Uvažujete nad tým, čo dobré a nenáročné by ste pripravili na stretnutie s rodinou alebo priateľmi? Najlepšie niečo slané na zahryznutie k pivu či vínku. Recepty na slané pečivo, ktoré nájdete v článku, určite oceníte.
Vyskúšajte slané pečivo z krehkého cesta s tvarohom. Suroviny väčšinou mávame doma a vôbec nezaťažia našu peňaženku. A navyše domácemu čerstvému pečivu to kupované nemôže konkurovať.
Slané pečivo z tvarohového cesta
Pripravíme si:
- 250 g hladkej múky
- 250 g jemného tvarohu
- 250 g rastlinného tuku
- lyžičku kypriaceho prášku
- lyžičku soli
- vajíčko na potretie
- strúhaný tvrdý syr na posypanie, mak, sezamové semienka

Na pracovnú dosku dáme preosiatu múku s kypriacim práškom, na malé kúsky pokrájaný rastlinný tuk, tvaroh a soľ. Vypracujeme cesto, ktoré na pomúčenej doske rozvaľkáme. Potom ho preložíme po dĺžke aj šírke, rozvaľkáme a opäť preložíme. Na pol hodinu cesto prikryté potravinovou fóliou odložíme do chladničky.
Medzitým si plech vyložíme papierom na pečenie, pripravíme formičky na vykrajovanie, nastrúhame syr a rozšľaháme vajíčko. Cesto rozvaľkáme do výšky 8 mm a vykrajujeme menšie kúsky. Poukladáme ich na plech, potrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme ľanovými semienkami, makom a nastrúhaným syrom. Na približne 12 až 14 minút vložíme do rúry rozohriatej na 200 stupňov a pečieme do zlatista.
Pozri tiež: Kváskový podpecník s bryndzou: Recept pre domácu pekárničku
Slané pečivo so šunkovou plnkou
Aby pohostenie bolo rozmanitejšie, nachystáme si cesto podľa predchádzajúceho receptu a pripravíme koláčiky s plnkou. Teda ak sa rozhodneme pre obidva recepty, ušetríme čas pri príprave cesta, spravíme si ho z dvoch dávok naraz. Plnku si pripravíme zo 150 g najemno pomletej šunky, 100 g postrúhaného plesňového syra a dvoch lyžíc pochúťkovej smotany. Premiešame a vznikne nám hustá zmes.

Ak práve nemáme doma plesňový syr alebo pochúťkovú smotanu, použijeme nastrúhaný syr eidam a rozmiešané vajíčko. Môžeme pridať trochu najemno pokrájanej pažítky alebo petržlenovej vňatky.
Pripravené cesto vyvaľkáme na hrúbku 5 mm a vykrajujeme kolieska s priemerom približne 8 cm, do stredu každého dáme lyžicu plnky, preložíme na polovicu, okraje spojíme, a pritlačíme vidličkou. Poukladáme na plech vyložený papierom na pečenie, potrieme rozšľahaným vajíčkom. Môžeme tiež posypať postrúhaným syrom alebo sezamovými semiačkami a v rúre zohriatej na 200 stupňov pečieme 15 až 18 minút do zlatista.
Pripravte sa na to, že po jednej dávke sa len tak zapráši, odporúčame pripraviť minimálne dve.


Foto: redakcia krassastyl.sk
Trackbacks/Pingbacks