REKLAMA

Nátierky sa tešia veľkej obľube, hlavne keď treba nakŕmiť viac hladošov. Máme pre vás rýchle nátierky, ktoré spestria raňajky alebo pohostenie pre priateľov, a to aj vtedy, keď sa pri stole stretne klasický „mäsožravec“, vegetarián a vegán. Vyskúšajte nasledujúce recepty.

Rýchle nátierky z tvarohu

Osvedčená klasika – tvarohová nátierka

  • 250 g jemného hrudkovitého tvarohu
  • 100 g masla
  • polovica lyžičky červenej mletej papriky
  • soľ, pažítka alebo červená cibuľa

Rýchla, zdravá, hotová za pár minút. Zmäknuté maslo vymiešame s tvarohom, posolíme, pridáme červenú papriku. Môžeme dochutiť pažítkou, pokrájanou jarnou cibuľkou alebo lahôdkovou červenou cibuľou.

Sladká tvarohová nátierka

Tvaroh, bohatý zdroj bielkovín, by nemal chýbať v našom jedálničku. Ak deťom nechutí klasická tvarohová nátierka, určite neodmietnu sladkú verziu, na ktorú potrebujeme:

  • 150 g jemného plnotučného tvarohu
  • 100 g pochúťkovej smotany
  • 1 veľký zrelý banán
  • práškový cukor, vanilkový cukor

Príprava je naozaj jednoduchá a rýchla. Rozmixujeme tvaroh so smotanou, pridáme banán a podľa chuti osladíme. Ako obmenu môžeme pridať kakaový prášok.

Niečo extra – tvarohová nátierka s treščou pečeňou

  • 150 g jemného plnotučného tvarohu
  • 80 g masla
  • konzerva treščej pečene
  • cibuľa
  • na dozdobenie pažítka alebo petržlenová vňať

Táto jednoduchá nátierka s tvarohovým základom je top pre milovníkov treščej pečene. Do zmäknutého masla vmiešame tvaroh, treščiu pečeň a na drobno pokrájanú cibuľu. Dobre vyšľaháme. Podávame natreté na chlieb alebo pečivo, ideálne dozdobené petržlenovou vňaťou alebo pažítkou.

Nátierka Erös Pista

  • 150 g jemného plnotučného tvarohu
  • 80 g masla
  • 1 – 2 lyžice pochúťkovej smotany
  • 1 – 2 lyžice ajvaru

Do zmäknutého masla pridáme tvaroh, smotanu, ajvar a dobre vymiešame. Podávame natreté na chlieb, alebo pečivo. Dozdobíme petržlenovou vňaťou alebo pažítkou.

Jednoduché nátierky so šunkou

Jemná šunková pena

  • 250 g šunky
  • 80 g masla
  • 80 g lučiny

Ľahučká, nadýchaná šunková pena patrí medzi rýchle nátierky a bude chutiť aj deťom. Dôležité je, aby sme šunku zomleli alebo rozmixovali naozaj najemno. V ďalšej fáze zašľaháme maslo a lučinu, ktoré vyšľaháme do penista.

Keďže šunka je slaná, solíme veľmi opatrne alebo vôbec. Ak chceme, môžeme ochutiť štipkou čerstvo namletého čierneho korenia. 

Pozri aj: Fit recept na hlivu ustricovú: Blahodarné zložky hlivy si zachováš takto 

REKLAMA

Ak nemáme po ruke lučinu, po lyžičkách zašľahávame 33-percentnú smotanu, pokiaľ nezískame požadovanú konzistenciu. Chuť možno doladiť strúhaným chrenom alebo horčicou. Natierame ňou čerstvý chlieb, jednohubky alebo ňou plníme polky uvarených vajíčok, z ktorých sme vybrali žĺtky.

Šunková nátierka so zelerom

  • zeler 20 g
  • mrkva 16 g
  • menšia cibuľa
  • syr smotanový termizovaný 35 g
  • šunka 20 g
  • jogurt biely 15 g
  • citrón
  • petržlenová vňať

Cibuľu očistíme a pokrájame. Zeler a mrkvu ošúpeme a postrúhame. Smotanový syr, pomletú alebo pokrájanú šunku, jogurt a citrónovú šťavu spolu vymiešame, pridáme cibuľu a pripravený zeler s mrkvou. Všetko spolu vyšľaháme. Podávame natreté na chlieb, alebo pečivo, dozdobené petržlenovou vňaťou či pažítkou.

Rýchle nátierky z avokáda

Avokádová nátierka nielen pre vegánov

Avokádo sa udomácnilo v našich kuchyniach a teší sa obľube. Okrem toho, že je chutné, má mnoho priaznivých účinkov pre naše zdravie. Má vysoký obsah omega-3 a omega-6 mastných nenasýtených kyselín, ktoré sú dôležité pre zdravé srdce a cievy.

Avokádo by sme si mali dopriať aspoň raz do týždňa. Najrýchlejšie si z neho pripravíme nátierku, známu ako guacamole.

Na dokonalé guacamole potrebujeme naozaj zrelé avokádo. Umyjeme a osušíme ho. Prerežeme na polovice pozdĺž kôstky, kôstku vyberieme. Lyžicou oddelíme avokádo od šupky, vložíme do misy a roztlačíme vidličkou.

Zmes jemne osolíme, pridáme na jemno pokrájanú bielu alebo červenú cibuľu a pokvapkáme limetkovou alebo citrónovou šťavou, napokon premiešame. Pred podávaním uložíme schladiť do chladničky. Podávame ako nátierku alebo dip.

Náš tip: Podávajte guacamole s tortillovými čipsami. 

Nátierka z avokáda a sušených paradajok

Avokádová nátierka so sušenými paradajkami je príjemnou variáciou klasickej nátierky z avokáda spomínanou vyššie. Je to od nás nateraz aj záverečný recept na rýchle nátierky. Čo budeme potrebovať?

    • 1 zrelé avokádo
    • ¼ chilli papričky (nemusí byť)
    • hrsť sušených paradajok
    • šalotka alebo menšia červená cibuľa
    • 2 lyžičky šťavy z limetky
    rýchla pomazánka z avokáda

    Avokádo si pripravíme podľa predchádzajúceho receptu, pridáme chilli papričku a sušené paradajky. Túto zmes môžeme rozmixovať alebo chilli papričku, sušené paradajky a cibuľku pokrájať na drobné kúsky a dobre premiešať. Podľa chuti prisolíme a pridáme limetkovú šťavu. Sušené paradajky pred použitím prelejeme teplou vodou a necháme chvíľu postáť. Zmäknú a ľahšie ich pokrájame.

    Foto: redakcia krasaastyl.sk

    Pin It on Pinterest

    Zdieľajte, ak sa vám u nás páči.

    Pripravujeme pre vás ďalšie zaujímavé články.