Vo všeobecnosti platí, že chrup je akousi vizitkou celkového stavu organizmu. Samozrejme, existujú výnimky. Asi každý vie, že za zdravými zubami stojí každodenná dôkladná hygiena chrupu aj starostlivosť o medzizubné priestory a taktiež preventívne kontroly u zubného lekára. Viete ale, čo najviac kazí zuby v rámci potravín? My vám to teraz prezradíme.  

A áno, tých faktorov, ktoré ovplyvňujú stav chrupu a jeho prípadnú vyššiu kazivosť, je rozhodne viac. Spomenieme ich prehľadne na záver tohto článku.

Nie je sladkosť ako sladkosť –  ktorá kazí zuby najviac?

To, že zubom škodí najmä cukor, predovšetkým jednoduché cukry, nie je novinkou. Ide o to, že baktérie zubného povlaku cukry priamo štiepia (metabolizujú), a to za vzniku kyselín, ktoré odvápňujú sklovinu. Toto narušenie následne vedie k zubného kazu. 

Pozri tiež: Kedy jesť ovocie počas dňa? Zisti, či sa zbytočne neobmedzuješ

sušené banány kazia zuby

Škodlivosť stravy pre zuby, v ktorej dominuje cukor, závisí od toho, či sladkosti konzumujete jednorazovo, alebo si na nich pochutnávate v priebehu celého dňa bez čistenia zubov. V druhom prípade sú totiž zuby atakované kyselinami dlhodobo. 

A čo je pre zuby najhoršou sladkosťou? Predstavte si, že vyhrávajú sušené banány a sušené ovocie celkovo patrí do kategórie potravín, ktoré dokážu zubom výraznejšie uškodiť. Sušené banány však navyše obsahujú vysoké percento cukru a sú taktiež lepivé, teda zostávajú na zuboch dosť dlho. Ak si vyberáte sladkosti, dajte prednosť nelepivým maškrtám a pred čokoládou a cukríkmi radšej uprednostnite čerstvé ovocie.

Zuby ohrozuje aj kyslé

Vedzte však, že aj čerstvé ovocie môže mať na stav chrupu negatívny dopad. Ovocie obsahuje cukor, konkrétne fruktózu, ktorá je síce menej škodlivá ako sacharóza, repný alebo trstinový cukor, ale pri ovocí zohráva úlohu i jeho kyslosť. Rôzne druhy citrusov dokážu svojimi ovocnými kyselinami narušiť zubnú sklovinu. A to rovnakým spôsobom, ako kyseliny vyprodukované baktériami zo zubného povlaku po konzumácii sladkostí.

Zaujme ťa: Ako si správne urobiť smoothie nápoj: Vyhni sa týmto chybám

čo kazí zuby

Keď klesne pH na povrchu zuba pod úroveň 5,5, začnú sa na sklovine rozpúšťať kalciové a fosforečné soli. Jednoducho povedané – pod vplyvom týchto kyselín sa stáva zubná sklovina menej odolnou. A treba preto vedieť, že ani okamžité čistenie zubov po vypití pomarančového džúsu nie je dobrou voľbou. Zuby sa po konzumácii citrusového ovocia (ale aj celkovo kyslých i sladkých potravín) odporúča čistiť až po polhodine, keď sa zubná sklovina „spamätá“. Pokiaľ chcete zasiahnuť takmer okamžite, nepoužívajte zubnú kefku, ale si ústa len prepláchnite šetrnou ústnou vodou.

Okrem ovocných kyselín z citrusov pozor aj na všetky ostatné kyseliny v potrave. Hore spomínané totiž platí aj na kyslé uhorky či octové zálievky v šalátoch. Vedeli ste o tom, že aj víno obsahuje takéto kyseliny?

Pozor aj na sladené nápoje

Aj keď sú podľa odborníkov tekuté cukry pre zuby menej škodlivé ako tie tuhé a lepivé, predsa len, keď popíjate počas dňa sladené nápoje, má to na chrup devastačný vplyv. Tieto kalorické cukrom nabité bomby majú veľký potenciál pokaziť vám nielen chrup, ale neprospievajú ani vášmu telu. 

Neprehliadni: Čo prezrádza farba jazyka? Pozri, ktoré zafarbenie znamená chorobu

čo škodí zubom

Nepriaznivý vplyv majú navyše aj bublinky v sýtených nápojoch, ktoré taktiež oslabujú zubnú sklovinu. No a v neposlednom rade obsahujú kolové nápoje aj silné kyseliny, ako je kyselina citrónová a kyselina fosforečná. Ak si sladké nápoje tohto typu neviete odpustiť, pite ich teda aspoň počas jedla, ktoré napomáha k neutralizácii kyselín.

A čo najviac kazí zuby okrem spomínaných potravín?

Na záver si ešte aspoň v skratke pripomeňme, že za zlým stavom chrupu môžu stáť aj iné faktory.

  • Škrípanie či zatínanie zubov, ktoré spôsobuje mechanické poškodzovanie.
  • Nešetrné k zubom je i obhrýzanie tvrdých predmetov (napríklad koncov ceruziek či nechtov), prípadne otváranie fliaš zubami.
  • Pozor si treba dať na zubné bieliace produkty, a to predovšetkým na tie, ktoré sú na báze agresívneho peroxidu vodíka.
  • Škodí aj slabá frekvencia čistenia zubov, no na druhej strane i príliš časté umývanie.
  • Nepoužívanie medzizubnej kefky, prípadne dentálnej nite a celkové zanedbávanie medzizubných priestorov.

Pozri tiež: Čo je to múmio a aké sú jeho blahodarné účinky?

zubný kaz
  • Fajčenie môže viesť k zafarbeniu zubnej skloviny (podobne ako konzumácia silne pigmentovaných potravín či napríklad pitie kávy alebo červeného vína), no okrem toho tento vo všeobecnosti zdraviu škodlivý zlozvyk spôsobuje aj nadmernú tvorbu zubného povlaku, z ktorého vzniká zubný kameň a v neposlednom rade prispieva k zlému dychu. 
  • Problémy s chrupom dokáže narobiť aj piercing v ústach. Táto kovová ozdoba, umiestnená či už v jazyku alebo na pere, môže viesť k odhaľovaniu zubných krčkov, poškodzovaniu zubnej skloviny a k zápalovým procesom v dôsledku hromadenia baktérií okolo piercingu.

Foto: Freepik

Pin It on Pinterest

Zdieľajte, ak sa vám u nás páči.

Pripravujeme pre vás ďalšie zaujímavé články.