Cuketa sa v našich kuchyniach udomácnila už pomerne dávno. Poznáme desiatky receptov. Na slano, na sladko, ako hlavné jedlo, prílohu, polievku, ba aj zákusok. Sú ale recepty, ktoré patria k našim obľúbeným, podľa ktorých si cuketu pripravujeme niekoľkokrát za sezónu. K nim patrí recept na cuketovo-tvarohové placky s dipom.

Spojenie cukety, tvarohu a byliniek dodáva light verzii placiek veľmi lahodnú chuť. Chrumkavé cuketové placky s tvarohom môžete konzumovať samostatne alebo ako prílohu k mäsu.

Ingrediencie:

  • 750 g cukety
  • 200 g hrudkovitého tvarohu
  • 230 g polohrubej múky
  • 2 vajíčka
  • 1 veľká cibuľa
  • petržlenová vňať
  • kôpor
  • 1 lyžička prášku do pečiva
  • olej
cuketové fitt placky

Dip:

  • 200 g pochúťkovej smotany
  • 2 – 3 strúčiky cesnaku
  • uhorka (ak vám vyhovuje v kombinácii so smotanou)

Ďalšia inšpirácia: Poznáš blahodarné účinky cvikly? Začni ju jesť a neoľutuješ!

A ideme si urobiť cuketovo-tvarohové placky

Cukety umyjeme. Ak sú  mladé, nemusíme ich ani zbaviť šupky. Väčšie očistíme a lyžicou odstránime mäkkú časť so semiačkami. Nastrúhame do misky na strúhadle nie úplne najemno. Posolíme a necháme postáť 15 – 20 minút, aby pustila cuketa šťavu.  Medzitým si nakrájame  nadrobno cibuľu. Pokrájame aj  kôpor a petržlenovú vňať, ich množstvo volíme podľa toho, ako máme radi tieto aromatické rastliny. Keďže sú naše obľúbené, použili sme dve hrste petržlenovej vňate a menšiu hrsť kôpru.

 

Do misky vložíme tvaroh, ktorý vidličkou rozdrvíme na malé časti, ak je tvaroh kompaktný, pokojne použijeme strúhadlo. Pridáme nakrájanú cibuľu,  vajíčka a nastrúhané cukety , ktoré sme zbavili prebytočnej šťavy. Tú ešte nevylievame, použijeme z nej, ak by cesto bolo prihusté. Do zmesi nasypeme múku, do ktorej sme pridali  prášok do pečiva. Dobre rozmiešame a nezabudneme na petržlenovú vňať. Ak treba, dosolíme. Na panvici rozohrejeme olej a lyžicou dávkujeme placky, ktoré po opečení položíme na papierový obrúsok, aby sme ich zbavili prebytočného oleja.

Dip si pripravíme veľmi jednoducho zmiešaním pochúťkovej smotany, roztlačeného cesnaku a štipky soli. My sme dip zvýraznili nastrúhanou uhorkou. Ak máte radi, môžete pridať nakrájaný kôpor.  Je dobré, keď si dip pripravíme skôr a necháme ho schladiť pred podávaním v chladničke.

Zaujme ťa: Recept na zavárané chrumkavé uhorky: Vždy sa ti vydaria

placky z cukety s dipom
Cuketovo – tvarohové placky sú ľahšie a nadýchanejšie než klasické, chutia rovnako v teplom aj studenom stave a nikdy dlho nevydržia. 

Foto: redakcia krasaastyl.sk

Pin It on Pinterest

Zdieľajte, ak sa vám u nás páči.

Pripravujeme pre vás ďalšie zaujímavé články.