Makrónky sú v posledných rokoch populárnejšie a populárnejšie. Aj keď sa o nich hovorí ako o francúzskej cukrovinke, ich história sa začína v 9. storočí v talianskych kláštoroch. Do Francúzska sa dostali vďaka kráľovnej Kataríne Medicejskej, ale dnešnú podobu získali až v 20. storočí.

Táto maškrta, ktorej základné suroviny tvoria pomleté mandle, cukor a vaječné bielka, sa na prvýkrát nepodarí ani skúseným cukrárom. Ale napriek tomu stojí za to túto maškrtu upiecť doma. S našimi radami sa vám to určite podarí. Prinášame TOP recept na domáce makrónky s čokoládovou plnkou.

Ingrediencie na najlepšie makrónky 

Cesto

  • 125 g mandľovej múky (dostať ju kúpiť napríklad TU alebo si môžete najemno pomlieť mandle bez šupky)
  • 125 g práškového cukru
  • 80 g vaječných bielkov (rozdelíme na dve časti po 40 g)
  • 110 g krupicového cukru
  • 30 ml vody
  • potravinársku gélovú farbu

Čokoládová plnka do makróniek

  • 100 ml smotany na šľahanie
  • 200 g horkej čokolády

Ďalšia inšpirácia: Kváskový podpecník s bryndzou: Recept pre domácu pekárničku

Mandle sú základ

Mandľovú múku a práškový cukor v mixéri rozsekáme na jemno a dvakrát preosejeme. Druhýkrát použijeme jemnejšie sitko. Rozbijeme vajíčka a oddelíme žĺtky a bielky. Žĺtky použijeme v inom recepte. Bielky rozdelíme na dve časti. V miske zmiešame preosiatu mandľovú múku, práškový cukor a jednu časť bielkov. Vznikne vlhká hmota, do ktorej môžeme pridať gélovú potravinársku farbu. Musíme počítať s tým, že keď neskôr pridáme vyšľahaný sneh, farba bude bledšia. Volíme teda o niečo tmavší odtieň, ako vo finále chceme mať.

V kastróliku si pripravíme rozvar z vody a kryštálového cukru na teplotu 110 stupňov. Medzitým v mixéri vyšľaháme druhú časť bielkov. Aby sa nám vyšľahali do tuha, na začiatku pridáme štipku soli. Postupne do snehu pridávame cukrový sirup tak, aby stekal po stenách misky a šľaháme až do vychladnutia. Takto vznikne hustý a lesklý sneh.
Po tretinách primiešavame sneh do mandľovej pasty. Nasleduje dôležitá fáza, keď premiešavame zmes, dokým nezačne tzv. lávovať, to znamená, že keď ho dáme na varešku, steká z nej ako stuha. Vtedy je hmota pripravená, vložíme ju do cukrárskeho vrecka a použijeme hladkú špičku.

A ideme piecť

Na plech si dáme silikónovú podložku alebo papier na pečenie a vytláčame kruhy s priemerom tri cm. Ak použijeme papier na pečenie, kruhy si môžeme predkresliť. Výbornou pomôckou je silikónová forma špeciálne na makrónky, pomocou ktorej budú domáce makrónky rovnaké. Pred vložením do rúry sa odporúča niekoľkokrát s plechom buchnúť o stôl, aby sme cesto zbavili vzduchových bubliniek a upečené makrónky mali hladký a lesklý povrch. Skôr, ako sa plech dostane do rúry, necháme ho 60 minút postáť. Keď sa cesta dotkneme prstom, nesmie sa lepiť.

Rúru si predhrejeme na teplotu 150 stupňov Celzia a použijeme program s ventilátorom, pretože teplota musí byť  rovnaká, aby makrónky nepopraskali. Pečieme okolo 12 – 15 minút, teplotu a dĺžku pečenia prispôsobujeme našej rúre. Makrónky necháme vychladnúť. Správne upečené makrónky sa dobre oddeľujú od podložky, sú hladké a lesklé a po obvode sa vytvára tzv. korunka.

Fantasticky dobrá čokoládová plnka do makróniek

Obľúbenou náplňou je ganache krém z tmavej čokolády. Suroviny musia byť kvalitné, aby sa krém podaril. Nad parou zohrejeme smotanu a keď sa v nej začnú robiť bublinky, pridáme čokoládu. Premiešame, kým sa čokoláda rozpustí a vznikne krém, do ktorého môžeme pridať kúsok masla, čím dosiahneme vyšší lesk. Krém necháme postáť niekoľko hodín, naplníme cukrárske vrecko a plníme stranou, ktorou boli makrónky položené na plechu a spojíme s ďalšou makrónkou. Domáce makrónky necháme postáť do ďalšieho dňa.

Zaujme ťa: Recepty na slané pečivo: Priprav dokonalé pohostenie

Makrónky sú prudko návykové a v kalendári je im venovaný 20. marec, ktorý je Medzinárodným dňom makróniek.

Foto: redakcia krasaastyl.sk

Pin It on Pinterest

Zdieľajte, ak sa vám u nás páči.

Pripravujeme pre vás ďalšie zaujímavé články.