Jedlá z mletého mäsa patria k obľúbeným na celom svete. Ich príprava je pomerne rýchla a sú ľahšie stráviteľné ako mäso v celku. Klasikou z mletého mäsa sú fašírky. Ponúkame vám recepty na odľahčenejšiu a zdravšiu verziu šťavnatých fašírok, a to konkrétnejšie fašírky pečené v rúre.

Aby boli fašírky šťavnaté a chutné, je potrebné dodržať niekoľko pravidiel. Jedným z nich je čerstvosť mletého mäsa. Ideálne je, keď si mäso zomeliete sami, pretože tepelne by sa malo spracovať krátko po zomletí. Dôležité je upiecť ich v dôkladne rozohriatej rúre. Fašírky budú chutnejšie, keď zmiešate viac druhov mäsa, najčastejšie sa používa kombinácia bravčového a hovädzieho. Diétnejšiu verziu získate, ak z vajíčka použijete len bielok. 

Fašírky pečené v rúre

Ingrediencie:

  • 300 g bravčového mäsa
  • 200 g hovädzieho mäsa
  • 2 stredne veľké zemiaky
  • 1 cibuľa
  • 2 vajcia
  • soľ
  • mleté čierne korenie
  • 2 – 3 strúčiky cesnaku
  • petržlenová vňať
  • tymian
  • strúhanka

Ďalšia inšpirácia: Plnka z rožkov a s údeným mäsom: Tradičný recept

 

ako urobiť šťavnaté fašírky zeleninové aj mäsové
šťavnaté fašírky

Postup:

  1. Obidva druhy mäsa zomeľte a vložte do misky, posoľte, pridajte korenie, nadrobno nakrájanú cibuľu, pokrájanú petržlenovú vňať, tymian, prelisovaný cesnak a vajíčka.
  2. Na strúhadle nastrúhajte zemiaky, jemne vyžmýkajte a pridajte do zmesi. Zmes dlhšie premiešavajte, aby sa suroviny dobre spojili a mäso prevzdušnilo. V prípade, že je zmes riedka, môžete pridať trochu strúhanky. Potom nechajte prikrytú zmes odležať v chladničke na pol hodinu.
  3. Namočte si ruky do studenej vody a vytvorte guľky. Obaľte ich v strúhanke alebo v na jemno zomletých ovsených vločkách.
  4. Plech vysteľte papierom na pečenie, ktorý potrite olejom. Poukladajte fašírky a opäť potrite olejom. Plech vložte do rúry vyhriatej na 200 °C a pečte okolo 25 – 30 minút v závislosti od vašej rúry. V priebehu pečenia fašírky otočte.

Zdravé zeleninové fašírky z rúry

Ingrediencie:

  • 700 g miešanej zeleniny (mrkva, zeler, karfiol, brokolica, hrášok…)
  • 2 vajíčka
  • soľ
  • 2 staršie rožky
  • čierne mleté korenie
  • drvená majoránka
  • 3 – 4 strúčky cesnaku
  • strúhanka

Pozri aj: Recept na úžasné cuketovo-tvarohové placky s dipom

 

fašírky pečené v rúre recepty
zeleninové fašírky recept

Postup:

  1. Zeleninu očistite, pokrájajte na kúsky a 7 – 8 minút  predvarte v osolenej vode. Preceďte a nechajte vychladnúť v miske. Rožky roztrhajte na menšie kúsky a zalejte vodou.
  2. Pridajte dve vajíčka, čierne korenie, majoránku a zeleninu rozmixujte. Môžete použiť tyčový mixér alebo robot.
  3. Do zmesi pridajte vyžmýkané rožky, nasekanú petržlenovú vňať, prípadne pažítku. Dobre vymiešajte a vytvarujte guľky.
  4. Rúru rozohrejte na 200 °C. Na plech uložte papier na pečenie, potrite olejom, poukladajte fašírky, ktoré tiež potrite olejom a pečte približne 20 minút. Počas pečenia fašírky otočte.

Náš tip: Na zvýraznenie chuti môžete pridať do zmesi 50 g na jemno postrúhaného parmezánu. V takom prípade použite menej soli.

Vegánske fašírky pečené v rúre

Ingrediencie:

  • 2 kusy údeného tofu
  • 1 kus tofu natural
  • 5 kusov mrkvy
  • 1 hrnček vločiek
  • 2 lyžice horčice
  • 5 strúčikov cesnaku
  • čierne korenie
  • mletá paprika
  • údená mletá paprika
  • soľ

Postup:

  1. Hrnček vločiek zalejte 1,5 hrnčekom horúcej vody a nechajte postáť 8 – 10 minút. Vznikne lepivá hmota, ktorá bude spájať ostatné ingrediencie.
  2. Do misky vložte tofu a roztlačte ho vidličkou alebo drvičom na zemiaky tak, aby vznikla jemná konzistencia.
  3. Pridajte najemno nastrúhanú mrkvu, horčicu, pretlačený cesnak, ochuťte soľou, paprikou a korením a pridajte vločky. Dobre rozmiešajte.
  4. Vytvarujte guľky, obaľte ich v najemno zomletých ovsených vločkách. Môžete ich klasicky vyprážať v oleji alebo zdravšia verzia je upiecť ich v rúre. V tomto prípade fašírky pečené v rúre vytvarujte sploštenejšie a pečte ich na olejom potretom pečiacom papieri na plechu pri teplote 190 °C približne 25 minút. Pred pečením potrite olejom aj fašírky. Takto pripravované fašírky majú väčšiu tendenciu sa rozpadať, ale po vychladnutí držia tvar.

Prílohy k fašírkam

Obľúbenými prílohami k fašírkam sú pečené zemiaky, zemiakové pyré, zemiaky na kyslo. Podávajú sa aj s rôznymi prívarkami, najčastejšie s fazuľovým, zemiakovým na kyslo, ale aj s paradajkovou omáčkou.

Foto: redakcia krasaastyl.sk

 

Pin It on Pinterest

Zdieľajte, ak sa vám u nás páči.

Pripravujeme pre vás ďalšie zaujímavé články.