročná a výsledok je efektný.

No to nie je všetko. Dnes máme pre vás pripravené rovno dva recepty. Okrem toho tradičného sa s vami podelíme aj o recept na vegetariánsku verziu veľkonočnej plnky. Takže sa do toho pustíme, čo poviete?

Ingrediencie

  • 8 rožkov
  • 8 vajec
  • 400 g údeného mäsa
  • 250 ml mlieka
  • 100 g masla
  • dve až tri lyžice posekanej petržlenovej vňate
  • soľ
  • mleté čierne korenie
  • postrúhaný muškátový oriešok
  • olej alebo masť na vymastenie formy
  • strúhanka na vysypanie formy

Ďalšia inšpirácia: Focaccia: Upeč si chutnú a jednoduchú kysnutú chlebovú placku

Postup prípravy tradičnej veľkonočnej plnky

Rožky pokrájame na kocky a rovnomerne zalejeme vlažným mliekom. Ak sme údené mäso varili, môžeme použiť namiesto mlieka vývar. Pridáme na kocky pokrájané údené mäso.

Rozklepneme vajíčka a oddelíme bielky a žĺtky. Do roztopeného masla vložíme žĺtky, osolíme, okoreníme, pridáme štipku muškátového orieška, rozmiešame a vlejeme do pripravenej zmesi. Nezabudneme na dôležitú súčasť – petržlenovú vňať.

Bielky vyšľaháme do tuha a opatrne vmiešame do plnky. Aby sa nám sneh dobre našľahal, pridáme na začiatku štipku soli. Masu vložíme do hlbšieho plechu, ktorý sme vymastili, vysypali strúhankou a uhladíme ju stierkou.

Vložíme do rúry vyhriatej na 180 stupňov Celzia a pečieme približne 45 – 50 minút. Plnku v rúre kontrolujeme, dĺžka pečenia závisí aj od rúry.

REKLAMA

Môžete vyskúšať

Ak chcete zmeniť množstvo, vo všeobecnosti platí, že na jeden rožok použijeme jedno vajíčko. Ostatné si prispôsobíme podľa toho, ako máme radi.

Zelenú petržlenovú vňatku môžeme doplniť pokrájanou jarnou cibuľkou aj so zelenou časťou a pažítkou. Alebo zelené vňate nahradíme mladými žihľavovými listami, ktoré sú hlavne na jar nabité vitamínmi a minerálmi. Aby bola plnka nadýchanejšia, môžeme do nej pridať štipku kypriaceho prášku.

Ak nahradíme šunku hríbmi, pochutnajú si na plnke aj vegetariáni. Nižšie však nájdete aj špeciálny vegetariánsky recept na veľkonočnú plnku.

Taktiež ťa zaujme: Bylinkové maslo s medvedím cesnakom: Urob si rýchlu dobrotu

Vegetariánska veľkonočná plnka s bylinkami

Veľkonočná plnka z rožkov a s údeným mäsom má aj svoju fit verziu. Keďže Veľká noc so svojimi špecialitami dá zabrať žalúdku i línii, táto plnka príde vhod nielen vegetariánom.

Ingrediencie

  • 8 rožkov
  • 8 vajec
  • 150 ml mlieka
  • 200 g cottage syra
  • 200 g mrkvy
  • 80 g lieskových orieškov
  • 35 g masla
  • pažítka/medvedí cesnak
  • petržlen
  • soľ
  • mleté čierne korenie

Postup prípravy vegetariánskej veľkonočnej plnky

Do misky dajte mlieko, smotanu, žĺtky a zmiešajte. Podľa chuti osoľte, pridajte čierne korenie a muškátový oriešok. Na kocky nakrájajte rožky. Nastrúhajte mrkvu a osmažte ju na masle, pridajte ju k nakrájaným rožkom spolu s nahrubo nasekanými lieskovými orieškami a syrom cottage. Lieskové oriešky môžete nahradiť mandľami. Zalejte zmesou z mlieka, smotany a žĺtkov, premiešajte.

Neprehliadni: Veľkonočné prestieranie: Vyber si sviatočný obrus aj veselú jarnú výzdobu na stôl

Z bielkov vyšľahajte sneh a vmiešajte do zmesi spolu s nasekanými bylinkami. Zmes preložte na pekáč s papierom na pečenie. Pečte v rúre vyhriatej približne na 180 stupňov Celzia 40 minút. 

Zaujímavosti

  • Veľkej noci predchádzal 40-dňový pôst, počas ktorého jedávali naši predkovia namiesto mäsa jedlá z  obilnín, strukovín, zemiakov. Najčastejšie sa varili kaše a polievky.
  • Veľkonočný týždeň ukončuje cirkevné trojdnie: Zelený štvrtok, Veľký piatok a Biela sobota, po nich nasleduje Veľkonočná nedeľa.
  • Na Zelený štvrtok sa jedlá pripravovali zo zelených rastlín, ako sú žihľava, šťavel a špenát. Nasledujúce dva dni sa pôstilo, ale už v sobotu gazdinky pripravovali tradičné  veľkonočné jedlá na nedeľnú hostinu. Jedlá mali symbolický význam. Vajíčka boli symbolom plodnosti a nového života, červené víno zase symbolom Kristovej krvi.

Foto: redakcia krasaastyl.sk

Pin It on Pinterest

Zdieľajte, ak sa vám u nás páči.

Pripravujeme pre vás ďalšie zaujímavé články.