Patríte aj vy k milovníkom hríbov? Iste si niekedy prinesiete z obchodu bielučké šampiňóny a až potom začnete uvažovať, čo dobré by ste z nich mohli navariť. Ponúkame vám recept na výbornú krémovú polievočku zo šampiňónov. Naša verzia je tiež vhodná pre tých, ktorí zo zdravotných alebo iných dôvodov nepoužívajú múku. Šampiňónová krémová polievka so zemiakmi bude patriť medzi vaše obľúbené vďaka jemnej textúre, lahodnej chuti a jednoduchej príprave. 

Šampiňóny majú nielen príjemnú chuť, ale obsahujú aj vlákninu, draslík a vitamíny skupiny B. Pre malý obsah sacharidov, minimálne množstvo tukov sú obľúbenou diétnou potravinou. Po nákupe ich skladujte v chladničke pri teplote do troch stupňov Celzia a čo najskôr spracujte.

Tip: Vieš, ako skladovať huby v mrazničke a ako dlho vydržia v chladničke? 

Ingrediencie na polievku:

  • 400 g šampiňónov
  • malá cibuľa
  • dva strúčiky cesnaku
  • dva veľké zemiaky
  • 0, 5 l zeleninového vývaru
  • 0,5 l mlieka
  • smotana
  • rozmarín
  • citrónová šťava
  • čierne korenie
  • petržlenová vňať
Šampiňóny a zemiaky
krémová polievka so šampiňónmi

Šampiňónová krémová polievka so zemiakmi  – jednoducho a rýchlo

Príprava je naozaj jednoduchá a výsledok stojí za to. Očistené zemiaky nakrájame na menšie kúsky a vložíme do kastrólika. Nalejeme vodu tak, aby zakrývala zemiaky, posolíme a varíme do mäkka. Šampiňóny nakrájame na plátky, na rozohriatom oleji opečieme zatiaľ bez solenia. Potom pridáme na drobno nakrájanú cibuľu, prelisovaný cesnak, malý kúsok najlepšie čerstvého rozmarínu, čerstvo namleté čierne korenie a trochu posolíme. My sme namiesto soli pridali  domácu vegetu s hríbovou príchuťou. Restujeme 4 – 5 minút, občas premiešame, zalejeme zeleninovým  vývarom a necháme variť 8 – 10 minút. Pridáme uvarené  zemiaky, pol litra mlieka, smotanu a ešte raz necháme prevrieť. Po miernom vychladnutí rozmixujeme tyčovým mixérom. Nakoniec ochutíme citrónovou šťavou.

Polievku môžeme rozmixovať celú, ale ak si chcete zahryznúť do kúskov hríbov, pred pridaním zemiakov odložíme približne štvrtinu udusených šampiňónov, ktoré vložíme naspäť do hotovej polievky. Podávame ozdobené petržlenovou vňaťou.

Ďalšia polievková inšpirácia: Recept: Lahodná polievka z nashi hrušiek 

Šampiňónová krémová polievka

Naša rada: Tepelná úprava hríbov by mala presiahnuť dobu 15 – 20 minút, pretože nedovarené hríby sú ťažšie stráviteľné. Jedlá z hríbov nedávame deťom do troch rokov.

Foto: redakcia krasaastyl.sk

Pin It on Pinterest

Zdieľajte, ak sa vám u nás páči.

Pripravujeme pre vás ďalšie zaujímavé články.