REKLAMA

Huby sú pre väčšinu z nás príjemným oživením jedálneho lístka, preto zaiste oceníte recepty s hubami či už ide o huby pestované, ako je napríklad hliva či šampiňóny, alebo lesné hríby. Aktuálne je ich sezóna, takže si môžete ukuchtiť rôzne chutné jedlá z húb, a to od polievok cez omáčky až po pečené delikatesy.

A ako je to s ich výživovou hodnotou? Najväčší podiel húb tvorí voda, potom nasledujú bielkoviny, ktoré sa svojím zložením, obsahom aminokyselín, podobajú živočíšnym bielkovinám, čo je prospešné pre vegetariánov a vegánov. Nielenže majú huby nízky počet kalórií, ale obsahujú aj vitamíny A, B a D. Sú zdrojom cenných minerálov – draslíka, horčíka, vápnika a železa. Niektoré huby majú extra pozitívny zdravotný účinok a používajú sa ako súčasť výživových doplnkov. Výborným príkladom je hliva ustricová.

Hríby sa vyznačujú špecifickými chuťovými látkami, pre ktoré sú obľúbenou ingredienciou v jedlách. Ich aróma vynikne najviac pri sušených hubách.

Nie všetky hríby sa dajú dopestovať. Obľúbené dubáky, kuriatka či bedle nájdete v lese od konca leta do neskorej jesene. V tomto prípade platí jedno zásadné pravidlo: Zbierajte len hríby, ktoré naozaj poznáte. Ako hovorí ľudový výrok: Huby jedz, ale meno im vedz. Dôležitý je aj spôsob skladovania, ako sme o ňom písali v článku Vieš, ako skladovať huby v mrazničke a ako dlho vydržia v chladničke? 

Ak ste presvedčení o tom, že hríby patria k rastlinám, nie je to tak. Podľa výskumov DNA majú bližšie k živočíšnej ríši.

Zásady pri zbere lesných hríbov:

  • Pri zbere sa vyhnite starým hubám, aj tým, ktoré majú akýkoľvek náznak plesne. Do košíka vkladajte len pevné a nie červivé hríby.
  • Zbierajte hríby, ktoré majú vyvinutú plodnicu. Je to dôležité pri identifikácii. Z tohto dôvodu vkladajte do košíka hríb aj s nožičkou.
  • Hríby počas zberu uložte do pleteného košíka, určite nepoužívajte plastové vrecko. Ak sa hríby zaparia, aj tie jedlé vám môžu spôsobiť zdravotné problémy.
  • Nezabúdajte na to, že zber hríbov je zakázaný na chránenom území.
  • Nevýhodou hríbov je, že sa v nich môžu ukladať ťažké kovy, preto ich zbierajte len na bezpečných miestach, vyhnite blízkosti ciest.

Na recepty s hubami viete využiť rôzne spôsoby úpravy 

Aby hríby nespôsobili tráviace problémy, je dôležitá aj ich dostatočná tepelná úprava. Ešte skôr, ako prejdeme na skvelé recepty s hubami, spomenieme si spôsoby, ako ich možno pripraviť.

> Dusenie. Je to najčastejší spôsob kuchynskej prípravy hríbov. Pokrájajte ich na menšie kúsky a na oleji duste vo vlastnej šťave. Teplota by nemala byť veľmi vysoká, aby sa zachovala chuť a minerálne látky.

Dĺžka dusenia závisí od druhu hríbov. Napríklad hríby dubové alebo šampiňóny potrebujú menej času. Hríby, ktoré modrejú, ako napríklad hríb zrnitohlúbikový, potrebuje minimálne 20 minút dusenia. 

Neprehliadni: Poznáš TOP liečivú trojkombináciu húb? Tu je

recepty s hubami a hríbmi

Dlhšiu prípravu tiež potrebujú tuhšie druhy hríbov, ku ktorým patrí aj obľúbená hliva ustricová.

> Pečenie. Najčastejšie sa opekajú na rozhorúčenom oleji klobúčiky, a to tri až päť minút z každej strany. Takto si zachovajú svoju chuť.

> Grilovanie. Na grilovanie sú vhodné klobúčiky mäsitých hríbov, ktoré môžete ochutiť cesnakom a potrite ich olejom. Grilovanie na rošte trvá niekoľko minút, závisí od veľkosti hlavičky. Až potom grilované hríby posoľte a okoreňte.

> Fritovanie a vyprážanie. Klobúčiky možno obaliť v trojobale alebo cestíčku a fritovať alebo vypražiť. Po vysmažení je vhodné ich nechať položené na tanieri s vrstvou kuchynskej papierovej utierky, aby odsala prebytočný tuk. Takto pripravené hríby sú chutné, ale nie zdravé, tak si ich doprajte len občas.

Šampiňóny plnené šunkou: Recept, ktorý treba vyskúšať

Šampiňóny sú v obchode dostupné počas celého roka, tak si túto pochúťku môžete dopriať kedykoľvek. Poslúži vám ako predjedlo alebo s prílohou ako hlavný chod.

