Slivka trnková, Prunus spinosa, ľudovo trnka, je predchodkyňou dnešnej slivky. Skoro na jar môžeme vidieť už z diaľky záplavy bielych rozkvitnutých trnkových kríkov. Sú známe tým, že kvety, ktorými sú bohato obsypané, kvitnú veľmi zavčasu a až po ich odkvitnutí sa objavujú listy. Na jeseň dozrievajú drobné fialovomodré guľaté plody s väčšou kôstkou. Ako využiť trnky pre svoje zdravie? Aj o tom sa dočítate ďalej v článku.

Výskyt trnky slivkovej je bohatý, pretože v minulosti sa kríky sadili ako živé ploty a ich tŕnisté vetvičky boli prirodzenou ohradou pre dobytok. Tiež husto rastúce kríky trnky v živom plote slúžili ako ochrana proti snehu a vetru.

Tiež ťa zaujme: Na tieto jesenné bylinky a ich účinky určite nezabúdaj!

Kedy zberať trnky a ako?

Keď sa trnky zbierajú po prvých mrazoch, sú o niečo sladšie, ich trpká chuť však zostáva. Nevyhnutným pomocníkom pri zbere plodov slivky trnkovej sú zaiste rukavice. Ku zberu si zoberte i košík, vyhnite sa umelohmotným nádobkám či taškám. Trnky môžete dať sušiť alebo ich využijete v čerstvej podobe. Pri sušení nezabúdajte na dobré rozloženie plodov, aby nedošlo k ich zapareniu. Ďalej si prečítajte, čo tieto krásne sfarbené jesenné plody obsahujú a tiež recepty z trniek, aby ste využili naplno ich blahodarné účinky.

Užitočné trnky

Tento nenáročný a bohato rastúci ker je veľmi užitočný. Zberajú sa kvety, plody, niekedy aj listy a kôra. Plody trnky obsahujú vitamín A, B C, E, triesloviny, flavonoidy, omega 3, omega 6 a omega 9 mastné kyseliny. Z minerálov sú bohaté na draslík, vápnik a horčík, ale obsahujú tiež železo, zinok či meď. Patria tak k plodom podporujúcim imunitu.

trnky zber

Trnky majú protizápalové, diuretické, laxatívne a astringentné účinky a na telo pôsobia detoxikačne.

Na zápaly hrdla

Z kvetov a listov sa pripravuje čaj, ktorý pomáha pri chorobách hrdla. Pri bolestiach hrdla uľavuje kloktanie šťavou z čerstvých trnkových bobúľ. Rovnako sa používa aj nálev z listov trnky. Približne 5 – 6  lístkov 10 minút varíme v dvoch dcl vody. Precedíme a kloktáme trikrát denne. Vďaka veľkému obsahu antibakteriálnych látok  sú trnky nápomocné pri odstraňovaní zápachu z úst.

Ako využiť trnky pre lepšie trávenie?

Trnka zlepšuje trávenie, zmierňuje nadúvanie, ale aj zápchu. Pri žalúdočných ťažkostiach a hnačke sa používa čaj z čerstvých alebo sušených plodov. Zažívacie ťažkosti alebo žalúdočnú nevoľnosť uvoľňuje aj konzumácia džemu z trniek. 

Vďaka trnkám zabojujete aj proti nechutenstvu. V tomto prípade však treba využiť čaj pripravený z dvoch lyžičiek sušených kvetov.

Trnka v kuchyni – recepty

Ako ešte využiť trnky, aby nielen liečili, ale aj chutili? Tieto tmavomodré plody sa hodia na výrobu sirupov, kompótov, lekvárov, džemov, vín i likérov. Svojmu organizmu však najlepšie ulahodíte základom, ktorým je zaiste čaj z trniek.

Osviežujúci trnkový čaj

Na dva dcl vody umyte dve lyžice čerstvých trniek. Dajte variť do hrnčeka. Po zovretí nechajte variť ešte šesť minút. Preceďte a oslaďte medom. Čaj má osviežujúcu chuť a krásnu farbu. Trpkosť trniek je jemnejšia a dáva nápoju zaujímavú chuť. Tento nápoj so zdravotnými benefitmi určite stojí za vyskúšanie.

Inšpirácia: Darčeky podľa znamenia: S týmito zaboduješ na narodeniny i na Vianoce

 

trnky recepty
trnkový čaj

Trnkový likér

Ak máte väčšie množstvo trniek, môžete si pripraviť likér. Do skleneného pohára vložte 1 kg trniek, zalejte litrom bieleho alkoholu a pridajte 750 g cukru. Po šiestich týždňoch lúhovania preceďte a váš likér je pripravený na konzumáciu.

Lekvár z trniek

Naše recepty z trniek uzavrieme dobrotou ideálnou na chlieb alebo do koláča. Na trnkový lekvár budete tiež potrebovať väčšie množstvo plodov. 1 kg trniek zalejte v hrnci s 1/4 l vody a priveďte do varu. Nezabúdajte miešať. Po ich rozvarení ich prepasírujte a pokračujte vo varení, ale už s pridaným kryštálovým cukrom, ktorého treba 750 g. Varte a miešajte až do zhustnutia. Následne lekvárom naplňte zaváracie poháre a po uzavretí ich obráťte hore dnom.

Foto: redakcia krasaastyl.sk

Pin It on Pinterest

Zdieľajte, ak sa vám u nás páči.

Pripravujeme pre vás ďalšie zaujímavé články.