REKLAMA

Určite ste už ochutnali podpecníky niekde na trhu alebo na jarmoku. Kváskový podpecník s bryndzou, túto tradičnú pochúťku z kysnutého chlebového cesta, známu aj ako podplamenník, si môžete pripraviť doma. Ingrediencie mávajú gazdinky väčšinou v špajze či v chladničke.

Pozri aj: Focaccia: Upeč si chutnú a jednoduchú kysnutú chlebovú placku

Chrumkavá, voňavá dobrota priláka do kuchyne celú rodinu a po podpecníkoch sa len tak zapráši. Preto doporučujeme počítať s tým dopredu a urobiť väčšie množstvo. Pripravili sme si pre vás recept v kváskovom prevedení pripravenom v domácej pekárničke. Takto sa čo s najmenšou námahou a bez neporiadku v kuchyni dopracujete k úžasnému výsledku. Kváskový podpecník s bryndzou vás dostane.

Podpecník alebo podplamenník

Viete, prečo sa tento slaný koláč volá podpecník, podplamenník či lepník? Súvisí s tradičným pečením chleba v peciach v minulosti. Chlebík sa pekával v jeden deň v takom množstve, aby rodine vydržal na celý týždeň. A keďže bol v roľníckych rodinách základnou potravinou, pieklo sa naraz niekoľko pecňov.

Chlebíky kysli v ošatkách a pred pečením sa musela dobre rozohriať pec. Pred chlebom sa do pece vkladali placky z chlebového cesta potreté masťou a posypané soľou alebo plnené bryndzou, cibuľou a škvarkami, čiže podpecníky alebo podplamenníky.

Večer pred pečením podpecníka

Večer si pripravte rozkvas. Odvážte si 150 g ražnej alebo špaldovej múky (podľa toho, čím kŕmite kvások), 150 g kvásku a 150 g vody. Všetky prísady dôkladne zmiešajte a nechajte v kuchyni na 8 až 10 hodín.

Ideme na to!

Do rána kvások zdvojnásobí objem a vy si okrem domácej pekárne pripravte:

  • 200 g polohrubej múky
  • 300 g hladkej múky
  • 300 ml vody alebo mlieka
  • vajce
  • 2 lyžice oleja alebo roztopeného masla
  • 2 lyžičky soli
  • lyžičku cukru
  • 200 g rozkvasu
REKLAMA

Suroviny vložte do nádoby z domácej pekárne v poradí: olej, soľ, cukor, vlažná voda, vajce, obidva druhy múky a navrch pridajte rozkvas. Pustite program cesto. Toto vám zaberie maximálne desať minút a máte tri hodiny čas. Program skončí po necelých dvoch hodinách a vy tam cesto nechajte ešte hodinu.

Pripravte si dva stredne veľké pekáče alebo veľký plech na pečenie. Potrite dobre olejom a cesto rukami roztiahnite po povrchu plechu tak, aby okraje boli mierne zdvihnuté. Potom nechajte zhruba hodinu podkysnúť.

Fantastická plnka na podplamenník

Tradičnú plnku si pripravíte tak, že zmiešate 2 – 3 uvarené pretlačené zemiaky, 200 g bryndze a 250 g pochúťkovej smotany. Robotu vám uľahčí tyčový mixér. Podľa chuti prisoľte, natrite na cesto.

Na menšie kocky pokrájanú oravskú slaninku trochu vyškvarte, vyberte z kastrólika, nechajte vychladnúť a vo výpeku jemne opražte na kolieska nakrájanú červenú cibuľu. Uvarenú klobásku pokrájajte na kolieska.

Neprehliadni: Recept na chrumkavé zavárané uhorky: Vždy sa ti vydaria

Klobásku, slaninku a cibuľku poukladajte na plnku. Poslednou chuťovou bodkou na záver je na jemno pokrájaný čerstvý kôpor.

Vložte do rúry vyhriatej na 190 – 195 stupňov Celzia približne na 30 minút. Čas pečenia je orientačný, závisí od rúry, v ktorej podplamenník pečiete. Cesto po upečení je zvrchu chrumkavé, plnka upečená do zlatista.

Aj keď tento kváskový podpecník s bryndzou patrí k tým kalorickejším dobrotám, raz za čas si ju môžete pripraviť. Nepochybne vás čaká nadšenie všetkých, ktorých pohostíte.

Foto: redakcia krasaastyl.sk

Pin It on Pinterest

Zdieľajte, ak sa vám u nás páči.

Pripravujeme pre vás ďalšie zaujímavé články.