REKLAMA

Rastie takmer všade a patrí k najobľúbenejším v ľudovom liečiteľstve – baza čierna. Prichádza čas jej kvitnutia. Čas, kedy nás očaria nadýchané slonovinovobiele súkvetia s  výraznou aromatickou vôňou. Recepty z kvetov bazy, ktoré vám ponúkame v článku, určite oceníte. Doprajte si osviežujúcu chuť i skvelé účinky bazového sirupu či bazového medu. Nepohrdnete zaiste ani liečivým bazovým čajom či delikátnou vyprážanou bazou.

Baza – pomoc nielen pri chrípke a prechladnutí

Jej liečivé účinky využívali oddávna obyvatelia Európy aj Severnej Ameriky a naši predkovia jej pripisovali magické účinky. Verili, že ich ochráni pred úderom blesku, aj preto ju často sadili v blízkosti svojich obydlí. Z plodov si pripravovali jednoduchý sirup a používali ho ako liek na horúčky spojené s prechladnutím a chrípkou.

Baza čierna sa považuje  za výbornú liečivú rastlinu na liečbu infekcií a zápalu horných dýchacích ciest. Prípravky z bazy tiež uľavia bolesti v krku.

Čaj z kvetov pomáha zmierniť horúčku a môže byť užitočný pre alergikov, pretože znižuje reakciu slizníc na alergény.

Z plodov sa pripravuje lekvár, sirup či víno. Ak z nich za hrsť pridáme do jablkového koláča, dodajú mu krásnu farbu a pikantnú chuť. Plody bazy čiernej môžu spôsobiť žalúdočné problémy, preto ich nikdy nekonzumujte surové. Používajú sa proti nespavosti, migrénach a bolestivých zápaloch nervov.

Pozri tiež: Bylinka proti alergii? Nie je len jedna, vyber si z týchto troch

Kvety bazy sa zbierajú od mája do júla. Najčastejšie sa sušia na čaj. Okrem neho sa pripravuje z kvetov sirup, limonáda, med, ba dokonca sa kvety bazy aj vyprážajú. Prinášame vám dva jednoduché recepty z kvetov bazy, ktoré využijete pri príprave chutných nápojov.

Bazový med 

  • 25 bazových kvetov
  • 3 citróny
  • 1300 g kryštálového cukru
  • 1300 ml vody

Zaujme ťa: Tip na vnútorné posilnenie vitality, činorodej energie a odolnosti proti stresu

Umyté bazové kvety dáme variť s citrónom pokrájaným na kolieska do vody. V tomto prípade použijeme chemicky neošetrený citrón. Ak ho nemáme, kôru pred nakrájaním odstránime.

Po 15 minútach varenia vypneme a na 24 hodín odložíme na chladné miesto. Potom zmes precedíme, pridáme cukor a šťavu zo zvyšných citrónov. Varíme do zhustnutia na miernom ohni  a prelejeme do pohárov. Ak ním prisladíme bylinkové alebo ovocné čaje, zacítime vôňu rozkvitnutých bazových kvetov aj v zime.

REKLAMA

Bazový  sirup 

Recepty z kvetov bazy majú svojho nepopierateľného favorita. Je ním zaiste recept na obľúbený bazový sirup. Tu je naň recept. Do veľkého zaváraninového pohára vložíme okolo 30 bazových kvetov a zalejeme dvoma litrami prevarenej a vychladnutej vody.

Pridáme šťavu z troch citrónov, necháme postáť na slnečnom mieste dva dni. Potom precedíme cez hustejšiu gázu do väčšieho hrnca, pridáme dve kilá kryštálového cukru a na miernom ohni miešame, aby sa cukor rozpustil.

Vybrali sme: Hotel pre hmyz: Návod a super tipy 

bazový sirup od babičky 30 kvetov

Ak sa nám zdá bazový sirup prisladký, pridáme citrónovú šťavu. Krátko necháme prejsť varom a nalejeme do fliaš alebo zaváracích pohárov. Do vychladnutia môžeme nechať otočené hore dnom. Z voňavého sirupu pripravíme lahodný nápoj a jeho chuť ozvláštni aj letné chladené drinky.

Bazový čaj

Kvety bazy sa zbierajú aj so stopkami za suchého počasia. Môžete ich uložiť na čistý papier alebo zavesiť do chládku na šnúru. Ak sušíte kvety bazy v sušičke, teplota nesmie presiahnuť  35 stupňov Celzia. Uschnuté kvety vložte do skleneného pohára a dobre uzatvorte.

Čaj z bazy je výborný prostriedok proti nachladnutiu, horúčke a kašľu. Má mierne diuretické a laxatívne účinky. Jedným litrom vriacej vody zalejte tri až štyri sušené  alebo čerstvé bazové kvety, nechajte lúhovať 15 minút. 

Neprehliadni: Chrípka a prechladnutie: Stav na tieto domáce recepty

recepty z kvetov bazy sirup med

Do nápoja môžete pridať med a citrón. V horúcich letných mesiacoch po vychladnutí pridajte pár kociek ľadu. Získate výborný osviežujúci nápoj.

Bazové kvety v cestíčku

A na záver zakončíme naše recepty z kvetov bazy delikatesou, vyprážanou bazou. V 250 ml mlieka rozšľahajte dve vajíčka so štipkou soli. Primiešajte 120 g hladkej múky, do ktorej ste pridali trochu prášku do pečiva a na zjemnenie aj lyžicu oleja. Môžete pridať hrsť nakrájanej petržlenovej vňate. 

Čerstvo odtrhnuté kvety bazy aj so stopkou umyte pod tečúcou vodou, otrepte, aby ste ich zbavili vody. Podržte ich za stopku a vložte do redšieho cestíčka, no a následne do  rozpáleného oleja tak, aby bol celý kvet ponorený. Po usmažení nechajte odkvapkať na papierovom obrúsku a odstrihnite stopku. Podávajte so zemiakmi. 

vyprážaná baza recept

Ak chcete sladkú verziu vyprážanej bazy v cestíčku, tak len mierne oslaďte cesto a po usmažení posypte práškovým, vanilkovým cukrom, prípadne škoricou.

Foto: redakcia krasaastyl.sk/Freepik

Pin It on Pinterest

Zdieľajte, ak sa vám u nás páči.

Pripravujeme pre vás ďalšie zaujímavé články.