Rozmýšľate nad tým, čo dobré pripraviť rodine na obed. Niečo chutné, ale nechcete stráviť celé dopoludnie pri sporáku. Vyskúšajte tieto špízy s cuketou a dipom, novými zemiakmi aj čerstvým šalátikom. Čo na to potrebujete?
Ingrediencie na špízy s cuketou
- 60 dkg mäsa kuracieho alebo morčacieho mäsa z pŕs
- 3 mladé cukety
- 3 cibule
- 2 červené papriky
- 1kg nových zemiakov
- olej, soľ, horčica, sójová omáčka, petržlenová vňať
- pochúťková smotana
- uhorka
- kôpor
Mäsko v marináde
Na špízy sme si nachystali morčacie prsia. Nielen preto, aby sme vystriedali chuť kuraciny, ale morčacie mäso odborníci na výživu vyzdvihujú pred ostatnými druhmi mäsa pre vysoký obsah zinku, železa, vitamínu B a nízkemu obsahu tuku.
Mäso mierne naklepeme a narežeme na kúsky. V miske rozmiešame olej so s dvoma lyžicami sójovej omáčky a lyžicou plnotučnej horčice. Kúsky mäsa vložíme do marinády tak, aby boli namočené všetky kúsky, premiešame, prikryjeme a na hodinku – dve vložíme do chladničky.
Zaujme ťa: Tu sú dôvody, prečo sa oplatí jesť bataty: Spoznaj tipy na pestovanie sladkých zemiakov
Jednoduchá a chutná príloha ku špízom s cuketou
Kým sa mäsko marinuje, dáme si uvariť zemiaky v šupke. Vybrali sme si nové zemiaky menšej veľkosti, ktoré po uvarení a vychladnutí očistíme. Pár minút pred podávaním dáme zemiačiky na panvicu, v ktorej sme rozohriali maslo. Použijeme nižšiu teplotu, ako sme zvyknutí pri oleji, aby sa nám maslo nepripálilo.
Zľahka zemiaky prehrejeme, opečieme, osolíme. Na tanieri posypeme petržlenovou vňaťou. Ak nemáte po ruke nové zemiaky, pokojne použite iné, len ich pred opečením pokrájajte na menšie kúsky. Ak si nemusíte strážiť líniu, výbornou prílohou sú hranolčeky.
Ďalšia super inšpirácia: Fit recept na hlivu ustricovú: Blahodarné zložky hlivy si zachováš takto
Špízy plné farieb a chuti
Cuketu zbavíme šupky, pokrájame na kolieska približne 2 – 2, 5 cm, posolíme, necháme postáť 15 minút. Cibuľu očistíme a pokrájame na krúžky asi 1,5 cm hrubé. Použili sme cibuľu žltú aj červenú. Červenú papriku sme pokrájame na štvorčeky veľkosti cukety.
Na kovové ihlice striedavo napichujeme jednotlivé ingrediencie, ak treba, prisolíme, pokoreníme, poukladáme do vymasteného pekáča a vložíme do rúry vyhriatej na 200 stupňov. Pečieme približne 35 – 40 minút. Počas prvej polovice pečenia sme pekáč prikryli alobalom.
Čo chýba k dokonalosti?
K špízom sme pripravili dip z pochúťkovej smotany s uhorkou. Uhorku sme pokrájali na malé kocky, pridali prelisovaný cesnak, posolili, pokorenili, zmiešali so smotanou. Primiešali sme pokrájaný kôpor a nechali zachladiť v chladničke.
Aby bola možnosť výberu, pripravili sme čerstvý šalát z zeleného a červeného listového šalátu. Pridali sme mizunu, japonskú obdobu šalátu, a preliali ľahkým dressingom.
Špízy s cuketou a dipom sú skvelé, aj čo sa času ich prípravy týka. Ak nerátame čas varenia a pečenia, naša práca netrvala dlhšie ako hodinu. A čo je ešte super? Z pripraveného obeda sa dá vybrať ľahká verzia len zo špízov a šalátika. Spokojní budú všetci.
Pozri aj: Recepty na zdravé raňajky: Sladké a fit
Foto: redakcia krasaastyl.sk