Nátierky sa tešia veľkej obľube, hlavne keď treba nakŕmiť viac hladošov. Máme pre vás rýchle nátierky, ktoré spestria raňajky alebo pohostenie pre priateľov, a to aj vtedy, keď sa pri stole stretne klasický „mäsožravec“, vegetarián a vegán. Vyskúšajte nasledujúce recepty.
Rýchle nátierky z tvarohu
Osvedčená klasika – tvarohová nátierka
- 250 g jemného hrudkovitého tvarohu
- 100 g masla
- polovica lyžičky červenej mletej papriky
- soľ, pažítka alebo červená cibuľa
Rýchla, zdravá, hotová za pár minút. Zmäknuté maslo vymiešame s tvarohom, posolíme, pridáme červenú papriku. Môžeme dochutiť pažítkou, pokrájanou jarnou cibuľkou alebo lahôdkovou červenou cibuľou.
Sladká tvarohová nátierka
Tvaroh, bohatý zdroj bielkovín, by nemal chýbať v našom jedálničku. Ak deťom nechutí klasická tvarohová nátierka, určite neodmietnu sladkú verziu, na ktorú potrebujeme:
- 150 g jemného plnotučného tvarohu
- 100 g pochúťkovej smotany
- 1 veľký zrelý banán
- práškový cukor, vanilkový cukor
Príprava je naozaj jednoduchá a rýchla. Rozmixujeme tvaroh so smotanou, pridáme banán a podľa chuti osladíme. Ako obmenu môžeme pridať kakaový prášok.
Niečo extra – tvarohová nátierka s treščou pečeňou
- 150 g jemného plnotučného tvarohu
- 80 g masla
- konzerva treščej pečene
- cibuľa
- na dozdobenie pažítka alebo petržlenová vňať
Táto jednoduchá nátierka s tvarohovým základom je top pre milovníkov treščej pečene. Do zmäknutého masla vmiešame tvaroh, treščiu pečeň a na drobno pokrájanú cibuľu. Dobre vyšľaháme. Podávame natreté na chlieb alebo pečivo, ideálne dozdobené petržlenovou vňaťou alebo pažítkou.
Nátierka Erös Pista
- 150 g jemného plnotučného tvarohu
- 80 g masla
- 1 – 2 lyžice pochúťkovej smotany
- 1 – 2 lyžice ajvaru
Do zmäknutého masla pridáme tvaroh, smotanu, ajvar a dobre vymiešame. Podávame natreté na chlieb, alebo pečivo. Dozdobíme petržlenovou vňaťou alebo pažítkou.
Jednoduché nátierky so šunkou
Jemná šunková pena
- 250 g šunky
- 80 g masla
- 80 g lučiny
Ľahučká, nadýchaná šunková pena patrí medzi rýchle nátierky a bude chutiť aj deťom. Dôležité je, aby sme šunku zomleli alebo rozmixovali naozaj najemno. V ďalšej fáze zašľaháme maslo a lučinu, ktoré vyšľaháme do penista.
Keďže šunka je slaná, solíme veľmi opatrne alebo vôbec. Ak chceme, môžeme ochutiť štipkou čerstvo namletého čierneho korenia.
Pozri aj: Fit recept na hlivu ustricovú: Blahodarné zložky hlivy si zachováš takto
Ak nemáme po ruke lučinu, po lyžičkách zašľahávame 33-percentnú smotanu, pokiaľ nezískame požadovanú konzistenciu. Chuť možno doladiť strúhaným chrenom alebo horčicou. Natierame ňou čerstvý chlieb, jednohubky alebo ňou plníme polky uvarených vajíčok, z ktorých sme vybrali žĺtky.
Šunková nátierka so zelerom
- zeler 20 g
- mrkva 16 g
- menšia cibuľa
- syr smotanový termizovaný 35 g
- šunka 20 g
- jogurt biely 15 g
- citrón
- petržlenová vňať
Cibuľu očistíme a pokrájame. Zeler a mrkvu ošúpeme a postrúhame. Smotanový syr, pomletú alebo pokrájanú šunku, jogurt a citrónovú šťavu spolu vymiešame, pridáme cibuľu a pripravený zeler s mrkvou. Všetko spolu vyšľaháme. Podávame natreté na chlieb, alebo pečivo, dozdobené petržlenovou vňaťou či pažítkou.
Rýchle nátierky z avokáda
Avokádová nátierka nielen pre vegánov
Avokádo sa udomácnilo v našich kuchyniach a teší sa obľube. Okrem toho, že je chutné, má mnoho priaznivých účinkov pre naše zdravie. Má vysoký obsah omega-3 a omega-6 mastných nenasýtených kyselín, ktoré sú dôležité pre zdravé srdce a cievy.
Avokádo by sme si mali dopriať aspoň raz do týždňa. Najrýchlejšie si z neho pripravíme nátierku, známu ako guacamole.
Ďalšia inšpirácia: Recepty: Vajíčková nátierka na mnoho spôsobov
Na dokonalé guacamole potrebujeme naozaj zrelé avokádo. Umyjeme a osušíme ho. Prerežeme na polovice pozdĺž kôstky, kôstku vyberieme. Lyžicou oddelíme avokádo od šupky, vložíme do misy a roztlačíme vidličkou.
Zmes jemne osolíme, pridáme na jemno pokrájanú bielu alebo červenú cibuľu a pokvapkáme limetkovou alebo citrónovou šťavou, napokon premiešame. Pred podávaním uložíme schladiť do chladničky. Podávame ako nátierku alebo dip.
Náš tip: Podávajte guacamole s tortillovými čipsami.
Nátierka z avokáda a sušených paradajok
Avokádová nátierka so sušenými paradajkami je príjemnou variáciou klasickej nátierky z avokáda spomínanou vyššie. Je to od nás nateraz aj záverečný recept na rýchle nátierky. Čo budeme potrebovať?
- 1 zrelé avokádo
- ¼ chilli papričky (nemusí byť)
- hrsť sušených paradajok
- šalotka alebo menšia červená cibuľa
- 2 lyžičky šťavy z limetky
Avokádo si pripravíme podľa predchádzajúceho receptu, pridáme chilli papričku a sušené paradajky. Túto zmes môžeme rozmixovať alebo chilli papričku, sušené paradajky a cibuľku pokrájať na drobné kúsky a dobre premiešať. Podľa chuti prisolíme a pridáme limetkovú šťavu. Sušené paradajky pred použitím prelejeme teplou vodou a necháme chvíľu postáť. Zmäknú a ľahšie ich pokrájame.
Foto: redakcia krasaastyl.sk