Vajíčka v domácnosti vyvolávajú veľa otázok. Bezpochyby sú však hodnotnou potravinou obsahujúcou bielkoviny, vitamín D, B, K, biotín, lecitín a minerálne látky. Na druhej strane obsahujú aj cholesterol, čo je aj ich najkritizovanejšia zložka. Samozrejme, ako so všetkým, tak ani s vajíčkami to nemožno preháňať. Vyhýbať sa im však tiež nie je cesta. Pri ich využití v kuchyni je však mimoriadne dôležité, aby ste siahli po tých kvalitných a čerstvých. Preto sa dnes zameriame na to, ako zistiť čerstvosť vajec a ako by ste ich mali správne skladovať.

Vyhnite sa salmonele

Asi najväčšou hrozbou v súvislosti s vajíčkami sú baktérie Salmonelly. Salmonelóza patrí medzi časté infekčné ochorenia tráviaceho traktu. Rizikovou kategóriou sú jedlá z nedostatočne tepelne spracovaných vajec, ako je napríklad majonéza, zmrzlina či niektoré typy krémom plnených zákuskov.

Aby ste sa vyhli bolestiam brucha, kŕčom, hnačkám či vysokej teplote, mali by ste dbať nielen na dostatočnú tepelnú úpravu vajec pri minimálne 70 stupňoch Celzia, ale aj na dostatočný hygienický štandard pri varení a tiež na správne skladovanie vajec.

Inšpiruj sa: Recepty na 3 rýchle nátierky: Z avokáda, tvarohu a šunky

Ako zistiť, či sú vajíčka čerstvé?

Pri zisťovaní čerstvosti vajec zapojte zrak aj čuch. Pokazené vajíčko možno odhaliť viacerými spôsobmi. Pomôžu vám i nasledujúce tipy.

> Najčerstvejšie vajcia majú matný povrch. S nimi sa však môžete stretnúť asi len v prípade, ak chováte sliepky alebo máte niekoho známeho, kto vám dodá len niekoľkohodinové vajíčka. V obchodoch už takéto vajíčka pravdepodobne nezbadáte. Pozor si však dajte na podozrivo lesklé kúsky. Pri nich je väčšia pravdepodobnosť, že budú pokazené.
skladovanie vajec

> Najbežnejším trikom na zistenie čerstvosti vajec je ich umiestnenie do vyššieho pohára so studenou vodou. Čím je vajíčko čerstvejšie, tým sa v ňom bude nachádzať nižšie. Vajíčka plávajúce na hladine by ste už používať nemali. Sú staré a nadnáša ich vzduchová bublina vo vnútri, ktorá sa utvára pri postupnom vysúšaní vajca. Ak vajíčko zostane na dne, ale v zvislej polohe, má zhruba dva až tri týždne. Mali by ste ho urýchlene využiť, ideálne na pečenie.

> Po rozbití vajíčko ovoňajte. Čerstvé nevykazuje žiadnu arómu, prípadne len mierne sladkastú vôňu.

> Bielok čerstvého práve rozbitého vajíčka je úplne priezračný a drží sa okolo žĺtka. Vajíčko staršieho dáta odhalíte aj tak, že bielok nie je tak hustý a nedrží sa okolo žĺtka. Rovnako sa rozteká aj žĺtok.

TIP: Vedeli ste o tom, že na varenie je ideálne použiť týždeň staré vajíčka? A to z toho dôvodu, aby ste ich vedeli následne ľahko zbaviť škrupinky. Čerstvé sa totiž šúpu ťažšie.

Ako správne skladovať vajíčka?

Ako spoznať pokazené vajce už viete, no čo so skladovaním vajíčok, aby zostali čo najdlhšie čerstvé? Majte na pamäti, že najrizikovejším obdobím pre vznik salmonelózy sú horúce letné, ale i jarné dni.

Keď budete udržovať vajíčka v chlade, minimalizujete riziko spomínaného nepríjemného ochorenia a vydržia zároveň aj dlhšie čerstvé. Kde ich však v chladničke umiestniť a je vôbec chladnička tým správnym miestom na ich skladovanie?

Zaujme ťa: Recenzie a porovnávací test 10 najlepších chladničiek 

čerstvé vajíčka
V niektorých domácnostiach ľudia skladujú vajíčka v chlade, ale mimo chladničku, napríklad v komore či pivnici. Je však dokázané, že skladovanie vajíčok v chladničke predlžuje ich životnosť dvojnásobne. Pokojne v nej vydržia aj tri týždne.

> Kde konkrétne však v chladničke vajíčka umiestniť? Odpoveď by mohla byť zdanlivo jednoduchá, keďže vo dverách chladničky bývajú tradične umiestnené nádobky špeciálne určené na vajíčka. Napriek tomu to však nie je ideálne miesto ich uskladnenia, nakoľko tu dochádza k najväčším teplotným zmenám. Deje sa tak pri otváraní a zatváraní chladničky. Ideálnejšie je vajíčka umiestniť na poličku do chladničky.

Vybrali sme: Ako využiť pivo v domácnosti? Tieto vychytávky musíš poznať!

> Pred pečením sa pri väčšine receptov vyžaduje, aby boli vajíčka izbovej teploty. Nechajte teda vajíčka pred ich využitím na tieto účely istý čas mimo chladničky.

Foto: redakcia krasaastyl.sk

Pin It on Pinterest

Zdieľajte, ak sa vám u nás páči.

Pripravujeme pre vás ďalšie zaujímavé články.