Nátierky sa tešia veľkej obľube, hlavne keď treba nakŕmiť viac hladošov. Máme pre vás tri rýchle nátierky, ktoré spestria raňajky alebo pohostenie pre priateľov, a to aj vtedy, keď sa pri stole stretne klasický „mäsožravec“, vegetarián a vegán.

Osvedčená klasika – tvarohová nátierka

  • 250 g jemného hrudkovitého tvarohu
  • 100 g masla
  • polovica lyžičky červenej mletej papriky
  • soľ, pažítka alebo červená cibuľa

Rýchla, zdravá, hotová za pár minút. Zmäknuté maslo vymiešame s tvarohom, posolíme, pridáme červenú papriku. Môžeme dochutiť pažítkou, pokrájanou jarnou cibuľkou alebo lahôdkovou červenou cibuľou.

Inšpiruj sa: Focaccia: Upeč si chutnú a jednoduchú kysnutú chlebovú placku

Jemná šunková pena

  • 250 g šunky
  • 80 g masla
  • 80 g lučiny

Ľahučká, nadýchaná šunková pena bude chutiť aj deťom. Dôležité je, aby sme šunku zomleli alebo rozmixovali naozaj najemno. V ďalšej fáze zašľaháme maslo a lučinu, ktoré vyšľaháme do penista. Keďže šunka je slaná, solíme veľmi opatrne alebo vôbec. Ak chceme, môžeme ochutiť štipkou čerstvo namletého čierneho korenia. Ak nemáme po ruke lučinu, po lyžičkách zašľahávame 33-percentnú smotanu, pokiaľ nezískame požadovanú konzistenciu. Chuť možno doladiť strúhaným chrenom alebo horčicou. Natierame ňou čerstvý chlieb, jednohubky  alebo ňou plníme polky uvarených vajíčok , z ktorých sme vybrali žĺtky.

Pozri aj: Fit recept na hlivu ustricovú: Blahodarné zložky hlivy si zachováš takto 

Avokádová nátierka nielen pre vegánov

Avokádo sa udomácnilo v našich kuchyniach a teší sa obľube. Okrem toho, že je chutné, má mnoho priaznivých účinkov pre naše zdravie. Má vysoký obsah omega-3 a omega-6 mastných nenasýtených kyselín, ktoré sú dôležité pre zdravé srdce a cievy. Avokádo by sme si mali dopriať aspoň raz do týždňa. Najrýchlejšie si z neho pripravíme nátierku, známu ako guacamole.

Na dokonalé guacamole potrebujeme zrelé avokádo. Umyjeme a osušíme ho. Prerežeme na polovice pozdĺž kôstky, kôstku vyberieme. Lyžicou oddelíme avokádo od šupky, vložíme do misy a roztlačíme vidličkou. Zmes jemne osolíme, pridáme  na jemno pokrájanú bielu alebo červenú cibuľu a pokvapkáme limetkovou alebo citrónovou šťavou, napokon premiešame. Pred podávaním uložíme schladiť do chladničky. Podávame ako nátierku alebo dip.

Náš tip: Podávajte guacamole s tortillovými čipsami.

Foto: redakcia krasaastyl.sk

Pin It on Pinterest

Zdieľajte, ak sa vám u nás páči.

Pripravujeme pre vás ďalšie zaujímavé články.