Tieto menšie či väčšie zelené guľôčky poznáme väčšinou naložené v slanom náleve či v oleji. Špecialita, akou kapary zaiste sú, sa spája so stredomorskou kuchyňou. Pre niekoho lahôdka, pre iného tak trochu kulinárske sklamanie.

Nájsť si ku kaparám cestu sa však určite oplatí, a to aj z hľadiska zdravia. Aké sú účinky kapár na organizmus a čo z nich možno vykúzliť na tanieri? Ako typickú grécku, francúzsku, španielsku či taliansku pochutinu vídame kapary napríklad v cestovinách či ako súčasť pizze. V článku sa môžete inšpirovať na ďalšie spôsoby ich úpravy. Po tom, ako si vymenujeme účinky kapár a ich blahodarný vplyv na zdravie, ponúkneme aj recept na omáčku a nátierku, ktoré zaiste potešia mnohé gurmánske jazýčky.

Tak trochu záhadné kapary – čo to je?

Poviete si, že by mohlo ísť o ovocie alebo zeleninu, no pravdou nie je ani jedno. Kapary, v podobe ako ich poznáme, teda naložené v sklenených pohároch, sú totiž nerozvinutými pukmi kvetov. Pochádzajú z rastliny Capparis spinosa, resp. z kapary tŕnitej. Ide o popínavý ker dorastajúci až do jeden a pol metra, ktorý sa pestuje napríklad na juhu Francúzska, v Afrike či v Indii.

Tiež ťa zaujme: Najlepšie recepty na špagety: Vyberieš si CARBONARA, BOLOGNESE či AGLIO OLIO? 

Mimochodom, túto rastlinku možno pestovať celoročne aj v interiéri, prípadne i v črepníku vonku, pričom v druhom spomínanom prípade je potrebné zazimovanie.  

Pri komerčnom pestovaní kapary tŕnitej sa nečaká na to, kým sa na kríkoch objavia nádherné a celkom výrazné biele či jemne ružové kvety s fialovými tyčinkami. Ešte pred rozvinutím sa totiž puky zberajú, triedia podľa veľkosti a následne nakladajú, či už do vínneho octu, slaného nálevu alebo aj olivového oleja. V čerstvej podobe by nechutili, sú príliš horké. Naložené kapary či iné produkty z nich si môžete zakúpiť napríklad TU.

ako konzumovať kapary

Za najcennejšie a najchutnejšie sa považujú kapary najmenšej veľkosti, pričom tie najkvalitnejšie sú naložené iba v soli. Získavajú tak skôr korenistejšiu chuť aj arómu.  

Pre tieto účinky by ste ich mali mať na stole často

Okrem vlákniny, omega 3 a 6 mastných kyselín, ale aj vitamínov C, E, A, B či minerálov, ako je horčík, selén, železo, vápnik či mangán, obsahujú kapary mimoriadne hodnotné flavonoidové zlúčeniny – rutín a kvercetín. Sú skvelé pre svoje silné antioxidačné účinky.

Kapary sú naozaj jedným z najlepších prírodných zdrojov kvercetínu (patria sem okrem iného aj červená cibuľa, jablká , bobuľové ovocie). Kvercetín (či už z rastlinných zdrojov alebo z koncentrovaných výživových doplnkov):

  • pôsobí ako ochrana proti vírusovým ochoreniam;
  • znižuje riziko vzniku rakoviny;
  • má potenciál v pozitívnom zmysle slova ovplyvniť cukrovku, poruchy srdcového rytmu alebo priebeh epileptických záchvatov;
  • znižuje zápaly v organizme;
  • pôsobí preventívne proti degeneratívnym ochoreniam mozgu.
kapary čo to je

A čo ešte dokáže mix blahodarných látok ukrytých v kaparách?

  • Podporuje dobré trávenie.
  • Posilňuje imunitu.
  • Pôsobí antisepticky.
  • Detoxikuje organizmus – prečisťuje pečeň a povzbudzuje činnosť obličiek.
  • Odvodňuje.
  • Znižuje cholesterol.

Tipy, ako si vychutnať kapary

Ešte pred tým, ako sa pozrieme na využitie kapár v kuchyni, treba pripomenúť, že obsahujú vysoký podiel soli, preto je naozaj dôležité zachovať pri ich konzumácii zdravú mieru. Taktiež sa pred použitím zvyknú oplachovať. Predovšetkým tie kapary, ktoré sú čisto naložené v slanom roztoku.

Najčastejšie sa kapary pridávajú na pizzu, ale aj do cestovín, šalátov či cestovín. Vhodné je ich pridať tesne pred dovarením aj do polievok, rizota a sú tiež ideálne k mäsu, predovšetkým k rybám. Skvelá je aj kombinácia kapár a syra. Jemne nakrájané dokážu kapary skvelo dochutiť aj jogurtové či majonézové dresingy.

Pozri aj: Recept: Sangria – dokonalé osvieženie na letné posedenia

účinky kapár

Recept na nátierku a omáčku

Kapary s tuniakom na hrianky

Ingrediencie na nátierku

  • konzerva tuniaka vo vlastnej šťave
  • 2 lyžice kapár
  • 3 lyžíc bieleho jogurtu gréckeho typu
  • 2 lyžice mascarpone
  • soľ, čierne korenie a citrónová šťava na dochutenie

Odkvapkaného tuniaka roztlačte vidličkou. Kapary s jogurtom, mascarpone, citrónovou šťavou, soľou a korením rozmixujte na menších otáčkach a zmes primiešajte k tuniakovi. Nechajte odstáť v chladničke a na pečive dozdobte nakrájanou petržlenovou vňaťkou, prípadne najemno nakrájanými paradajkami.

Skvelá omáčka na mäso

Ingrediencie na omáčku

  • cibuľa
  • 2 lyžice kapár
  • 600 ml hovädzieho vývaru
  • 100 ml smotany
  • 2 lyžice masla alebo oleja
  • 2 lyžice múky
  • lyžica cukru
  • soľ, čierne korenie a vínny ocot na dochutenie
kapary recepty

Jemne pokrájanú cibuľku osmažte do sklovita na masle alebo oleji. Pridajte cukor a nechajte mierne skaramelizovať. Do hrnca prisypte múku a porestujte doružova. Za stáleho  šľahania zalejte vývarom a nechajte 15 – 20 minút povariť. Omáčku sceďte cez sitko a na záver vmiešajte smotanu, ktorú nechajte prejsť varom. Až na úplný koniec, teda do odstavenej omáčky, pridajte dochucovadlá a kapary. Premiešajte a môžete podávať ako s vareným, tak aj pečeným mäsom.

Foto: Freepik

Pin It on Pinterest

Zdieľajte, ak sa vám u nás páči.

Pripravujeme pre vás ďalšie zaujímavé články.