Pravlasťou dule je Kaukaz a Perzia. Obľúbená bola dula aj v starovekom Grécku a Rimania využívali jej omamnú vôňu vo svojich spálňach. Tento zvyk sa zachoval a ešte naše prastaré mamy dávali ich aromatické plody do skríň ako prírodný osviežovač vzduchu.

V Európe sa začala pestovať od stredoveku, najskôr v kláštorných a zámockých záhradách. Jej pestovanie neskôr zatienili jablone a hrušky, plody ktorých sa na rozdiel od dúl konzumujú v čerstvom stave.

Dula – strom alebo krík

Dula je drevina, ktorá sa môže pestovať ako strom alebo krík. Pokiaľ rastie divoko, je krovitá.

Štepená dosahuje väčšie rozmery a máva podobu stromu, ktorý môže mať výšku do päť metrov. Obľubuje slnečné stanovište a používa sa ako podpník na jablone a hrušky.

Tiež ťa zaujme: Chutná a nízkokalorická hruška nashi: Spoznaj jej účinky aj využitie v kuchyni

dula strom

Ako voňajú a chutia plody?

Sú výrazne aromatické, s podtónom vône citrusov a vanilky. Vôňa je jedným zo znakov dozrievania plodov, ktoré môžu mať tvar hrušky alebo jablka, sú však väčšie. 

Svetlozelená farba sa dozrievaním mení na jasnú žltú a na povrchu sa začína strácať plstnaté páperie, ktoré je pre toto ovocie charakteristické.

Keby ste chceli jesť surovú dulu, príjemnú kyselkavú chuť vystriedajú sťahujúce účinky. Tie sa však strácajú tepelnou úpravou.

cydonia oblonga

Zdravotné benefity

Obsahuje veľké množstvo vlákniny, antioxidantov, minerálov, z ktorých sú pre organizmus najprospešnejšie vápnik, železo, draslík a horčík. Z vitamínov má najvyšší podiel vitamín C, ktorý povzbudzuje imunitný systém.

> Čaj alebo šťava pomáha liečiť bolesti hrdla, tráviace problémy aj hnačky.

> Pri kloktaní upokojuje boľavé ďasná a vredy v ústach.

> Dule znižujú hladinu cholesterolu a cukru v krvi.

> Tepelne upravené upokojujú podráždený žalúdok a zlepšujú trávenie.

> Čerstvé majú mierne diuretické účinky, čím sa zmieria opuchy

Tip od nás: Olej z pestreca mariánskeho či pupalkový elixír – spoznaj jedlé liečivé oleje, ktoré by ti nemali doma chýbať

Voňavé ovocie v kuchyni

Dula prinesie do vašej kuchyne nielen omamnú vôňu, ale aj farebnosť. Tepelnou úpravou mení svoju farbu na ružovú až červenkastú. Z aromatických plodov sa vyrába džem, sirup, šťava, čaj, cukríky a známy dulový syr.

Ide o sezónne ovocie. Dozrieva koncom septembra a v októbri a pokiaľ nemáte v záhrade vlastný strom alebo dobrého suseda, ktorý sa s úrodou podelí, nie je jednoduché sa k nej dostať. V supermarketoch toto ovocie na pulte nenájdete, skôr ho hľadajte na farmárskych trhoch.

Než začnete pripravovať napríklad džem, musíte si najskôr plody očistiť. Na to potrebujete dobrý nôž a tvrdú podložku. Najskôr očistite dulu od plstnatého povrchu. Keď je zrelá, ide to ľahko. 

Neprehliadni: Šikovné riešenia organizácie kuchyne, kúpeľne či šatníka

recepty z dule

Najskôr ovocie prekrojte na polovicu a polovice na štvrťky. Jaderník je veľmi tvrdý, opatrne ho vykrojte a potom dulu ošúpte.

Recepty z dule

Dobrota na masle

Jednoduchá a rýchla maškrta určite poteší, ak vás prenasleduje chuť na niečo sladké. Dulu očistite podľa nášho predchádzajúceho návodu a pokrájajte na plátky hrubé asi 1,5 centimetra. V hrnčeku rozohrejte maslo a dulu poduste za občasného miešanie. Spolu s dulou pridajte cukor a vanilkový cukor. Potom ovocie preložte na tanierik, ozdobte šľahačkou a posekanými orieškami.

Džem z dule

Dulový džem je výborný nielen na maslový chlieb, do jogurtov, ale fantasticky chutí so syrmi. My sme dule doplnili jahodami z mrazničky, ktoré džemu dodali ešte lepšiu chuť a farbu, ale aj čisto dulový džem je pochúťka.

Ingrediencie

  • 1500 g dúl
  • 500 g jahôd
  • 750 g kryštálového cukru
  • 1 dc vody

Musíš mať: Šikovné vychytávky do kuchyne

recepty dulový džem

Očistené dule pokrájajte na menšie, asi dvojcentimetrové kúsky, vložte do väčšieho hrnca s hrubším dnom, podlejte vodou. Varte, kým ovocie nezmäkne, pridajte jahody a cukor. Dula obsahuje veľa pektínu, takže zmes začne hustnúť. Po dosiahnutí správnej hustoty nalejte do čistých pohárov, uzavrite dobre viečkom a ešte horúce otočte hore dnom.

Liečivý dulový čaj

Dulový čaj nádherne vonia, sviežo chutí a prospieva boľavému hrdlu, pomáha pri anémii a pri pravidelnej konzumácii znižuje krvný tlak. Môžete si ho spraviť z čerstvých aj sušených plodov.

Na čaj z čerstvých dúl potrebujete dva plody, ktoré očistite a pokrájajte na menšie kúsky, vložte do hrnca a zalejte približne litrom vody.

Ak máte radi aromatický čaj, môžete pridať dva – tri klinčeky a kúsok škorice. Povarte, kým ovocie nezmäkne a nechajte štvrť hodinu odstáť. Preceďte a oslaďte medom alebo cukrom. Kúsky dule môžete použiť do jogurtu alebo kaše.

Tip od nás: Ako výrazne podporiť imunitu a bojovať proti chorobám?

dulový čaj

Na čaj zo sušenej dule potrebujete hrsť menších alebo nalámaných dulových kúskov. Najskôr ich namočte do vody, aby zmäkli. Potom postupujte ako pri čaji z čerstvých plodov. Ak si na jeseň robievate pečený čaj, skúste si do neho pridať zopár nadrobno nakrájaných dúl, bude ešte chutnejší a aromatickejší.

Dulový kompót

Na tento kompót si pripravte dobre vyzreté, odležané dule, ktoré zbavte jadrovníka a šupky.

Rozkrojte ich na osminky. Na dno pohárov môžete dať klinčeky, naložte dule a zalejte nálevom. 

Ďalšia inšpirácia na varenie: Šošovica pre zdravie: Poznáš jednotlivé druhy? Skús tieto šošovicové recepty

recept na dulový kompót

Nálev pripravíte tak, že na liter vody pridajte 300 g cukru. Potom pevne uzavrite viečkom a sterilizujte pri teplote 90°C približne 25 minút. Zaujímavá je kombinácia dúl s jablkami alebo s hruškami.

Foto: krasaastyl.sk

Pin It on Pinterest

Zdieľajte, ak sa vám u nás páči.

Pripravujeme pre vás ďalšie zaujímavé články.