Počas sychravých a chladných dní dobre padne polievka, ktorá zasýti a zahreje. Takou je aj cibuľová polievka. Z cibuľových polievok je najznámejšia legendárna francúzska cibuľová polievka. Jej história siaha do starovekého Ríma a súčasnú podobu získala v priebehu 18. storočia.

Francúzska cibuľová polievka

Základom receptu je skaramelizovaná cibuľa, silný mäsový vývar, syr, biele víno a na zvýraznenie chuti možno pridať aj brandy. Najviac času zaberie karamelizácia cibule, takže okrem trpezlivosti potrebujete hrniec s pevným dnom, aby vám cibuľa neprihorela.

Ingrediencie

  • 500 g žltej cibule
  • 1 liter mäsového vývaru
  • 1, 5 dcl suchého bieleho vína
  • lyžica hladkej múky
  • pol lyžičky cukru
  • 1 bobkový list
  • 2 vetvičky čerstvého tymianu alebo pol lyžičky sušeného tymianu
  • soľ
  • mleté čierne korenie
  • 2 lyžice oleja
  • 2 lyžice masla

Ďalšia inšpirácia: Recept: Šampiňónová krémová polievka so zemiakmi a bez múky

cibuľa na cibuľovú polievku ingrediencie
cibuľová polievka s krutónmi alebo opečenou bagetou

Postup

  1. Cibule očistite, prekrojte na polovice a nakrájajte pozdĺžne na mesiačiky. V hrnci s pevným a širším dnom rozohrejte olej a maslo. V tradičnom recepte sa používa olivový olej, ale môžete použiť aj iný. Pridajte nakrájanú cibuľu a znížte teplotu na stredný až nižší stupeň a premiešavajte, aby cibuľa neprihorela. Táto fáza prípravy si vyžaduje vašu pozornosť a trvá dlhšie, ale výsledok stojí za to. Cieľom je cibuľu skaramelizovať , nie pripiecť. Práve skaramelizovaná cibuľa dáva polievke špecifickú chuť.

2. Približne po 20 minútach vložte do hrnca na drobno nakrájaný cesnak, bobkový list a dve vetvičky tymianu. Posoľte a pridajte cukor, ktorý urýchli karamelizáciu a pokračujte v restovaní, pokiaľ cibuľa nezíska zlatohnedú farbu. 

3. Prisypte múku, miešajte a po dvoch – troch minútach nalejte najskôr víno, po chvíli vývar a varte ešte pol hodinu.

Neprehliadni a inšpiruj sa: Šikovné riešenia organizácie kuchyne, kúpeľne, šatníka a iných miest v domácnosti, ktoré potrebujú systém

cibulačka francúzska

Opečený chlieb so syrom

Nakrájajte na plátky chlieb alebo bagetu na hrúbku dva centimetre a v jednej vrstve  poukladajte na plech vyložený papierom na pečenie. Vložte do rúry vyhriatej na 160 ºC a opekajte približne 25 minút, kým nezačnú hnednúť. V polovici potrite olejom a opäť vložte do rúry.

Zaujímavý tip na netradičnú delikatesu: Recept: Lahodná polievka z nashi hrušiek

Po desiatich minútach posypte syrom a nechajte dopiecť, pokiaľ sa syr neroztopí. Cibuľová polievka sa servíruje do misiek. Navrch položte opečený chlieb. Namiesto chleba môžete použiť krutóny zapečené so syrom.

Pin It on Pinterest

Zdieľajte, ak sa vám u nás páči.

Pripravujeme pre vás ďalšie zaujímavé články.