REKLAMA

Patríte aj vy k milovníkom hríbov? Iste si niekedy prinesiete z obchodu bielučké šampiňóny a až potom začnete uvažovať, čo dobré by ste z nich mohli navariť. Ponúkame vám recept na výbornú krémovú polievočku zo šampiňónov. 

Naša verzia je tiež vhodná pre tých, ktorí zo zdravotných alebo iných dôvodov nepoužívajú múku. Šampiňónová krémová polievka so zemiakmi bude patriť medzi vaše obľúbené vďaka jemnej textúre, lahodnej chuti a jednoduchej príprave. 

Prečo si dopriať šampiňóny?

Šampiňóny majú nielen príjemnú chuť, ale obsahujú aj vlákninu, draslík a vitamíny skupiny B. Pre malý obsah sacharidov, minimálne množstvo tukov sú obľúbenou diétnou potravinou.

Po nákupe šampiňónov ich skladujte v chladničke pri teplote do troch stupňov Celzia a čo najskôr spracujte.

Tip: Vieš, ako skladovať huby v mrazničke a ako dlho vydržia v chladničke? 

Ingrediencie na krémovú polievku so šampiňónmi a zemiakmi:

  • 400 g šampiňónov
  • malá cibuľa a dva strúčiky cesnaku
  • dva veľké zemiaky
  • 0, 5 l zeleninového vývaru
  • 0,5 l mlieka
  • smotana
  • citrónová šťava
  • čierne korenie, rozmarín, petržlenová vňať
Šampiňóny a zemiaky

Šampiňónová krémová polievka so zemiakmi – jednoducho a rýchlo

Príprava je naozaj jednoduchá a výsledok stojí za to. Očistené zemiaky nakrájame na menšie kúsky a vložíme do kastrólika. Nalejeme vodu tak, aby zakrývala zemiaky, posolíme a varíme do mäkka.

REKLAMA

Šampiňóny nakrájame na plátky, na rozohriatom oleji opečieme zatiaľ bez solenia. Potom pridáme na drobno nakrájanú cibuľu, prelisovaný cesnak, malý kúsok najlepšie čerstvého rozmarínu, čerstvo namleté čierne korenie a trochu posolíme.

My sme namiesto soli pridali domácu vegetu s hríbovou príchuťou. Restujeme 4 – 5 minút, občas premiešame, zalejeme zeleninovým  vývarom a necháme variť 8 – 10 minút. Pridáme uvarené zemiaky, pol litra mlieka, smotanu a ešte raz necháme prevrieť. Po miernom vychladnutí rozmixujeme tyčovým mixérom. Nakoniec ochutíme citrónovou šťavou.

Šampiňónová krémová polievka

Zaujímavú zmenu chuti dosiahneme, keď namiesto smotany použijeme creme fraiche.

Polievku môžeme do krémova rozmixovať celú, ale ak si chcete zahryznúť do kúskov hríbov, pred pridaním zemiakov odložíme približne štvrtinu udusených šampiňónov, ktoré vložíme naspäť do hotovej polievky.

Podávame ozdobené petržlenovou vňaťou. Ak obľubujete koriander, nahraďte ním petržlenovú vňaťku.

Táto šampiňónová krémová polievka so zemiakmi vás zahreje, zasýti a na tieto jesenné dni je ako stvorená.

Naša rada: Tepelná úprava hríbov by mala presiahnuť dobu 15 – 20 minút, pretože nedovarené hríby sú ťažšie stráviteľné. Jedlá z hríbov nedávame deťom do troch rokov.

Ďalšia polievková inšpirácia: Recept: Lahodná polievka z nashi hrušiek 

Foto: redakcia krasaastyl.sk

Pin It on Pinterest

Zdieľajte, ak sa vám u nás páči.

Pripravujeme pre vás ďalšie zaujímavé články.