Slivka trnková, Prunus spinosa, ľudovo trnka, je predchodkyňou dnešnej slivky. Skoro na jar môžeme vidieť už z diaľky záplavy bielych rozkvitnutých trnkových kríkov. Sú známe tým, že kvety, ktorými sú bohato obsypané, kvitnú veľmi zavčasu a až po ich odkvitnutí sa objavujú listy. Na jeseň dozrievajú drobné fialovomodré guľaté plody s väčšou kôstkou. Ako využiť trnky pre svoje zdravie? Aj o tom sa dočítate ďalej v článku.
Výskyt trnky slivkovej je bohatý, pretože v minulosti sa kríky sadili ako živé ploty a ich tŕnisté vetvičky boli prirodzenou ohradou pre dobytok. Tiež husto rastúce kríky trnky v živom plote slúžili ako ochrana proti snehu a vetru.
Trnka obyčajná (slivoň, Prunus spinosa) – popis
Ker je vysoký 100 až 300 cm, niekedy stromček vysoký do 5 m, s čiernosivými konármi a so stŕnovatenými brachyblastmi. Kvitne pred rozkvitnutím listov. Listy sú striedavé, stopkaté, malé, obrátene vajcovité až elipsovité, pílkovité, na líci holé, na rube chlpaté, s čiarkovitými veľkými prílistkami.
Nevyhnutným pomocníkom pri zbere plodov slivky trnkovej sú zaiste rukavice. Ku zberu si zoberte i prútený košík, vyhnite sa umelohmotným nádobkám či taškám.
Trnky môžete dať sušiť alebo ich využijete v čerstvej podobe. Pri sušení nezabúdajte na dobré rozloženie plodov, aby nedošlo k ich zapareniu.
Ďalej si prečítajte, čo tieto krásne sfarbené jesenné plody obsahujú a tiež recepty z trniek, aby ste využili naplno ich blahodarné účinky.
Plody trnky obsahujú vitamín A, B C, E, triesloviny, flavonoidy, omega 3, omega 6 a omega 9 mastné kyseliny. Z minerálov sú bohaté na draslík, vápnik a horčík, ale obsahujú tiež železo, zinok či meď.
Tiež ťa zaujme: Na tieto jesenné bylinky a ich účinky určite nezabúdaj!
Trnky tak vďaka zloženiu patria k plodom podporujúcim imunitu. Trnky majú protizápalové, diuretické, laxatívne a astringentné účinky a na telo pôsobia detoxikačne.
Na zápaly hrdla
Z kvetov a listov sa pripravuje čaj, ktorý pomáha pri chorobách hrdla. Pri bolestiach hrdla uľavuje kloktanie šťavou z čerstvých trnkových bobúľ.
Rovnako sa používa aj nálev z listov trnky. Približne 5 – 6 lístkov 10 minút varíme v dvoch dcl vody. Precedíme a kloktáme trikrát denne. Vďaka veľkému obsahu antibakteriálnych látok sú trnky nápomocné pri odstraňovaní zápachu z úst.
Ako využiť trnky pre lepšie trávenie?
Trnka zlepšuje trávenie, zmierňuje nadúvanie, ale aj zápchu. Pri žalúdočných ťažkostiach a hnačke sa používa čaj z čerstvých alebo sušených plodov. Zažívacie ťažkosti alebo žalúdočnú nevoľnosť uvoľňuje aj konzumácia džemu z trniek.
Vďaka trnkám zabojujete aj proti nechutenstvu. V tomto prípade však treba využiť čaj pripravený z dvoch lyžičiek sušených kvetov.
Trnka v kuchyni – recepty
Ako ešte využiť trnky, aby nielen liečili, ale aj chutili? Tieto tmavomodré plody sa hodia na výrobu sirupov, kompótov (vyskúšajte v kombinácii s jablkami), lekvárov, džemov, vín, destilátov i likérov. Svojmu organizmu však najlepšie ulahodíte základom, ktorým je zaiste čaj z trniek. Ako si ho pripraviť?
Osviežujúci trnkový čaj
Na dva dcl vody umyte dve lyžice čerstvých trniek. Dajte variť do hrnčeka. Po zovretí nechajte variť ešte šesť minút. Preceďte a oslaďte medom. Trnkový čaj má osviežujúcu chuť a krásnu farbu. Trpkosť trniek je jemnejšia a dáva nápoju zaujímavú chuť.
Tento nápoj so zdravotnými benefitmi určite stojí za vyskúšanie. Okrem spomínaného klasického liečivého čaju z trniek si môžete tmavé plody pripraviť aj do pečeného čaju. Alternatív naň je mnoho. My sme pre vás vybrali jednu naozaj vydarenú.
Super tip: Na čo všetko použiť lopúch?
Super kombináciou na pečený čaj sú k trnkám jablká, škorica, badyán, fenikel. Tie rovnomerne rozložte na plech, na vrch rozložte kúsky citróna alebo limetky, posypte cukrom a šup do predhriatej rúry. Pečte pri 180 stupňov Celzia zhruba pol hodinu. Výsledkom bude úžasne voňavý pečený čaj s trnkami.
Trnkový likér
Ak máte väčšie množstvo trniek, môžete si pripraviť likér. Do skleneného pohára vložte 1 kg trniek, zalejte litrom bieleho alkoholu a pridajte 750 g cukru. Po šiestich týždňoch lúhovania preceďte a váš likér je pripravený na konzumáciu.
Lekvár z trniek
Naše recepty z trniek uzavrieme dobrotou ideálnou na chlieb alebo do koláča. Na trnkový lekvár budete tiež potrebovať väčšie množstvo plodov.
1 kg trniek zalejte v hrnci s 1/4 l vody a priveďte do varu. Nezabúdajte miešať. Po ich rozvarení ich prepasírujte a pokračujte vo varení, ale už s pridaným kryštálovým cukrom, ktorého treba 750 g. Varte a miešajte až do zhustnutia. Následne lekvárom naplňte zaváracie poháre a po uzavretí ich obráťte hore dnom.
Recept na domácu trnkovú masť je nasledovný. Tri hrste čerstvých kvetov vložte do nerezovej nádoby a zalejte 250 ml mandľového oleja a nechajte postáť jeden deň. Potom vložte do väčšej nádoby s vodou a na minimálnom stupni prehrievajte 10 hodín. Po precedení pridajte 40 g včelieho vosku a nechajte ho rozpustiť. Prelejte do pripravených čistých téglikov. Krém príjemne vonia a jemne vypína pokožku.
Neprehliadni: Olej z pestreca mariánskeho či pupalkový elixír – spoznaj jedlé liečivé oleje, ktoré by ti nemali doma chýbať
Zaujímavosti o trnke:
- V praveku bola kôra trnky využívaná na farbenie vlny na hnedo.
- Trnka bola veľmi známa aj antickým lekárom. Zahustenú šťavu z plodov ordinovali proti hnačkám.
- Rezbári s obľubou využívajú tvrdé trnkové drevo na svoju tvorbu.
- Vo Francúzsku sa nezrelé trnky nakladajú ako olivy.
Použité zdroje:
[1] J. Kresánek a J. Krejča: Atlas liečivých rastlín a lesných plodov, Osveta Martin 1977.
Foto: redakcia krasaastyl.sk