Tehotenská cukrovka (Gestačný diabetes mellitus) nie je ojedinelá diagnóza. Možno vás to šokuje, ale trpí na ňu až pätina gravidných žien. Čo to je tehotenská cukrovka, aké sú jej príčiny, dopady na ženu i jej nenarodené dieťa, no aj čo robiť a ako sa stravovať po zistení gestačnej cukrovky, to sa dozviete v tomto komplexnom článku. Pamätajte, že nastaviť si ideálny jedálniček nie je rozhodne na škodu ani v prípade, ak vám namerali hraničné hodnoty alebo chcete urobiť maximum pre zdravý životný štýl nielen počas tehotenstva .

Tehotenská cukrovka (Gestačný diabetes mellitus) nie je ojedinelá diagnóza. Možno vás to šokuje, ale trpí na ňu až pätina gravidných žien. Čo to je tehotenská cukrovka, aké sú jej príčiny, dopady na ženu i jej nenarodené dieťa, no aj čo robiť a ako sa stravovať po zistení gestačnej cukrovky, to sa dozviete v tomto komplexnom článku. Pamätajte, že nastaviť si ideálny jedálniček nie je rozhodne na škodu ani v prípade, ak vám namerali hraničné hodnoty alebo chcete urobiť maximum pre zdravý životný štýl nielen počas tehotenstva .

Cukrovka v tehotenstve sa u nás začala intenzívnejšie sledovať až od roku 2008. Zhruba v tomto čase bol pre všetky gravidné ženy v rámci vyšetrení prenatálnej poradne doporučený glukózovo tolerančný test. Jeho absolvovaním je možné predísť zdravotným komplikáciám. Keď sa totiž diagnostikuje gestačná cukrovka, nasleduje špecializované poradenstvo i liečba, vďaka ktorej bude mať napríklad dieťatko pri príchode na svet oveľa lepšiu adaptivitu, ako keby k tomu nedošlo. No to rozhodne nie je všetko!

Čo je to gestačná, resp. tehotenská cukrovka?

Tehotenská cukrovka predstavuje jeden zo štyroch hlavných typov cukrovky a začína sa prejavovať vo väčšine prípadov na prelome 2. a 3. trimestra. Kľúčovú úlohu zohrávajú hormóny v tehotenstve (napr. progesterón, estrogén, prolaktín, kortizol, rezistín), ktoré sú tvorené rastúcou placentou. Tie znižujú citlivosť na inzulín. Veľmi jednoducho povedané, telo sa s cukrom nedokáže popasovať tak, ako v čase mimo tehotenstva. 

Taktiež ťa zaujme: Tehotenstvo a opaľovanie: Riziká, o ktorých musíš vedieť 

Ide v zásade o prechodné ochorenie, čo znamená, že po pôrode, keď sa hladiny hormónov znormalizujú, ustúpi. Ženy, ktoré však prekonali tehotenskú cukrovku, by si mali dávať neustále pozor na dodržiavanie zdravého životného štýlu, lebo je u nich oveľa vyšší predpoklad, že sa u nich časom rozvinie cukrovka druhého typu. Dokonca, ak sa u ženy v tehotenstve objaví cukrovka, ale nemá v rodine nikoho s cukrovkou druhého typu, mala by informovať príbuzných, a to najmä rodičov, aby sa na ňu nechali vyšetriť. Je to totiž geneticky podmienené ochorenie a možno ju niekto z príbuzných aj má a ani o tom nevie. Cukrovka druhého typu je zradná v tom, že často prebieha bezpríznakovo i niekoľko rokov.

Príčiny tehotenskej cukrovky

Na cukrovku v tehotenstve majú niektoré ženy väčšie predpoklady. Samozrejme, že za ňou môže stáť aj zvýšená konzumácia sladkých pokrmov počas gravidity, no hlavným faktorom a spúšťačom sú už vyššie spomínané zásadné hormonálne zmeny v organizme tehotnej ženy. 

