Uvažujete nad tým, čo dobré a nenáročné by ste pripravili na stretnutie s rodinou alebo priateľmi? Najlepšie niečo slané na zahryznutie k pivu či vínku. Recepty na slané pečivo, ktoré nájdete v článku, určite oceníte. 

Vyskúšajte slané pečivo z krehkého cesta s tvarohom. Suroviny väčšinou mávame doma a vôbec nezaťažia našu peňaženku. A navyše domácemu čerstvému pečivu to kupované nemôže konkurovať.

Slané pečivo z tvarohového cesta

Pripravíme si:

  • 250 g hladkej múky
  • 250 g jemného tvarohu
  • 250 g rastlinného tuku
  • lyžičku kypriaceho prášku
  • lyžičku soli
  • vajíčko na potretie
  • strúhaný tvrdý syr na posypanie, mak, sezamové semienka
slané pečivo

Na pracovnú dosku dáme preosiatu múku s kypriacim práškom, na malé kúsky pokrájaný rastlinný tuk, tvaroh a soľ. Vypracujeme cesto, ktoré na pomúčenej doske rozvaľkáme. Potom ho preložíme po dĺžke aj šírke, rozvaľkáme a opäť preložíme. Na pol hodinu cesto prikryté potravinovou fóliou odložíme do chladničky.

Medzitým si plech vyložíme papierom na pečenie, pripravíme formičky na vykrajovanie, nastrúhame syr a rozšľaháme vajíčko. Cesto rozvaľkáme do výšky 8 mm a vykrajujeme menšie kúsky. Poukladáme ich na plech, potrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme ľanovými semienkami, makom a nastrúhaným syrom. Na približne 12 až 14 minút vložíme do rúry rozohriatej na 200 stupňov a pečieme do zlatista.

Pozri tiež: Kváskový podpecník s bryndzou: Recept pre domácu pekárničku

Slané pečivo so šunkovou plnkou

Aby pohostenie bolo rozmanitejšie, nachystáme si cesto podľa predchádzajúceho receptu a  pripravíme koláčiky s plnkou. Teda ak sa rozhodneme pre obidva recepty, ušetríme čas pri príprave cesta, spravíme si ho z dvoch dávok naraz. Plnku si pripravíme zo 150 g najemno pomletej šunky, 100 g postrúhaného plesňového syra a dvoch lyžíc pochúťkovej smotany. Premiešame a vznikne nám hustá zmes.

slané pečivo s plnkou
dezertné taniere
Široká škála dezertných tanierov
taniere

Ak práve nemáme  doma plesňový syr alebo pochúťkovú smotanu, použijeme nastrúhaný syr eidam a rozmiešané vajíčko. Môžeme pridať trochu najemno pokrájanej pažítky alebo petržlenovej vňatky.

Pripravené cesto vyvaľkáme na hrúbku 5 mm a vykrajujeme kolieska s priemerom približne 8 cm, do stredu každého dáme lyžicu plnky, preložíme na polovicu, okraje spojíme, a pritlačíme vidličkou. Poukladáme na plech vyložený papierom na pečenie, potrieme rozšľahaným vajíčkom. Môžeme tiež posypať postrúhaným syrom alebo sezamovými semiačkami a v rúre zohriatej na 200 stupňov pečieme 15 až 18 minút do zlatista.

Pripravte sa na to, že po jednej dávke sa len tak zapráši, odporúčame pripraviť minimálne dve.

slané pečivo recept
slané pečivo s plnkou recept

Foto: redakcia krassastyl.sk

Pin It on Pinterest

Zdieľajte, ak sa vám u nás páči.

Pripravujeme pre vás ďalšie zaujímavé články.