Bataty, sladké zemiaky, sa stali súčasťou našej kuchyne. V trópoch a subtrópoch patria medzi dôležité plodiny a aj keď sa do Európy dostali o 100 rokov skôr ako zemiaky, v našom klimatickom pásme nepatria k základným potravinám. Zaujímavo však môžu oživiť jedálniček.

Určite ste už vyskúšali niektoré recepty z nich. Poznáte však ich výživové benefity a viete, že si ich môžete sami vypestovať? Týmto témam sa budeme venovať v našom článku.

Nutričné hodnoty sladkých zemiakov

Batat je popínavá rastlina, konzumuje sa jej hľuza. Najviac nám chutné bataty pripomínajú zemiaky, aj keď botanicky nie sú príbuzné. Ich dužina je krémovejšia a má sladkú chuť. Chuť a štruktúra dužiny sa mierne odlišuje podľa jej sfarbenia.

Najčastejšie konzumované bataty s červenou šupkou majú oranžovú dužinu, ktorá je pomerne pevná a mierne sladká s vysokým obsahom cukrov a beta-karoténu. Bledú až zlatohnedú šupku majú bataty s bielou až krémovou dužinou s väčším podielom škrobu. Sladšiu chuť majú sladké zemiaky s fialovou dužinou. Antokyanové farbivá zvyšujú ich dietetickú hodnotu.

Zaujme ťa tiež: Recept: Lahodná polievka z nashi hrušiek

bataty zemiaky

Do jedálnička by sme ich mali zaradiť pretože:

  • sú výživné a zároveň ľahko stráviteľné,
  • vláknina, ktorú hojne obsahujú, podporuje zdravie hrubého čreva,
  • betakarotén v kombinácii s vitamínom C, meďou a zinkom je prospešný pre zdravie očí,
  • draslík v sladkých zemiakoch pomáha stabilizovať krvný tlak a činnosť srdca,
  • upokoja črevá i žalúdok, protizápalové vlastnosti tlmia zápal i bolesť spôsobenú žalúdočnými vredmi,
  • fialové sladké zemiaky pôsobia ako prebiotikum, pretože podporujú rast zdravých črevných baktérií,
  • napriek sladkej chuti majú nízky glykemický index, sú teda vhodné aj pre diabetikov.

V kuchyni majú sladké zemiaky rozmanité využitie. Konzumujú sa pečené, dusené, varené, ale aj vyprážané. Bataty s bielou dužinou najviac chutia varené a zapekané, tie so žltou až oranžovou dužinou sa hodia na smaženie a ako súčasť ciest na pečenie. Najčastejšie ich poznáme ako prílohu zapečené s rozmarínom, pyré ako zo zemiakov alebo hranolky. Polievky zahusťujú do krémovej konzistencie. Pridávajú sa do šalátov, robia sa z nich chipsy. V sladkej podobe sa pridávajú do cesta, z ktorého sa pečú koláče aj torty. Pre svoju krémovú konzistenciu sa hodia aj do príkrmov pre bábätká.

Pestovanie batatov v našich podmienkach

Sladké zemiaky sú tropická plodina a v týchto oblastiach sa pestujú ako trvalka. V našich podmienkach sú jednoročnou rastlinou. Darí sa im v ľahkých pôdach s prídavkom piesku. Pred výsadbou pridávame do nej  kompost. Pre svoj rast potrebujú dostatok tepla. Aj keď sú podobné zemiakom, postup pri sadení v našich podmienkach je iný.

Hľuzy batatov dáme naklíčiť už  koncom januára. Po vyklíčení ich opatrne oddelíme. Klíčky odoberáme približne koncom februára a začiatkom marca, keď dosiahnu výšku 30 cm a majú 3 až 5 listov. Necháme ich zakoreniť vo vode. Musíme počítať s tým, že niektoré hľuzy začnú klíčiť skôr, iné neskôr a niektoré nám vôbec nevyklíčia. Do pôdy ich zasadíme, až keď pominú mrazy.

bataty pestovanie

Náročnosť pestovania v záhrade je porovnateľná s pestovaním zemiakov, ale z jednej hľuzy batatov získame viac výhonkov ako z jedného zemiaku. Nadzemné stonky sú plazivé, vitálne a dekoratívne. Keď sa rozrastú, dokážu potlačiť rast buriny.

Ďalšia inšpirácia: Ako založiť bylinkový záhon: Tipy na pestovanie byliniek v záhrade a na balkóne 

Ako skladovať sladké zemiaky

Ak sme si úspešne dopestovali bataty alebo kúpili viac, ako dokážeme skonzumovať, musíme ich správne uskladniť. Ideálne je chladné suché tmavé miesto. Vhodné sú špeciálne boxy na uskladnenie zemiakov či inej zeleniny, ktoré navyše dobre vyzerajú. V prípade, že bataty necháme na svetle, môžu začať pučať. Neodporúča sa uložiť ich do chladničky alebo mrazničky.

Foto: krasaastyl.sk/Pinterest/Freepik

Bataty sadenice

Pin It on Pinterest

Zdieľajte, ak sa vám u nás páči.

Pripravujeme pre vás ďalšie zaujímavé články.