A aké sú ďalšie rizikové faktory? Tehotenská cukrovka sa objavuje vo väčšej miere u žien, ktoré:

> majú diabetes v rodine;

> dovŕšili vek nad 30 rokov (do 25 rokov ide o veľmi zriedkavé ochorenie);

> sú obézne, prípadne majú nedostatok pohybu;

> potratili či porodili mŕtve dieťa, prípadne dieťa s vývojovou chybou alebo dieťa s vysokou pôrodnou hmotnosťou (nad 4,5 kg);

> vyskytol sa im v moči cukor;

> trpia na vysoký krvný tlak;

> mali tehotenskú cukrovku už počas predošlého tehotenstva či tehotenstiev.

cukrovka v tehotenstve a pôrod

Príznaky tehotenskej cukrovky a jej testovanie

Pokiaľ si myslíte, že má gestačná cukrovka výrazné prejavy, na základe ktorých ju identifikujete, musíme vás sklamať. Evidentnejšie sa však môže navonok prejaviť dlhší čas neliečená cukrovka. Keď sú hodnoty cukru v krvi dlhodobo vysoké, pripájajú sa aj isté príznaky, ako je:

> častejšie močenie,

> zvýšený smäd,

> sucho v ústach,

> zvýšený krvný tlak,

> znížená imunita (dôsledkom bývajú infekcie močových ciest i gynekologické infekcie),

> horšie hojenie rán,

> zvýšená únava.

K identifikovaniu gestačnej cukrovky vo väčšine prípadov dochádza až po testovaní v rámci tehotenských vyšetrení. Zlým signálom sú zvýšené hodnoty cukru v moči, ale špeciálne sa tento zdravotný problém zisťuje v 24. až 28. týždni tehotenstva glukózovým tolerančným testom (oGTT). Ak sú však u tehotnej prítomné rizikové faktory, vyšetrenie sa urobí aj na začiatku tehotenstva.

Ako prebieha test na tehotenskú cukrovku?

Záťažový glukózový tolerančný test, ktorým sa sleduje prítomnosť alebo neprítomnosť tehotenskej cukrovky, reflektuje reakciu organizmu na podanie glukózy. Následne sa sleduje a hodnotí, či je organizmus schopný zvládnuť nápor sacharidov v norme, teda pri udržaní normálnych hodnôt cukru v krvi. Pred absolvovaním testu by mala byť žena aspoň 8 hodín bez jedla. Niekoľko dní pred testom sa odporúča dodržiavať klasický stravovací režim a taktiež nezvyšovať neprimerane fyzickú aktivitu.

Tehotná žena vypije nalačno roztok so 75 g  glukózy rozpustenej v 250 ml vody a v presne stanovených časoch sa odoberá krv na zistenie hladiny cukru v krvi. Krv by sa nemala odoberať z prsta (kapilárna krv), ale zo žily (venózna krv), aby nebol výsledok testu skreslený. Počas testu zostáva žena sedieť  v čakárni.

Vybrali sme: Hamiltonov hmat: Dôležité informácie o tom, prečo a ako sa robí

Tehotenská cukrovka hodnoty

Aké sú správne, hraničné a kritické hodnoty cukru v tehotenstve?

Normálne hodnoty cukru v krvi pri záťažovom teste sú:

> glykémia nalačno do 5,1 mmol/l,

> 1 hodinu po záťaži do 10 mmol/l,

> 2 hodiny po záťaži do 7,8 mmol/l.

Ak je po dvoch hodinách hodnota cukru vyššia ako 7,8 mmol/l, diagnostikuje sa tehotenská cukrovka.

Diagnózu tehotenskej cukrovky potvrdzuje jednoznačne:

> glykémia nalačno 7,0 mmol/l a vyššie,

> glykémia 11,1 mmol/l v druhej hodine záťažového testu.

Ak aj napriek dodržiavaniu diéty a režimových opatrení z dlhodobejšieho aspektu neklesá hodnota cukru v krvi nalačno pod 5,6 mmol/l , náhodná glykémia pod 6,7 mmol/l a 2 hodiny po jedle pod 7,8 mmol/l, je potrebná inzulínová liečba. Vo všeobecnosti sa za udržateľnú považuje hladina cukru v krvi dve hodiny po jedle menej než 6,7 mmol/l.

V priebehu tehotenstva často dochádza k prirodzenému zvyšovaniu inzulínovej rezistencie. A dokonca aj žene, ktorá dodržiava všetky opatrenia určené liečbou, môžu hodnoty cukru v krvi časom stúpať.

