Už sa vás iste prekvapilo, ako rozdielne môžu vyzerať ľudia, ktorí majú rovnaký vek. Je mnoho faktorov, ktoré ovplyvňujú, ako vyzeráme a ako sa cítime. Okrem genetiky, životného štýlu, množstva stresu sú to aj jedlá, ktoré konzumujeme. Poznáte anti age potraviny?
Aby sa spomalil prirodzený proces starnutia, musíme okrem iného pravidelne zaraďovať do nášho jedálnička stravu obsahujúce látky, ktoré majú pozitívny vplyv na bunky.
Aké zložky by mali obsahovať anti age potraviny? Ide hlavne o flavonoidy, betakarotény, vitamíny E, B5, B15 a C. Tieto silné antioxidanty bojujú proti tvorbe voľných radikálov, čím spomaľujú starnutie. Anti-aging strava vám v tomto boji výrazne pomáha. Poradíme vám, čo jesť proti vráskam a povädnutej pleti.
Inšpiruj sa tiež týmto: Zisti, ako používať rozjasňovač a v čom spočíva jeho správny výber
10 anti age potravín, ktoré predlžujú mladosť
Olivový olej – ideálny základ anti-aging stravy
Tento olej je jednotkou v boji proti starnutiu. Obsahuje polyfenoly, silné antioxidanty, ktoré chránia srdce, znižujú cholesterol, bojujú proti zápalom, dodávajú telu vitamíny, hlavne vitamín E.
Ryby pre hladkú pokožku
Predovšetkým losos, tuniak, makrela, sú zdrojom omega–3 mastných kyselín, ktoré chránia cievy, znižujú zápal a podporujú tvorbu kožných buniek, vyživujú našu pleť zvnútra, čím podporujú jej mladistvý vzhľad.
Paradajky a lykopén
Anti-aging strava sa nezaobíde bez rajčín. Červené plody vďaka lykopénu okrem prevencie proti rakovine dokážu chrániť pokožku pred UV žiarením. Treba dodať, že lykopén dokážeme do organizmu prijať len po tepelnej úprave paradajok.
Okrem toho, že paradajky spomaľujú starnutie pleti a podporujú jej pružnosť, sú skvelé ako prevencia proti akné aj pigmentovým škvrnám. Majú taktiež pozitívny vplyv na kvalitu vlasov. Sú skvelým kandidátom do domácej masky, keďže pôsobia dezinfekčne a zmierňujú viditeľnosť pórov na pokožke.
Jogurt tiež prispieva ku kráse zvnútra
Myslíme tým biely jogurt so živými kultúrami, prospieva nášmu zdraviu a kráse vďaka probiotikám a vápniku, ktorý chráni zdravie našich kostí.
Prečo si dopriať granátové jablko?
Toto chutné ovocie obsahuje veľké množstvo minerálov a vitamínov, predovšetkým vitamín C. Pravidelná konzumácia zlepšuje metabolizmus, znižuje cholesterol v krvi, posilňuje obranyschopnosť tela proti zápalom. Jeho výnimočné vlastnosti poznali už v staroveku a považovali ho za symbol plodnosti, krásy a života.
O pokožku zvnútra sa postará nutrikozmetický prípravok Dermavit s unikátnym zložením. Obsahuje 11 prírodných látok s vitamínmi a minerálmi, ktoré pleť nevyhnutne potrebuje k tomu, aby bola zharmonizovaná a vyživená. Zabojujete s ním efektívne nielen proti akné, ale aj proti iným nedokonalostiam pleti.
Zelená zelenina má v anti-aging strave významné miesto
Brokolica, kapusta, kel, ružičkový kel sú nabité chlorofylom, ktorý pozitívne ovplyvňuje krvotvorbu aj metabolizmus. Čím je zelená tmavšia, tým je chlorofylu viac. Brokolica je známa vysokým množstvom železa a vitamínu B aj dôležitého vápnika. Antioxidanty v listovej zelenine podporujú naše zdravie a tráviaci trakt prečistí množstvo vlákniny.
Orechy
Sú právom nazývané superpotravinou, okrem toho, že sú zdrojom zdravých tukov, pôsobia proti starnutiu buniek a podporujú ich regeneráciu, odkysľujú organizmus a pomáhajú pri budovaní svalovej hmoty.
Jahody
Chutné jahôdky s dávkou vitamínu C posilňujú imunitný systém, odďaľujú tvorbu vrások a spevňujú pokožku.
Pozri aj: Recept na jahodový koláč s posýpkou: Dobrota aj pre vegánov
Hrozno vo víne, no ešte lepšie čerstvé
Bobule hrozna, a to najmä toho červeného, obsahujú resveratrol, ktorý preukázateľne spomaľuje starnutie buniek, chráni naše srdce, cievy a zlepšuje pamäť. Vo všeobecnosti by sa dalo konštatovať, že tento významný polyfenol obsahujú druhy ovocia a zeleniny s červenou až bordovou farbou. Patria sem teda aj brusnice, slivky či čierne ríbezle. No a TU nájdete kombináciu účinných látok, ktoré zharmonizujú aj cholesterol a trávenie v jednom. Dokonalé spojenie pre zdravie aj krásu.
Čučoriedky – TOP anti-aging ovocie
Bobuľovité ovocie, ako sme už vyššie spomínali, by malo byť súčasťou anti-aging jedálnička vo všeobecnosti. Jednotkou v tejto kategórii sú však zaiste čučoriedky. So svojimi tmavomodrými bobuľami sú čučoriedky označované za najzdravšie ovocie. Pozitívne pôsobia na pamäť, zvyšujú schopnosť koncentrácie, posilňujú imunitu, pomáhajú pri spaľovaní tukov.
Zaujme ťa: Biely čaj a jeho účinky: Pozri, prečo si ho dopriať
Treba pripomenúť, že potraviny majú byť kvalitné, bez postrekovania, pri orechoch si treba dať pozor na plesne.
Foto: redakcia krasaastyl.sk/Freepik