Niektoré potraviny sú náchylnejšie na pokazenie sa a dokážu ľuďom spôsobiť nepríjemné zdravotné ťažkosti. WHO (Svetová zdravotnícka organizácia) dokonca celosvetovo eviduje zhruba 600 miliónov ľudí, ktorí sa ročne jedlom priotrávia a viac ako 400-tisíc na otravu pokazeným či kontaminovaným jedlom zomiera. V záujme zdravia je naozaj veľmi dôležité skladovať aj spracovať potraviny správnym spôsobom. Mimoriadne rizikové sú na množenie sa škodlivých baktérií mliečne produkty, vajcia, ale aj mäso. My si dnes špeciálne posvietime na to kuracie. Ako dlho vydrží kuracie mäso v chladničke? Prečítajte si, ako skladovať kuracie mäso, ale aj ako si vybrať v obchode najlepšiu kvalitu. 

STOP škodlivým baktériám!

Kŕče v bruchu, časté návštevy WC, zvracanie a podobné nepríjemné príznaky spôsobujú baktérie E.coli či Salmonella množiace sa v procese kazenia potravín. Z druhov mäsa je na pokazenie sa najnáchylnejšie práve hydinové mäso, u nás najmä obľúbené kuracie či morčacie.

Hneď na úvod treba poznamenať, že hoci má kuracie mäso nižšiu trvanlivosť ako červené mäso (napr. bravčové, hovädzie), tak v porovnaní s inými druhmi mäsa má menšie množstvo tuku (v kuracej svalovine bez kože sa ho nachádza v prieme 2 %), je ľahko stráviteľné a obsah nasýtených kyselín je taktiež priaznivý. Preto sa kuraciemu mäsu nevyhýbajte, ale dbajte na jeho bezpečné skladovanie i dostatočnú tepelnú úpravu.

Ako dlho vydrží kuracie mäso v chladničke? Toto je limit pre mäso surové, tepelne upravené aj vývar

Ako sme spomínali, doba bezpečného skladovanie je kratšia ako u bravčového či hovädzieho mäsa.

Určite teda neriskujte a v surovej podobe ho v chladničke uchovávajte len 1 a maximálne 2 dni. Na druhý či dokonca tretí deň ho môžete použiť v prípade, ak ste ho predtým dali do pácu a bolo ponorené celým povrchom pod olejom.

Pozri aj: Ako zistiť čerstvosť vajec a ako ich správne skladovať?

skladovanie masa v chladničke

Koreniny či cesnak v takomto olejovom náleve taktiež dokážu potlačiť množenie baktérií v mäse. Varené kuracie mäso vydrží v bezproblémovom stave v chladničke 3 dni a rovnako aj vývar z neho. No a na dlhodobejšie uskladnenie je ideálna mraznička. V nej môžete v obale uzavreté surové kuracie mäso ponechať až 9 mesiacov a varené o čosi kratšie – 6 mesiacov. Mäso by malo byť v chladničke umiestnené v časti, kde je zhruba 1 stupeň Celzia. Pri mrazení je ideálnou teplota -18 stupňov Celzia.

Neumývajte, ale dobre uvarte alebo upečte

Pre zamedzenie šírenia baktérií, ktoré má chladené kuracie mäso prirodzene v sebe, sa neodporúča ani jeho umývanie vo vode. To robia asi mnohí automaticky pred prípravou jedla. Nie je to však vhodný postup. Takto sa baktérie z mäsa skôr dostanú na iné povrchy a zvýši sa riziko nákazy. Baktérie možno najlepšie eliminovať dostatočnou tepelnou úpravou.

Taktiež sa odporúča pri jeho spracovaní používať na krájanie podložku určenú len na mäso. Nezabudnite, že pred aj po manipulácii s mäsom si treba dôkladne umyť ruky a po jeho spracovaní zas urýchlene vyčistiť aj všetky povrchy, s ktorými bolo v kontakte – pracovná doska, krájacia doska, nože…

Ako variť s ľahkosťou i v prípade, že ste v kuchyni začiatočník? Skvelé tipy nielen na to AKO, ale predovšetkým ČÍM si prípravu pokrmov uľahčiť i urýchliť, nájdete TU >>>

Niekoľko super tipov

> Pri kúpe dávajte pozor nielen na dátum spotreby, ale aj na sfarbenie. Očistené od kože má mať kuracie mäso jemne ružovú farbu. Neberte mäso príliš vyblednuté a vyvarujte sa aj všetkým odtieňom sivej.

> Obal, v ktorom je kura či časti kuracieho mäsa zabalené, nemôže niesť náznaky sebamenšieho poškodenia.

> Na obale si prezrite aj pôvod kurčaťa a výrobcu. Ak je označený len distribútor, nie je to dobré znamenie.

Neprehliadni: Vieš, čo nepatrí do umývačky riadu? Toto tam určite nepchaj!

ako vyberať kuracie prsia

> Čerstvosť mäsa zistíte tiež dotykom. Ak ho jemne stlačíte a vytvorená jamka sa do minúty vyrovná, tak je čerstvé. Nepružné mäso je buď staršieho dáta, alebo od staršieho kuraťa.

> Zapáchajúce a slizké kuracie mäso rozhodne nespracovávajte a nekonzumujte!

> Nekvalitné chladené kuracie prsia odhalíte aj vďaka bielym čiarkam či pruhom, ktoré spozorujete v štruktúre mäsa. Sú tvorené tukom a čím je ich na mäse viac, tým horšie. Stráca sa tak jeho jemnosť a tiež jeho marinovanie nie je najideálnejšie. Ide o následok umelého urýchlenia rastu kureniec.

Inšpiruj sa: Lasagne s kuracím mäsom a špenátom: Recept aj pre začiatočníkov

> Mäso dávajte pri nakupovaní do košíka ako posledné. Znížite tak čas, ktorý mäso strávi mimo chladničky.

Foto: Freepik

Pin It on Pinterest

Zdieľajte, ak sa vám u nás páči.

Pripravujeme pre vás ďalšie zaujímavé články.