Príjemné jesenné dni sa blížia. Práve tento čas býva obvykle vrcholom hubovej sezóny, keďže hríby majú najideálnejšie podmienky pre rast. Zo zeme vychádzajú síce pomalšie, no o to sú kvalitnejšie a menej červivé. Máte už nasušené huby do vianočnej kapustnice aj dosť zaváraných hríbov a uvažujete tiež nad ich mrazením? Ste tu správne. Minule sme sa venovali zmrazovaniu zdravého rakytníka, dnes sa dozviete odpoveď na to, ako skladovať huby v mrazničke a taktiež zistíte bezpečný čas ich skladovania v chladničke. Ako dlho vydržia huby v chlade a prečo je vlastne výhodný tento spôsob skladovania?

Prečo vôbec zmrazovať huby?

Zber húb je pre mnohých relaxom. No hlavným faktom, prečo sa hríby zbierajú, je to, že pokrmom dodávajú lahodnú chuť. Netreba taktiež zabúdať i na ich zloženie, a to obsah bielkovín, vlákniny, vitamínu D aj B, ba dokonca stopového prvku selénu, ktorý podporuje obranyschopnosť organizmu.

Mikronutrientov je v hubách celá plejáda a zároveň majú nízky obsah tukov. Ide teda o skvelú potravinu, v ktorej by sme mali pomocou správneho skladovania zachovať čo najviac hodnotných látok. No a okrem sušenia je práve z tohto hľadiska šetrné aj ich zmrazenie. 

Neprehliadni: TOP darček pre každého zapáleného hubára

Samozrejme, že pokiaľ si urobíte jedlo z čerstvých húb, je to tá najlepšia možnosť. Bohatý „úlovok“ v lese však v chladničke nemožno nechať dlho, preto je zmrazovanie veľmi vhodným riešením.

Aj toto sa oplatí prečítať: Ovládaš správne mrazenie potravín? Mäso, zelenina, cestoviny či príkrmy – vďaka týmto postupom zmrazovania ochrániš chuť aj zdravie

skladovanie húb

Na čo dať pozor?

K hubám by ste sa mali pri skladovaní stavať podobne prezieravo ako k mäsu. Pokiaľ totiž nie sú dodržané štandardy ich správneho skladovania, môže sa to skončiť veľmi zle.

Vedeli ste o tom, že i jedlé huby môžu byť pre organizmus toxické, ak dôjde k ich zapareniu či k procesom hnitia? Práve preto je dôležité už pri zbere myslieť na to, aby boli umiestňované v dobre odvetranom košíku a spracovať ich čím skôr.

V prípade, že hríby kupujete v obchode, musíte byť pozorní už pri nákupe. Najčastejšie ide o šampiňóny, hlivu ustricovú a hríby šiitake. Skontrolujte, či sú hríby pevné, povrch musí byť suchý a nesmú byť na ňom škvrny. Šampiňóny sú čerstvé vtedy, keď majú celé telo biele a spodná časť klobúčika je ešte spojená s nožičkou.

Ako správne a ako dlho skladovať huby v chladničke?

Prišli ste z lesa celí nachodení a unavení? Chcete si preto nechať spracovanie húb na ďalší deň? Vedzte, že minimum, čo musíte urobiť, je nasledovné.

Huby rozkrojte tak, aby ste odstránili prípadné červíky alebo napadnuté miesta. Potom ich vložte do cedníka z plastu a takto umiestnite do chladničky. 

Užitočný tip pre zdravie: Olej z pestreca mariánskeho či pupalkový elixír – spoznaj jedlé liečivé oleje

ako skladovať hríby v chladničke

Určite však hríby neumývajte! Pokiaľ sa budete držať vyššie spomínaného postupu, tak v dobrom stave vám huby v chladničke vydržia bez problémov aj dva dni. V obchode kupované huby je najideálnejšie uložiť v papierových vreckách, tak vydržia v chladničke tri dni.

Ako skladovať huby v mrazničke?

Okrem toho, ako dlho vydržia huby v chlade mrazničky, zodpovieme a musíme dať do pozornosti aj nesprávny a správny postup pri ich zmrazovaní. Hneď aj spomenieme nesprávny spôsob mrazenia húb, ktorým je ich zmrazenie hneď z čerstvého stavu. Tento spôsob negatívne ovplyvňuje ich kvalitu, a to najmä čo sa ich textúry a chuti týka. Je to predovšetkým kvôli vysokému obsahu vody v hubách. Výživové hodnoty však zostávajú. Navyše niektoré druhy húb zmrazených za surova zhorknú, preto sa musia blanšírovať.

Ako teda správne zmraziť huby? Pokiaľ si chcete zachovať štruktúru a lahodnú chuť hríbov, treba postupovať nasledovne. Vo väčšom hrnci nechajte zovrieť vodu, do ktorej pridajte lyžičku citrónovej šťavy (pôsobí to preventívne proti zhnednutiu húb) a na jeden liter vody pridajte malú lyžičku soli.

Keď voda začne vrieť, pridajte nakrájané huby. Veľkosť nakrájaných hríbov zvoľte podľa toho, na aké jedlo ich chcete mať predpripravené. Nechajte ich 3 až 5 minút povariť. Potom ich sceďte, prelejte silným prúdom studenej vody a nechajte dobre vychladnúť.  

Pozri aj: Hubová káva: Prekvapí ťa chuťou aj účinkami

spracovanie a skladovanie húb

Následne dajte hríby do vrecúšok určených pre mrazničky, z ktorých ste dobre vytlačili vzduch, a zamrazte. Tento spôsob úpravy jedla je teda známy ako blanšírovanie.

K ďalším výhodám blanšírovania patrí tiež to, že sa objem húb výrazne zredukuje, čiže zaberú menej miesta v mrazničke. Je dobré blanšírovať len jeden druh húb spolu a taktiež ich narezať na rovnako veľké kúsky.

Výdrž blanšírovaných hríbov v mrazničke a praktický tip na záver 

To prvoradé, teda ako skladovať huby v mrazničke, už viete. Ako dlho tu však v tomto stave môžu pobudnúť, kým si na nich pochutnáte? V mrazničke vydržia blanšírované huby v bezpečnom stave až 9 mesiacov.

Keď ich budete chcieť použiť na prípravu jedla, určite ich nerozmrazujte, ale začnite ich tepelne upravovať v zmrazenej podobe. Teda ich dáte do variaceho sa jedla zmrznuté. 

Tip od nás: Ako výrazne podporiť imunitu a bojovať proti chorobám?

Keďže dopredu neviete, aké množstvo húb budete potrebovať, je pre vás výhodný nasledujúci spôsob mrazenia. Hríby po blanšírovaní a následnom ochladení nechajte dôkladne odkvapkať. Pripravte si plochú tácku, ktorá sa vám zmestí do mrazničky a uložte na ňu papier na pečenie. Poukladajte na ňu v jednej vrstve hríby a na hodinu – dve vložte do mrazničky. Predmrazené hríby zosypte do uzatvárateľného vrecka prípadne nádobky určenej do mrazničky a odložte ich do mrazničky. Nezabudnite si poznačiť dátum a druh zmrazených hríbov. 

Foto: redakcia krasaastyl.sk/Freepik

Pin It on Pinterest

Zdieľajte, ak sa vám u nás páči.

Pripravujeme pre vás ďalšie zaujímavé články.