K problematike toho, ako dlho vydrží kuracie mäso v chladničke, ale aj ako spoznať pokazené kuracie mäso, sa dostávame práve teraz, v období, keď sa v letných teplotách všetko kazí rýchlejšie.
No a je pravdou, že niektoré potraviny sú nielen náchylnejšie na pokazenie, ale zároveň dokážu ľuďom spôsobiť nepríjemné až naozaj vážne zdravotné ťažkosti. WHO (Svetová zdravotnícka organizácia) celosvetovo eviduje zhruba 600 miliónov ľudí, ktorí sa ročne jedlom priotrávia a viac ako 400-tisíc na otravu pokazeným či kontaminovaným jedlom zomiera. V záujme zdravia je naozaj veľmi dôležité skladovať aj spracovať potraviny správnym spôsobom. A keď sa už náhodou stane, že sa potraviny pokazia, treba to vedieť odhaliť a nekonzumovať ich.
Mimoriadne rizikové na množenie sa škodlivých baktérií a rýchle kazenie sa sú mliečne produkty, vajcia, ale aj mäso. My si dnes špeciálne posvietime na to kuracie. Ako dlho vydrží kuracie mäso v chladničke? Pozor, pokazené kuracie mäso je vážnou zdravotnou hrozbou. Preto si tiež prečítajte, ako skladovať kuracie mäso, ale aj ako si vybrať v obchode najlepšiu kvalitu.
STOP škodlivým baktériám!
Kŕče v bruchu, časté návštevy WC, zvracanie a podobné nepríjemné príznaky spôsobujú baktérie E.coli či Salmonella množiace sa v procese kazenia potravín.
Z druhov mäsa je na pokazenie sa najnáchylnejšie práve hydinové mäso, u nás najmä obľúbené kuracie či morčacie.
Inšpiruj sa: Lasagne s kuracím mäsom a špenátom: Recept aj pre začiatočníkov
Hneď na úvod treba poznamenať, že hoci má kuracie mäso nižšiu trvanlivosť ako červené mäso (napr. bravčové, hovädzie), tak v porovnaní s inými druhmi mäsa má menšie množstvo tuku (v kuracej svalovine bez kože sa ho nachádza v prieme 2 %), je ľahko stráviteľné a obsah nasýtených kyselín je taktiež priaznivý.
Aj na základe vyššie uvedených pozitívnych informácií sa teda kuraciemu mäsu nevyhýbajte, ale dbajte na jeho bezpečné skladovanie i dostatočnú tepelnú úpravu. A keby ste aj na základe indícií, ktoré vám poskytneme spoznali, že je kuracie mäso pokazené, zdržte sa jeho konzumácie.
Ako dlho vydrží kuracie mäso v chladničke? Toto je limit pre mäso surové, marinované, tepelne upravené aj vývar
Ako sme spomínali, doba bezpečného skladovanie je kratšia ako u bravčového či hovädzieho mäsa. Určite teda neriskujte a v surovej podobe ho v chladničke uchovávajte len 1 a maximálne 2 dni.
Na druhý či dokonca tretí deň ho môžete použiť v prípade, ak ste ho predtým dali do pácu a bolo ponorené celým svojím povrchom pod olejom. Ideálna je na to špeciálna nádoba na marinovanie. Koreniny či cesnak v takomto olejovom náleve taktiež dokážu potlačiť množenie baktérií v mäse.
A k tomu naložené mäso umiestnené vo vzduchotesnej marinovacej nádobe je zárukou dlhšej trvanlivosti i šetrenia. Nebudete s ňou plytvať olejom a mäso bude dokonale prestúpené chuťami.
Pozri aj: Ako zistiť čerstvosť vajec a ako ich správne skladovať?
Varené kuracie mäso vydrží v bezproblémovom stave v chladničke 3 dni a rovnako aj vývar z neho.
No a na dlhodobejšie uskladnenie je ideálna mraznička. V mrazničke môžete v obale uzavreté surové kuracie mäso ponechať až 9 mesiacov a varené o čosi kratšie – 6 mesiacov. Mäso by malo byť v chladničke umiestnené v časti, kde je zhruba 1 stupeň Celzia. Pri mrazení je ideálnou teplota – 18 stupňov Celzia.
Neumývajte, ale dobre uvarte alebo upečte
Pre zamedzenie šírenia baktérií, ktoré má chladené kuracie mäso prirodzene v sebe, sa neodporúča ani jeho umývanie vo vode. To robia asi mnohí automaticky pred prípravou jedla. Nie je to však vhodný postup. Takto sa baktérie z mäsa skôr dostanú na iné povrchy a zvýši sa tým riziko nákazy. Baktérie možno najlepšie a najefektívnejšie eliminovať dostatočnou tepelnou úpravou.
Taktiež sa odporúča pri jeho spracovaní používať na krájanie podložku určenú len na mäso. Nezabudnite, že pred aj po manipulácii s mäsom si treba dôkladne umyť ruky a po jeho spracovaní zas urýchlene vyčistiť aj všetky povrchy, s ktorými bolo v kontakte – pracovná doska, krájacia doska, nože…
Niekoľko super tipov k nákupu
> Aby ste si z obchodu nebodaj nedoniesli pokazené kuracie mäso, dávajte si pri jeho kúpe pozor nielen na dátum spotreby, ale aj na sfarbenie. Očistené od kože má mať kuracie mäso jemne ružovú farbu. Neberte mäso príliš vyblednuté a vyvarujte sa aj všetkým odtieňom sivej.
> Obal, v ktorom je kura či časti kuracieho mäsa zabalené, nemôže niesť náznaky sebamenšieho poškodenia.
> Na obale si prezrite aj pôvod kurčaťa a výrobcu. Ak je označený len distribútor, nie je to dobré znamenie.
Neprehliadni: Vieš, čo nepatrí do umývačky riadu? Toto tam určite nepchaj!
> Nekvalitné chladené kuracie prsia odhalíte aj vďaka bielym čiarkam či pruhom, ktoré spozorujete v štruktúre mäsa. Sú tvorené tukom a čím je ich na mäse viac, tým horšie. Stráca sa tak jeho jemnosť a tiež jeho marinovanie nie je najideálnejšie. Ide o následok umelého urýchlenia rastu kureniec. V zásade ale treba dodať, že to nie je pokazené kuracie mäso, len kvalitatívne horšie.
> Mäso dávajte počas nakupovania do košíka ako posledné, prípadne medzi poslednými položkami zo zoznamu. Znížite tak čas, ktorý mäso strávi mimo chladničky. Na prevoz domov je vhodné najmä v teple využiť aj termo tašku.
Ako spoznať pokazené kuracie mäso?
> Čerstvosť mäsa zistíte tiež dotykom. Ak ho jemne stlačíte a vytvorená jamka sa do minúty vyrovná, tak je čerstvé. Nepružné mäso je buď staršieho dáta, alebo od staršieho kuraťa.
> Zapáchajúce a slizké kuracie mäso rozhodne nespracovávajte a nekonzumujte!
Foto: Freepik