Je čaj vaším obľúbeným nápojom? Výborne! Ak dávate prednosť pitiu čaju pred kávou, pomáhate svojmu zdraviu. Teraz sa špeciálne zameriame na jeden druh čaju. Biely čaj a jeho účinky sa oplatí poznať aj zaradiť do pitného režimu. Prečo?

Najvzácnejší z čajov

Všetci poznajú čierny a zelený čaj. Vyskúšali ste už aj biely? Všetky tri druhy pochádzajú z rovnakej rastliny Camellia sinensis a patria k tzv. pravým čajom. Líšia sa však spôsobom spracovania, dĺžkou fermentácie.

Oplatí sa prečítať: Hubová káva: Prekvapí ťa chuťou aj účinkami

Na výrobu bieleho čaju sa zbierajú púčiky ešte pred otvorením listov, kým sú pokryté jemnou vrstvou bielych chĺpkov. Čaj sa spracuje šetrne tak, aby sa nestratili. Púčiky možno zbierať len tri dni. Sušia sa prirodzene bez fermentácie. Práve tento šetrný spôsob spracovania dáva bielemu čaju delikátne jemnú, ľahkú a sladkú chuť. Jeho nálev je veľmi svetlý. Množstvo kofeínu je v bielom čaji omnoho menšie ako v čiernom a zelenom čaji. 

Biely čaj a jeho účinky pre krásu

Biely čaj prospieva kráse, čo vedeli už v starovekej Číne. Práve tu bol biely čaj vnímaný ako elixír mladosti a dlhovekosti. Vďaka svojim účinkom biely čaj obraňuje kožné bunky pred poškodením. Prítomnosť antioxidantov pomáha odstraňovať voľné radikály, čím chráni pokožku pred predčasným starnutím. Látky prítomné v bielom čaji podporujú vytváranie nových buniek v epiderme, teda pokožku revitalizujú. Keď pijete biely čaj každý deň (napríklad TENTO), vaša pleť bude hladšia, tvorba vrások sa spomalí. Prospieva taktiež aj kráse vlasov.

Biely čaj a jeho účinky by mohli byť zaujímavé aj pre ľudí, ktorých trápi akné. Tým, že antioxidanty  pomáhajú vyplavovať toxíny z tela, bránia ich hromadeniu a môžu zlepšovať aknóznu pleť.

Pozri aj: Bylinky na obličky: Tieto ich prečistia a zregenerujú

Zdravie v čaji

Zdravotných výhod má biely čaj naozaj mnoho. V tomto je podobný zelenému čaju. Chráni nervové bunky pred voľnými radikálmi, znižuje riziko srdcových chorôb, zlepšuje metabolizmus, pomáha pri chudnutí.  Je vhodné pripraviť si ho aj v prípade zažívacích problémov, keďže dokáže zmierniť črevné ťažkosti a tiež upokojiť žalúdok.

Pitie bieleho čaju znižuje riziko porúch mozgu, ako je Alzheimerova choroba. Chráni bunky pred poškodením DNA. Antioxidanty a polyfenoly, ktorých je v bielom čaji viac ako v čiernom alebo zelenom, pôsobia proti rakovine a účinkujú i proti zápalom.

Výhodou bieleho čaju je okrem iného aj to, že nezanecháva na zuboch hnedastý povlak a vďaka antibakteriálnym účinkom bojuje s baktériami, ktoré môžu spôsobovať aj nepríjemný zápach z úst. 

čaj biely

Biely čaj týmto spôsobom pôsobí aj proti tvorbe kazov. A netreba zabudnúť ani na jeho priaznivý vplyv na kvalitu kostí. 

Príprava bieleho čaju

Kvalitný biely čaj si vychutnávajte najviac trikrát v priebehu dňa. Jeho príprava je jednoduchá. Na jednu šálku použite dve lyžičky čaju. Na lístky čaju nalejte vodu zohriatu na 85 stupňov, nechajte päť minút vylúhovať, potom sceďte. Možno ho piť teplý, ale v horúcich letných dňoch vás osvieži aj studený.

Foto: redakcia krasaastyl.sk

Pin It on Pinterest

Zdieľajte, ak sa vám u nás páči.

Pripravujeme pre vás ďalšie zaujímavé články.