Sezóna rebarbory je v plnom prúde. Možno sa vo vašej záhrade vynímajú jej obrovské listy, ktoré pripomínajú lopúchy. Viete, že sa  používala už pred 5 000 rokmi v starovekej Číne ako liečivá rastlina? Pomenovanie rebarbora  pochádza z latinského názvu reubarbarum, čo možno preložiť ako koreň barbarov. Tak Rimania nazývali rastliny, ktoré nepoznali. Ako potravina sa rebarbora v Európe používa od polovice 19. storočia. V zlých časoch to bola dokonca jedna z núdzových potravín a vyrábali sa z nej sirupy, džemy a rôzne iné rebarborové dobroty. K nim môžeme pokojne zaradiť aj podľa nás najlepší rebarborový kompót. A s radosťou sa s vami podelíme aj o recept naň.

Ako zbierať rebarboru

Rebarbora nie je ovocie, ale zelenina, aj keď sa pripravuje na sladko. Botanicky patrí do čeľade stavikrvovitých, je príbuzná s pohánkou a so štiavom. Konzumujú sa dužinaté stonky rebarbory, ktoré z rastliny neodrežeme, ale vylamujeme. 

Najlepšiu chuť majú prvé výhonky, ktoré sa objavujú približne v marci. Sú sfarbené do zelena, ružova alebo červena. Stonky pred prípravou ošúpeme. Ak chceme mať úrodu aj na ďalší rok, nemôžeme vylámať všetky byle. Na každej rastline sa snažíme ponechať približne tretinu. 

Tiež ťa zaujme: Recepty z kvetov bazy: Voňavý a zdravý bazový med a sirup

rebarbora detail

Osviežujúca  kyslastá chuť

Z hľadiska zloženia je rebarbora zaujímavá pre obsah vitamínov skupiny A, B, vápnika, horčíka či fosforu. Výrazná kyslá chuť rebarbory sa zjemňuje cukrom. Pre vysoký obsah kyseliny šťavelovej je dôležité konzumovať ju s mierou a nikdy ju nejedzte surovú. Z toho istého dôvodu sa nesmie variť v hliníkových riadoch.

Ide o sezónnu potravinu, ale chceli by sme si ju vychutnávať aj inokedy. Aké máme možnosti? Rebarboru si môžeme po očistení a nakrájaní zamraziť,  a to v surovom stave alebo tepelne upravenú. No a teraz vám ponúkame veľmi jednoduchý receptík na najlepší rebarborový kompót upečený v rúre.

Recept na najlepší rebarborový kompót z rúry

Ingrediencie

  • 1 kg rebarbory
  • 300 g kryštálového cukru
  • vanilkový cukor
  • 50 ml vody
  • hrsť malín, jahôd alebo ríbezlí
rebarbora s cukrom

Rebarborové stonky ošúpeme, pokrájame na kúsky približne 4 cm dlhé. Poukladáme do pekáčika, posypeme cukrom, pridáme vanilkový cukor, ak máme radi, priložíme kúsok škorice, zalejeme vodou. V poslednej tretine pečenia v rúre pridáme za hrsť jahôd alebo malín. My sme použili mrazenú jostu, aby mal kompót peknú farbu. Prikryjeme alobalom a vložíme do rúry vyhriatej na 200 stupňov približne na 30 minút. Kompót môžeme použiť hneď alebo ešte horúci  ho naplníme do čistých pohárov a uzavrieme, potom ho otočíme hore dnom. Ak chceme mať istotu, môžeme poháre s kompótom krátko vysterilizovať, aby chytilo viečko.

Je výborné mať po ruke pikantný rebarborový kompót, keď chceme pripraviť rýchly dezert. Skvelá je kombinácia s vanilkovou zmrzlinou alebo so šľahačkou. Určite vás milo prekvapí kontrast  chutí. Skúste a zistíte, že naozaj ide o najlepší rebarborový kompót, aký ste kedy ochutnali.

Ďalšia inšpirácia: Prečo využiť kapary v kuchyni? Spoznaj ich účinky aj TOP recepty z kapár

rebarborový kompót

Recept: Rebarborovo-jahodový džem

Ingrediencie

  • 800g rebarbory
  • 800g jahôd
  • 500g želírovacieho cukru
  • 3 lyžice čučoriedok (môžu byť mrazené)
rebarborovo-jahodový džem

Umyté a jahody zbavené stopky necháme odkvapkať a pokrájame ich na malé kúsky, zasypeme želírovacím cukrom, premiešame a necháme dve hodiny odstáť.

Rebarboru ošúpeme, konce odrežeme. Pokrájame na dvojcentimetrové kúsky a zalejeme vriacou vodou. Vodu zlejeme po dvoch minútach, precedenú rebarboru preložíme do hrnca, pridáme 100ml vody a podusíme 5 minút.

Pridáme jahody, rozmrazené čučoriedky, varíme za stáleho miešania približne 5-7 minút. Preložíme do čistých pohárikov, uzatvoríme a otočíme hore dnom. 

Foto: redakcia krasaastyl.sk/Freepik

Pin It on Pinterest

Zdieľajte, ak sa vám u nás páči.

Pripravujeme pre vás ďalšie zaujímavé články.