Čo môže spôsobiť neliečená cukrovka v tehotenstve? Je väčšie riziko pre matku alebo dieťa?

Keďže je funkcia inzulínu v tele ženy s tehotenskou cukrovkou oslabená, zvýšená glukóza kolujúca v jej krvi prechádza placentou do krvi dieťaťa a ukladá sa do jeho tukových zásob. Dieťatko si tvorí nadlimitné množstvá inzulínu a, zjednodušene povedané, formuje si závislosť na vyššom príjme glukózy, čo sa môže po narodení prejaviť hypoglykemickým šokom. Nie je teda vylúčené, že bábätko po narodení dostane abstinenčné príznaky a musí mu byť umelo pridávaná glukóza.

Neprehliadni: Prečo je dôležité magnézium v tehotenstve? Jeho účinky ocenia nielen ženy v očakávaní

Okrem iného je inzulín rastovým hormónom. To znamená, že dieťa v prenatálnom vývoji neprirodzene rýchlo rastie. Takéto dieťa má zvyčajne vyššiu pôrodnú hmotnosť, jeho orgány však môžu vo funkčnom vývoji zaostávať, čoho dôsledkom je aj horšia adaptácia po narodení. Objavujú sa napríklad problémy s dýchaním, poruchy srdcového rytmu, horší býva aj priebeh novorodeneckej žltačky. Do budúcnosti taktiež hrozí u dieťaťa rozvoj cukrovky druhého typu. Celkovo možno konštatovať, že dôsledky neliečenej tehotenskej cukrovky majú závažnejší vplyv na dieťa ako na matku.

A aké sú riziká tehotenskej cukrovky pre mamičku?

Gynekologické kontroly by mali byť častejšie než u zdravej tehotnej ženy, pretože hrozia isté komplikácie. Keďže je vyššia pravdepodobnosť narodenia veľkého bábätka, stúpa zároveň aj riziko cisárskeho rezu. Pôrody žien s tehotenskou cukrovkou sú väčšinou vedené spontánne, treba však predchádzať prenášaniu, do úvahy prichádza aj programovaný pôrod. Dôsledkami tehotenskej cukrovky bývajú pre ženu aj preeklampsia (zvýšený krvný tlak), zápaly močových ciest či ketonúria (zvýšené množstvo ketolátok v krvi spojené s ďalšími ťažkosťami a rizikami).

Ženy, ktoré prekonali tehotenskú cukrovku, sú už navždy rizikovou skupinou pre rozvoj diabetu druhého typu. Je zarážajúce, že až u 40 % žien, ktoré mali tehotenskú cukrovku, sa po 15. – 20. rokoch vyvinie diabetes druhého typu. Práve preto by aj naďalej po pôrode (od šestonedelia) mala byť hladina ich cukru kontrolovaná na preventívnych prehliadkach. Ženy si môžu priebežne urobiť vlastné samovyšetrenie prostredníctvom domáceho merania hodnôt cukru v krvi.

Pokiaľ na tehotenskú cukrovku trpíte a chcete riziko vzniku diabetu druhého typu u seba aj dieťatka minimalizovať, dojčite. Je vedecky dokázané, že dojčenie je prospešné nielen z hľadiska výživy, rastu a rozvoja dobrej imunity novorodeného dieťaťa, ale tiež zásadne znižuje riziko rozvoja diabetu do budúcna ako u dieťaťa, tak aj u mamičky.

Tehotenská cukrovka – liečba

Liečba tehotenskej cukrovky pozostáva z troch pilierov, a to diéty, v ktorej sú obmedzené sacharidy, pravidelného stravovacieho režimu, pohybu (ak to stav ženy dovoľuje) a prípadne aj inzulínu (ak je potrebný).

Tehotenská cukrovka a strava – vyskladajte si ideálny jedálniček

Počas gestačnej cukrovky je správny metabolizmus cukrov narušený a napriek tomu, že bunky sa cítia „hladné“ a vysielajú tieto signály do mozgu, v krvi je obsah cukru zvýšený. Dôležité je teda „pretlačiť“ cukor do buniek, a to aj vďaka vyváženému a pravidelnému stravovaniu. Čo to znamená? 