Ingrediencie na plnené šampiňóny:

  • 12 – 15 stredne veľkých až veľkých šampiňónov
  • 2 rožky
  • 2 vajíčka
  • 50 g šunky
  • 1 cibuľa
  • petržlenová vňať, pažítka
  • soľ, korenie
  • mlieko

Zaujme ťa: Chytila ťa extrémna únava po jedle? Vieme, čo je za tým!

recepty šampiňóny plnené šunkou a syrom
REKLAMA

Oddeľte šampiňónové hlavičky a nožičky. Z hlavičiek odlúpnite šupku a jemne ich posoľte. Nožičky pokrájajte na menšie kúsky a pridajte pokrájané dva šampiňóny aj s hlavičkou.

Cibuľu nakrájajte a orestujte na rozohriatom oleji. Keď cibuľka zosklovatie, pridajte nakrájané šampiňóny, ktoré posoľte a duste do zmäknutia, odokryté nechajte mierne vychladnúť. 

Rožky nakrájané na kúsky zalejte mliekom, nakrájajte si petržlenovú vňať alebo  pažítku a šunku. Do podusených šampiňónov pridajte vymačkané rožky, vajíčka, šunku, vňať, pomiešajte, podľa chuti pridajte čierne mleté korenie, prípadne dosoľte.

Zmesou naplňte hlavičky šampiňónov, položte na plech vyložený papierom na pečenie. Pečte v rúre vyhriatej na 180 °C približne 30 – 40 °C, pokiaľ šampiňóny nezmäknú.

Hubová polievka na spôsob držkovej z muchotrávky červenkastej

Muchotrávka červenkastá je výborná jedlá huba. Jej charakteristickým znakom je, že hlúbik aj klobúčik na hornej časti pod šupkou ružovie. Obľúbeným receptom je polievka na spôsob držkovej. Je rýchlo hotová a môžu si na nej pochutnať aj vegetariáni a vegáni. 

Ingrediencie na hubovú polievku:

  • 500 g muchotrávky červenkastej
  • 1 – 2 lyžice hladkej múky
  • olej
  • cibuľa
  • cesnak
  • mletá červená paprika
  • soľ
  • rasca
  • majoránka
  • mleté čierne korenie

Tiež si prečítaj: Aké účinky má reishi káva? Objav aj ostatné liečivé huby a adaptogénne rastliny v lahodných nápojoch

ako pripraviť muchotrávku červenkastú
muchotrávka ružovkastá recepty hubová polievka

Rozohrejte olej a pridajte na drobno pokrájanú cibuľu, orestujte do sklovita, poprášte lyžicou hladkej múky, dobre premiešajte, pridajte sladkú mletú papriku, zalejte vodou a priveďte do varu. Posoľte, pridajte drvenú rascu a na rezance pokrájanú muchotrávku červenkastú a varte 20 – 25 minút.

Muchotrávku červenkastú môžete nahradiť hlivou ustricovou, v tomto prípade predĺžte dobu varenia, pretože ide o tvrdšie hríby. Na záver pridajte majoránku.

Vďačný recept z húb čerstvých i sušených: Hríbová omáčka

Hríbová omáčka patrí ku klasike a naše top recepty s hubami ňou aj zavŕšime. Výborná je z čerstvo nazbieraných hríbov, ako sú dubáky a kozáky. Mimo sezóny môžete použiť mrazené alebo sušené, ktoré niekoľko hodín pred prípravou zalejete vodou.

Ingrediencie na omáčku s hubami:

  • 500 g lesných hríbov
  • cibuľa
  • šľahačková smotana
  • 1 dcl mlieka
  • 1 polievková lyžica hladkej múky
  • soľ
  • drvená rasca
  • čierne mleté korenie
  • citrónová šťava

Neprehliadni: Šikovné riešenia organizácie kuchyne, kúpeľne či šatníka

hríbová omáčka na cestoviny
hubová omáčka recept

V hrnci zohrejte 1 liter vody, keď voda zovrie, pridajte nakrájané hríby, premiešajte a po dvoch minútach preceďte a nechajte odkvapkať. Na  rozhorúčenom oleji speňte nakrájanú cibuľu a pridajte odkvapkané hríby. Osoľte, pridajte rascu, okoreňte a poduste, kým hríby nezmäknú. Ak treba, pridajte trochu vody.

V pohári s mliekom rozhabarkujte múku, postupne vlievajte k hríbom a premiešavajte. Pridajte smotanu a nechajte prevrieť. Nakoniec ochuťte citrónovou šťavou. Podávajte s knedľou alebo cestovinami. Ak nemáte doma lesné hríby, táto omáčka je chutná aj so šampiňónmi.

Foto: redakcia krasaastyl.sk/Freepik 

Pin It on Pinterest

Zdieľajte, ak sa vám u nás páči.

Pripravujeme pre vás ďalšie zaujímavé články.