REKLAMA

Jedlá z mletého mäsa patria k obľúbeným na celom svete. Ich príprava je pomerne rýchla a sú ľahšie stráviteľné ako mäso v celku. Klasikou z mletého mäsa sú fašírky, ktoré nemôžu chýbať ani medzi receptami na našom webe krasaastyl.sk. Ponúkame vám recepty na odľahčenejšiu a zdravšiu verziu šťavnatých fašírok, a to konkrétnejšie fašírky pečené v rúre.

Aby boli fašírky šťavnaté a chutné, je potrebné dodržať niekoľko pravidiel. Jedným z nich je čerstvosť mletého mäsa. Ideálne je, keď si mäso zomeliete sami, pretože tepelne by sa malo spracovať krátko po zomletí.

Dôležité je tiež upiecť ich v dôkladne rozohriatej rúre. Fašírky budú chutnejšie, keď zmiešate viac druhov mäsa, najčastejšie sa používa kombinácia bravčového a hovädzieho. Diétnejšiu verziu získate, ak z vajíčka použijete len bielok. 

Bravčovo-hovädzie fašírky pečené v rúre

Ingrediencie:

  • 300 g bravčového mäsa
  • 200 g hovädzieho mäsa
  • 2 stredne veľké zemiaky
  • 1 cibuľa
  • 2 vajcia
  • soľ
  • mleté čierne korenie
  • 2 – 3 strúčiky cesnaku
  • petržlenová vňať
  • tymian
  • strúhanka

Ďalšia inšpirácia: Plnka z rožkov a s údeným mäsom: Tradičný recept

 

ako urobiť šťavnaté fašírky zeleninové aj mäsové
šťavnaté fašírky

Postup:

1. Obidva druhy mäsa zomeľte a vložte do misky, posoľte, pridajte korenie, nadrobno nakrájanú cibuľu, pokrájanú petržlenovú vňať, tymian, prelisovaný cesnak a vajíčka.

2. Na strúhadle nastrúhajte zemiaky, jemne vyžmýkajte a pridajte do zmesi. Zmes dlhšie premiešavajte, aby sa suroviny dobre spojili a mäso prevzdušnilo. V prípade, že je zmes riedka, môžete pridať trochu strúhanky. Potom nechajte prikrytú zmes odležať v chladničke na pol hodinu.

3. Namočte si ruky do studenej vody a vytvorte guľky. Obaľte ich v strúhanke alebo v na jemno zomletých ovsených vločkách.

4. Plech vysteľte papierom na pečenie, ktorý potrite olejom. Poukladajte fašírky a opäť potrite olejom. Plech vložte do rúry vyhriatej na 200 °C a pečte okolo 25 – 30 minút v závislosti od vašej rúry. V priebehu pečenia fašírky otočte.

Zdravé zeleninové fašírky z rúry

Ingrediencie:

  • 700 g miešanej zeleniny (mrkva, zeler, karfiol, brokolica, hrášok…)
  • 2 vajíčka
  • soľ
  • 2 staršie rožky
  • čierne mleté korenie
  • drvená majoránka
  • 3 – 4 strúčky cesnaku
  • strúhanka 

Zaujme ťa: Snár: Dešifruj jedenie a jedlo v sne – špeciálny význam majú sladkosti aj sklo v ústach

fašírky pečené v rúre recepty
zeleninové fašírky recept

Postup:

1. Zeleninu očistite, pokrájajte na kúsky a 7 – 8 minút  predvarte v osolenej vode. Preceďte a nechajte vychladnúť v miske. Rožky roztrhajte na menšie kúsky a zalejte vodou.

2. Pridajte dve vajíčka, čierne korenie, majoránku a zeleninu rozmixujte. Môžete použiť tyčový mixér alebo robot.

3. Do zmesi pridajte vyžmýkané rožky, nasekanú petržlenovú vňať, prípadne pažítku. Dobre vymiešajte a vytvarujte guľky.

4. Rúru rozohrejte na 200 °C. Na plech uložte papier na pečenie, potrite olejom, poukladajte fašírky, ktoré tiež potrite olejom a pečte približne 20 minút. Počas pečenia fašírky otočte.

Pozri aj: Recept na úžasné cuketovo-tvarohové placky s dipom

Náš tip: Na zvýraznenie chuti môžete pridať do zmesi 50 g na jemno postrúhaného parmezánu. V takom prípade použite menej soli.

Vegánske tofu fašírky pečené v rúre

Ingrediencie:

  • 2 kusy údeného tofu
  • 1 kus tofu natural
  • 5 kusov mrkvy
  • 1 hrnček vločiek
  • 2 lyžice horčice
  • 5 strúčikov cesnaku
  • čierne korenie
  • mletá paprika
  • údená mletá paprika
  • soľ

Neprehliadni TOP upratovacie tipy : Spoznaj šikovné riešenia na organizáciu kuchyne, kúpeľne či šatníka

Postup:

1. Hrnček vločiek zalejte 1,5 hrnčekom horúcej vody a nechajte postáť 8 – 10 minút. Vznikne lepivá hmota, ktorá bude spájať ostatné ingrediencie.

2. Do misky vložte tofu a roztlačte ho vidličkou alebo drvičom na zemiaky tak, aby vznikla jemná konzistencia.

3. Pridajte najemno nastrúhanú mrkvu, horčicu, pretlačený cesnak, ochuťte soľou, paprikou a korením a pridajte vločky. Dobre rozmiešajte.