Podstatou diéty proti cukrovke v tehotenstve je rovnomerné rozloženie príjmu sacharidov počas dňa, dodržiavanie ideálneho dávkovania sacharidových jednotiek a celkovo vyvážená zdravá strava. Ani sa to nezdá, ale prekročiť stanovenú dennú normu sacharidových jednotiek je až hrozivo jednoduché. A nie, nemusia za to vyslovene sladkosti, ale napríklad i ovocie. Na čo si teda dávať pozor a ako postupovať pri tvorbe diétneho jedálnička proti tehotenskej cukrovke?

tehotenská cukrovka strava

8 zásad a tipov, ako sa stravovať pri tehotenskej cukrovke a na čo si dať pozor

1) Platí, že jedna SJ (sacharidová jednotka) = 10 g sacharidov

Na prepočítavenie sacharidových jednotiek v jedle vám poslúži napríklad táto tabuľka.

Jednou sacharidovou jednotkou je napríklad 50 g varených zemiakov, 20 g chleba, 40 g varenej ryže, 2,5 dcl mlieka či 15 g ovsených vločiek. 

2) Ešte raz pripomíname, že strava nemá byť jednostranná bez náznaku sacharidov, ale vyvážená. Úplné minimalizovanie sacharidov v strave by malo negatívne dôsledky, ako napríklad vlčí hlad, neodolateľnú túžbu po sladkom, zvýšenú únavu atď. Dôležité je naplánovať si rovnomerne sacharidové jednotky počas dňa (s čím vám pomôže diabetológ).

Príklad: raňajky (3 sacharidové jednotky), desiata (2 sacharidové jednotky), obed (6 sacharidových jednotiek), olovrant (2 sacharidové jednotky), večera (5 sacharidových jednotiek) a druhá večera (1 – 2 sacharidové jednotky).

3) Áno, v priebehu dňa by ste si mali jedlo rozložiť na 6 porcií, medzi ktorými by mala byť dostatočná prestávka. Medzi raňajkami a desiatou 2 – 3 hodiny, medzi raňajkami a obedom 5 – 6 hodín atď.

4) Myslite na to, že typickými vysokosacharidovými potravinami sú: sladkosti, cukor, med, ovocie, múčne výrobky a jedlá, zemiaky, ryža, cestoviny, mliečne výrobky, kukuričný a zemiakový škrob.

5) Chlieb, biele pečivo a prílohy, ako napr. ryža, zemiaky či cestoviny by sa teda mali konzumovať minimálne. Lepšou prílohou je v tomto prípade zeleninový šalát, nakoľko väčšina zeleniny spadá do nezapočítateľných potravín, ktoré si môžete s pokojným svedomím dopriať. Výnimku tvoria sladšie druhy zeleniny, ako napríklad kukurica, hrášok či mrkva. Na milosť je taktiež v rámci jedálnička pri tehotenskej cukrovke zobrané kvalitné mäso, maslo, olej, syr a vajíčka.

6) Pozor na skryté cukry! Do sacharidových jednotiek musíte zarátať aj lyžičku cukru v čaji či v zálievke na šalát. Ideálnou náhradou za cukor sa všeobecne pre diabetikov odporúča čakankový sirup s nízkym glykemickým indexom a mnohými inými zdravotnými benefitmi. Na umelé sladidlá predom zabudnite! Pozor napríklad aj na zradný cukor v jogurtoch, ktorých nízkotučnejšie verzie bývajú navyše zahusťované škrobom. Radšej si vyberte kvalitný tučnejší jogurt gréckeho typu.

7) Je ideálne dodávať sacharidy do organizmu spoločne s tukmi, ktoré spomaľujú ich vstrebávanie.

8) Pre udržanie optimálnej hladiny cukru v krvi sa oplatí nerobiť si „šlofíka“ po jedle, ale práve v tomto čase sa primerane hýbať, napr. poupratovať kuchyňu.

Foto: Freepik

Pin It on Pinterest

Zdieľajte, ak sa vám u nás páči.

Pripravujeme pre vás ďalšie zaujímavé články.