Asi všetci máme radi palacinky. Sladké, ale aj slané. Nájsť recept na to správne cesto, aby sa palacinky nepripaľovali a boli hrubé akurát, nie je jednoduché.

Mám šťastie, že v mojej rodinnej zbierke receptov sa nachádza aj jeden na palacinkové cesto, podľa ktorého sa u nás pripravujú palacinky niekoľko desaťročí. Cesto je nadýchané, jemné a nelepí sa. Rada sa s vami oň podelím.

Ingrediencie na palacinkové cesto

  • 250 g hladkej múky
  • 2 celé vajcia
  • polievková lyžica cukru
  • štipka soli
  • 1 dl oleja
  • 3,5 dl mlieka
  • 2 dl vody
palacinky recepty

Ak chceme robiť slané palacinky, vynecháme lyžicu cukru, pridáme soľ, môžeme aj čerstvo mleté čierne korenie, prípadne na jemno pokrájanú petržlenovú vňať alebo pažítku.

Tiež ťa zaujme: Lasagne s kuracím mäsom a špenátom: Recept aj pre začiatočníkov

Postup je jednoduchý. Všetky ingrediencie dôkladne zmiešame alebo  vyšľaháme a odložíme minimálne na pol hodiny. Pod prvú palacinku pridáme olej. Plníme rôznymi plnkami. Najobľúbenejšie uvediem nižšie.

Palacinkovač – môj nový pomocník

Už nejaký čas som registrovala ponuku palacinkovačov na profesionálnejšiu prípravu palaciniek.

A pretože rada skúšam nové veci, jeden som si zadovážila. Súčasťou zariadenia sú aj dve drevené pomôcky. Jedna na roztretie cesta a druhá na otáčanie palaciniek. Pozrela som si niekoľko videí na youtoube a pustila som sa do toho. Platňa s nepriľnavým povrchom, na ktorej sa pečú palacinky, je odnímateľná, pod ňou je špirála, teplota sa reguluje termostatom. Teda manipulácia naozaj jednoduchá. Cesto sa na platni nelepí, netreba ju umývať, stačí ju utrieť kuchynskou utierkouOlej postačí použiť pred prípravou prvej palacinky.

Po rozohriatí hornej platne som naliala cesto a drevenou stierkou som ho rozotrela po platni. Túto zručnosť som získala po tretej palacinke. Cesto je potrebné rozotierať, netlačiť a stierku po každej palacinke vložiť do nádoby s vodou , aby sa nám ľahko rozotieralo cesto pri ďalšej palacinke.  

Ďalšia inšpirácia: Recepty na slané pečivo: Priprav dokonalé pohostenie 

palacinkovač recenzia

S dlhou drevenou lopatkou sa palacinka veľmi jednoducho obracia. Hotové palacinky sa po naplnení preložia na štvrtinu alebo klasicky zatočia. Cesto vám rýchlo ubúda, pretože palacinka na palacinkovači zodpovedá dvom-trom palacinkám pripraveným na panvici. Podľa návodu sa na palacinkovači dá pripraviť vajíčko so šunkou,  losos alebo opiecť klobáska. Ale to vyskúšam nabudúce. 

Palacinky na sladko – tvarohová plnka

Palacinky môžeme plniť džemom, čokoládou, ovocím. Najznámejšia je tvarohová plnka, ktorú si pripravíme, ak zmiešame hrudkovitý plnotučný tvaroh, smotanu, práškový cukor, vanilkový cukor a hrozienka, ktoré sme predtým namočili do vody. 

Plnka s mascarpone a smotanou

Našou najobľúbenejšou je plnka z mascarpone. Pripravíme si rozvar z čerstvého alebo mrazeného ovocia bobuľového ovocia. My sme použili maliny a čučoriedky. Menšiu časť odložíme bokom a použijeme na dozdobenie. Do menšieho hrnca nasypeme ovocie, pridáme dve lyžice vody, cukor. Necháme chvíľu povariť.

recept na palacinky cesto

Vyšľaháme  šľahačkovú smotanu, do ktorej sme pridali práškový cukor a vanilkový cukor. Po častiach primiešame mascarpone a ešte chvíľu šľaháme. Môžeme pridať aj hrozienka. Aj keď sa odporúča plniť palacinky po dopečení na platni palacinkovača, pri tejto plnke palacinku položíme na tanier a plníme  po miernom vychladnutí, aby sa plnka neroztiekla od tepla. Plnku rozotrieme, preložíme na štvrtinu alebo stočíme, prelejeme ovocným rozvarom a dozdobíme čerstvým ovocím. Jemná krémová plnka, nadýchané palacinkové cesto so sviežou chuťou ovocia je neskutočne výborná kombinácia, ktorej neodolá nikto. Vyskúšajte!

Palacinky na slano

Mäso, kuracie alebo morčacie, nakrájame na malé kúsky, osolíme, okoreníme, pridáme roztlačený cesnak. Na panvici rozohrejeme olej, mäso opečieme, podlejeme trochu vodou a pod pokrievkou udusíme domäkka. Palacinku opečieme na palacinkovači z jednej strany, otočíme a pred dopečením druhej strany posypeme postrúhaným syrom. 

palacinky na slano

Keď sa syr roztečie, pridáme mäso a zložíme na štvrtinu alebo stočíme a preložíme na tanier. Odľahčenou verziou je zeleninovo – mäsová plnka. Pri dusení mäsa pridáme v poslednej tretine prípravy karfiol rozobratý na menšie kúsky a nadrobno  pokrájanú mrkvu, prípadne inú obľúbenú zeleninu. So zeleninovým šalátikom alebo pickles je to výborný obed či večera.

Foto: redakcia krasaastyl.sk

Pin It on Pinterest

Zdieľajte, ak sa vám u nás páči.

Pripravujeme pre vás ďalšie zaujímavé články.