4. Vytvarujte guľky, obaľte ich v najemno zomletých ovsených vločkách. Môžete ich klasicky vyprážať v oleji alebo zdravšia verzia je upiecť ich v rúre. V tomto prípade fašírky pečené v rúre vytvarujte sploštenejšie a pečte ich na olejom potretom pečiacom papieri na plechu pri teplote 190 °C približne 25 minút. Pred pečením potrite olejom aj fašírky. Takto pripravované fašírky majú väčšiu tendenciu sa rozpadať, ale po vychladnutí držia tvar.

REKLAMA

Ďalší tip na sýty obed: Najlepší langoš – zvonka chrumkavý, zvnútra mäkkučký: Recept na jeho jednoduchú prípravu

Rybacie fašírky pečené v rúre

Tento typ rybaco-zeleninových fašírok pečených v rúre je ideálny aj pre deti, ktoré nemajú v obľube zeleninu. Zelenina sa vo fašírkach „stratí“, urobí dobrú chuť a deti k tomu ani nebudú tušiť, že zjedli niečo zdravé.

Ingrediencie:

  • 360 g tuniaka v oleji (zhruba 2 konzervy)
  • 500 g jemne nastrúhanej zeleniny (napr. karfiol, brokolica, cuketa)
  • 150 g nastrúhaného syru (pokojne aj eidam)
  • vajíčko
  • soľ
  • čierne mleté korenie
  • strúhanka

Postup:

1. Tuniaka vyberte z konzervy a popučte v miske.

2. Do misky pridajte vybranú na jemno nastrúhanú surovú zeleninu. My sme použili karfiol a cuketu.

3. Pridajte vajíčko, syr, soľ, korenie a všetko dobre premiešajte.

4. Zo zmesi vytvarujte fašírky a obaľte v strúhanke.

5. Rúru rozohrejte na 200 °C. Na plech uložte papier na pečenie, poukladajte fašírky a pečte pri 180 °C približne 30 minút.

Šťavnaté fašírky na plechu z mletého mäsa v paradajkovej omáčke

Tieto fašírky z rúry si určite zamilujete. Sú naozaj šťavnaté a zároveň s fašírkami máte hotovú aj omáčku. A pokiaľ nerátate do času na prípravu mletie mäsa, do 25 minút je jedlo pripravené na vloženie do rúry.

 

Ingrediencie:

  • 500 g mletého mäsa  (bravčové alebo miešané bravčové a hovädzie)
  • 4 polievkové lyžice ryže
  • 1 menšia mrkva
  • 1 vajíčko
  • 1 cibuľa
  • 2 – 3 strúčky cesnaku
  • soľ, čierne korenie
  • olej

Omáčka:

  • 2 polievkové lyžice pochúťkovej  smotany
  • 2 polievkové lyžice rajčinového pretlaku
  • 150 ml vody
  • 1 lyžička sladkej papriky
  • soľ, čierne korenie
zeleninovo mäsové guličky v omáčke postup ingrediencie

Postup:

1. Do väčšej misy vložte pomleté mäso.

2. Pridajte ryžu, ktorú ste premyli a nechali odkvapkať  sitku. Najvhodnejšia je jazmínová a lebo basmati ryža, pretože sa rýchlejšie uvarí.

3. Ďalej pridajte najemno nastrúhanú mrkvu, nadrobno pokrájanú cibuľu, roztlačený cesnak, vajíčko, posoľte a pokoreňte.

4. Dobre rozmiešajte, namočte si ruky do studenej vody alebo oleja a vytvarujte guľky, ktoré poukladajte do pekáčika, ktorý ste vytreli olejom.

5. Omáčku spravíte jednoducho tak, že všetky ingrediencie dôkladne zmiešajte s vodou. Nalejte na mäsové guľky a vložte do rúry zohriatej na 185 °C. Pečte približne 45 minút. Vhodnou prílohou sú zemiaky alebo cestoviny.

Vegánske zeleninové fašírky z fazule na plechu

Na záver si dáme o trochu viac chrumkavé fašírky z rúry, ktoré sú ideálne pre vegánov. Nie sú síce šťavnaté, ale urobíte si ich na plechu raz-dva. Ani na ingrediencie nie sú náročné.

Ingrediencie:

  • 1 konzerva červených fazúľ v náleve
  • 1 červená cibuľa
  • 50 g ovsených vločiek
  • soľ, čierne korenie, údená mletá červená paprika
  • čerstvá petržlenová vňaťka

Postup:

1. Najskôr zlejte fazule z nálevu a dobre ich popučte.

2. Nakrájajte si nadrobno červenú cibuľu a spolu so soľou koreninami ich pridajte do misky s  rozpučenými fazuľami.

3. Pridajte ovsené vločky. Pokiaľ chcete mať fazuľové fašírky šťavnatejšie, môžete ich pred prípravou nechať na pár minút odstáť vo vode, ktorú potom zlejte.

4. Dodajte posekanú čerstvú petržlenovú vňaťku a všetky ingrediencie dobre premiešajte.

5. Z výslednej hmoty sa vám ľahko vytvoria stredne veľké guličky. Zeleninové fašírky vložte do rúry zohriatej a pečte na 180 °C 20 až 25 minút. Tieto zdravé fazuľové fašírky z rúry chutia vynikajúco s rôznymi dipmi.

...

Prílohy k fašírkam z rúry

Obľúbenými prílohami k mäsovým aj zeleninovým fašírkam sú pečené zemiaky, zemiakové pyré, zemiaky na kyslo. Podávajú sa aj s rôznymi prívarkami, najčastejšie s fazuľovým, zemiakovým na kyslo, ale aj s paradajkovou omáčkou. Veríme, že ste si našli svoj top recept na fašírky pečené v rúre podľa svojho gusta a prajeme vám dobrú chuť.

Foto: redakcia krasaastyl.sk

Pin It on Pinterest

Zdieľajte, ak sa vám u nás páči.

Pripravujeme pre vás ďalšie zaujímavé články.