REKLAMA

Uvažujete nad slávnostným pohostením, či už na silvestrovský večer alebo inú príležitosť, keď sa stretnete viacerí, či už rodina alebo priatelia? Potom sa vám bude hodiť recept na slonie žrádlo. Možno ho poznáte v podobe šalátu s majonézou, no táto pochúťka s netradičným menom, známa aj ako slonia pochúťka či delikatesa, sa bude vynímať a hlavne skvelo chutiť aj na pečive. Takže si poďme spolu pripraviť výborné slonie žrádlo na chlebíčky. Môžete ho efektne naaranžovať aj na kolieska z bagiet či iné pečivo ako jednohubky. Spolu so zeleninou sa bude v pohostení vynímať a pobádať k zahryznutiu. Poďme teda na to!

Slonie žrádlo – prečo sa tak volá?

Kým sa dostaneme k surovinám na výborné slonie žrádlo na chlebíčky, povieme si aspoň stručne niekoľko základných informácií k tomuto v podstate studenému salámovému šalátu s kyslými uhorkami.

Je pravdou, že v čase tento recept trochu zapadol a už sa pravdepodobne nerobí tak často, prípadne sa stretneme skôr s jeho vegeteriánskymi a vegánskymi podobami, lebo vo svojej originálnej podobe nejde práve o najzdravší šalát. 

No raz či dvakrát do roka si slonie žrádlo na chlebíčkoch v rámci pohostenia môžete dopriať, pokiaľ práve nedržíte nejakú špeciálnu či prísnu zdravotnú diétu.

Môže sa hodiť: Recepty na rýchle nátierky: Z avokáda, tvarohu a šunky

slonie žrádlo na chlebíčky recepty pomazánka

Podľa všetkého sa slonie žrádlo nazýva takto preto, lebo sa väčšinou vždy pripravovalo vo veľkom množstve, teda „ako pre slony“. Vy sa samozrejme pri jeho výrobe môžete krotiť.

Okrem názvu slonie žrádlo, pochúťka či delikatesa sa môžeme stretnúť aj s českým pomenovaním ševcovský mls. Ten vychádza z toho, že chudobní obuvníci spracovávali doma k jedlu všetko, čo mali. Varili zo zvyškov.

Tiež vyskúšaj: Recepty: Vajíčková nátierka na mnoho spôsobov

REKLAMA

A vlastne aj tento šalát, resp. nátierka sa tak dá poňať a variovať podľa toho, čo vám ostalo v špajze či chladničke. Je teda ideálne vyskúšať recept na slonie žrádlo presne v tomto medzisviatočnom období, keď je zvyškov z Vianoc hojne. Základ pre slonie žrádlo na chlebíčky by mal však ostať nezmenený.

A čo tvorí absolútny základ slonieho žrádla na chlebíčky okrem toho, že v danom type nátierky treba všetky ingrediencie nadrobno či už nakrájať alebo nasekať v porovnaní s klasickým šalátom? Je to mäkká saláma, majonéza a kyslé uhorky.

Ingrediencie a postup na slonie žrádlo na chlebíčky

  • 400 gramov mäkkej salámy (dá sa použiť aj šunka)
  • 1 cibuľa
  • cca 6 zaváraných uhoriek
  • cca 5 – 6 lyžíc majonézy
  • 1 lyžica octu
  • 3 lyžice plnotučnej horčice
  • 2 lyžice jemného kečupu
  • 2 lyžice oleja
  • na dochutenie soľ, čierne mleté korenie
  • 1 – 2 lyžičky cukru

Voliteľné ingrediencie

  • zelenina v náleve, či už kukurica, hrášok, šampiňóny, kápia a podobne
  • chilli pre tých, ktorí majú radi pikantné
  • na dochutenie môže poslúžiť aj sójová omáčka
  • 2 vajíčka natvrdo (najemno nakrájané)
  • nastrúhaný tvrdý syr

Mäkkú salámu, cibuľu a nakladané uhorky nakrájajte na drobné kocky alebo pásiky a všetky tieto ingrediencie dajte do väčšej misy. Pridať môžete kukuricu či hrášok alebo inú zeleninu precedenú z nálevu, prípadne aj nastrúhaný syr a najemno nakrájané uvarené vajcia. Všetko premiešajte.

Ďalšia inšpirácia do kuchyne: Recept na chrumkavé zavárané uhorky: Vždy sa ti vydaria 

Zvlášť si vyrobte zálievku. Spolu v menšom hrnci za stáleho miešania priveďte do varu tekuté ingrediencie, teda olej, ocot, horčicu, kečup a prichuťte soľou/sójovkou, cukrom, čiernym korením, prípadne aj s chilli. Po odstavení (varte max. 2 minúty) nechajte vychladnúť. Po vychladnutí pridajte zálievku do misky so salámou a s ostatnými tuhými ingredienciami a na záver na zjemnenie použite majonézu. Dobre všetko premiešajte a dajte zachladiť. Natrite na pečivo – jednohubky, chlebíčky… Dodekorujte na sviatočné pohostenie a vychutnávajte.

Na záver

Určite skúste tento recept na slonie žrádlo variovať podľa vami dostupných surovín. Ako ste mali možnosť zistiť, ide o pomerne jednoduchý studený šalát, resp. pomazánku. Pokiaľ obľubujete klasický majonézový zemiakový šalát alebo parížsky či vlašský šalát, istotne vám zachutí aj slonie žrádlo nielen na chlebíčkoch. Je to výborné pohostenie pre návštevu na dlhú silvestrovskú noc, ale fantasticky sa hodí na akúkoľvek príležitosť, napríklad meninové či narodeninové oslavy. Studené misy s týmto pokrmom doladíte do dokonalosti.

Foto: Freepik

Pin It on Pinterest

Zdieľajte, ak sa vám u nás páči.

Pripravujeme pre vás ďalšie zaujímavé články.