Počas sychravých a chladných dní dobre padne polievka, ktorá zasýti a zahreje. Takou je aj cibuľová polievka. Z cibuľových polievok je najznámejšia legendárna francúzska cibuľová polievka. Jej história siaha do starovekého Ríma a súčasnú podobu získala v priebehu 18. storočia. Tak využite blahodarné účinky cibule na zdravie a zároveň si pochutnajte. Poďme na to!
Francúzska cibuľová polievka
Základom receptu je skaramelizovaná cibuľa, silný mäsový vývar, syr, biele víno a na zvýraznenie chuti možno pridať aj brandy. Najviac času zaberie karamelizácia cibule, takže okrem trpezlivosti potrebujete hrniec s pevným dnom, aby vám cibuľa neprihorela.
Ingrediencie
- 500 g žltej cibule
- 1 liter mäsového vývaru
- 1, 5 dcl suchého bieleho vína
- lyžica hladkej múky
- pol lyžičky cukru
- 1 bobkový list
- 2 vetvičky čerstvého tymianu alebo pol lyžičky sušeného tymianu
- soľ
- mleté čierne korenie
- 2 lyžice oleja
- 2 lyžice masla
Ďalšia inšpirácia: Recept: Šampiňónová krémová polievka so zemiakmi a bez múky
Postup
- Cibule očistite, prekrojte na polovice a nakrájajte pozdĺžne na mesiačiky. V hrnci s pevným a širším dnom rozohrejte olej a maslo. V tradičnom recepte sa používa olivový olej, ale môžete použiť aj iný. Pridajte nakrájanú cibuľu a znížte teplotu na stredný až nižší stupeň a premiešavajte, aby cibuľa neprihorela. Táto fáza prípravy si vyžaduje vašu pozornosť a trvá dlhšie, ale výsledok stojí za to. Cieľom je cibuľu skaramelizovať , nie pripiecť. Práve skaramelizovaná cibuľa dáva polievke špecifickú chuť.
2. Približne po 20 minútach vložte do hrnca na drobno nakrájaný cesnak, bobkový list a dve vetvičky tymianu. Posoľte a pridajte cukor, ktorý urýchli karamelizáciu a pokračujte v restovaní, pokiaľ cibuľa nezíska zlatohnedú farbu.
3. Prisypte múku, miešajte a po dvoch – troch minútach nalejte najskôr víno, po chvíli vývar a varte ešte pol hodinu.
Neprehliadni a inšpiruj sa: Šikovné riešenia organizácie kuchyne, kúpeľne, šatníka a iných miest v domácnosti, ktoré potrebujú systém
Opečený chlieb so syrom
Nakrájajte na plátky chlieb alebo bagetu na hrúbku dva centimetre a v jednej vrstve poukladajte na plech vyložený papierom na pečenie. Vložte do rúry vyhriatej na 160 ºC a opekajte približne 25 minút, kým nezačnú hnednúť. V polovici potrite olejom a opäť vložte do rúry.
Zaujímavý tip na netradičnú delikatesu: Recept: Lahodná polievka z nashi hrušiek
Po desiatich minútach posypte syrom a nechajte dopiecť, pokiaľ sa syr neroztopí. Cibuľová polievka sa servíruje do misiek. Navrch položte opečený chlieb. Namiesto chleba môžete použiť krutóny zapečené so syrom.
Foto: redakcia krasaastyl.sk