Citrónová káva, o ktorej bude reč v nasledujúcich riadkoch, nie je žiadna exotická novinka a určite by ste ju mali aspoň vyskúšať pre jej mnoho zdravotných benefitov. O tom, že citrón má priaznivé účinky na naše telo, vieme. A mnohí si taktiež pochvaľujú citrónovú šťavu s vodou, ktorá sa pije ráno na lačný žalúdok a má mať výrazné detoxikačné účinky.

Kombinácia chuti kávy a citróna však môže byť pre niekoho zarážajúca. Prečo si vôbec dávať kyslú citrónovú šťavu do horkej kávy?! Citrónová káva má totiž svoje veľké pozitíva. O aké ide, si prečítajte ďalej v článku.

Espresso romano – káva s citrónom má svoju tradíciu

Aj keď sa v našich končinách s týmto spôsobom podávania kávy v reštauráciách nestretávame, tak napríklad v takej Brazílii dostanete citrónovú kávu ako štandardný kávový nápoj, ktorý nesie označenie espresso romano (hoci paradoxne s Rímom ani s Talianskom nemá nič spoločné).

Zaujme ťa: Baobab prášok z cenných plodov: Skúsiš tento doplnok stravy? 

Citrónová káva si nevyžaduje ani nejakú extra špeciálnu prípravu. Môžete si ju bez problémov urobiť doma. Ide vlastne o klasické espresso, ktoré sa podáva s plátkom citróna a troška citrónovej šťavy je aj súčasťou samotného nápoja, čo mu dodáva špecifický chuťový charakter. Jemne nastrúhaná kôra citróna býva tiež ozdobou šálky s týmto typom espressa. 

Predstavte si, že citrón v káve dokáže vyladiť chuť aj zle upražených kávových zŕn. No espresso romano má aj zaujímavé vedľajšie efekty na organizmus, pre ktoré sa ho naozaj oplatí vyskúšať. 

Citrónová káva – aké sú jej benefity?

Prečo očakávať od kombinácie kávy a citróna aj niečo navyše ako zaujímavú chuť? Tak v prvom rade je káva nápojom bohatým na antioxidanty a minerály (napríklad mangán, draslík, horčík) a citrón obsahuje taktiež množstvo prospešných fytochemikálií, pričom najviac do popredia vystupuje vitamín C. Ten pôsobí preventívne pred civilizačnými ochoreniami a má celkovo pre organizmus zásadný význam pri mnohých chemických reakciách, ktoré sa v nás odohrávajú.

Pozri tiež: Najlepšie prírodné antibiotiká, ktoré máš poruke

citrónová káva účinky na organizmus

Nápoj proti bolesti hlavy aj na podporu chudnutia

Pridať si citrón do kávy sa odporúča najmä v prípade, ak vás zaskočí bolesť hlavy až migréna. Citrónová káva by dokonca mala byť aj akousi prvou pomocou pri bolesti zubov. Niektorí ľudia taktiež tento nápoj úspešne použili aj pri „poopicových“ stavoch, keď espresso romano zdolalo nepríjemné vedľajšie dozvuky prehýrenej noci. Samozrejme, že aj v citróne obsiahnutý vitamín C, môže účinne pomôcť taktiež v prípade, ak máte pocit, že na vás niečo „lezie“.  

garcinia

Ajurvédska káva GARCINIA – 100g

  • Potláča tvorbu tukov
  • Stabilizuje hladinu cukru v krvi
  • Tlmí chuť do jedla

No káva s citrónom by nemala pomáhať len pri špecifických bolestiach či pri prvých príznakoch nachladnutia. Káva je sama osebe stimulantom a okrem toho, že nám po jej vypití lepšie „páli“, teda dokážeme s jej „nakopnutím“ lepšie pracovať, taktiež pomáha i s efektívnejším spaľovaním kalórií. Keď do nej navyše dodáte citrónovú šťavu, tento efekt ešte viac umocníte, pretože účinky citrónovej kávy podporujú metabolizmus a sú detoxikačné. Jednoducho povedané – espresso romano naštartuje lepšie trávenie, dodá vitalitu a s jeho pomocou ľahšie dosiahnete i vysnívanú figúru.

Variácie chutí

Tak teda teraz už viete, prečo si nabudúce do svojho espressa namiesto cukru a mlieka pridať radšej trošku citróna. A nebojte sa, po takejto káve nebudete mať kyslý úsmev, je celkom chutná. Vyskúšali sme ju, vy vyskúšajte tiež. A nemusíte zostať len pri espresse.

Neprehliadni: Hubová káva: Prekvapí ťa chuťou aj účinkami

káva s citrónom účinky

Keď budete chcieť viac experimentovať, pokojne si urobte aj alkoholický koktail s prídavkom citrónovej kávy alebo cold brew s citrónovou zmrzlinou. V týchto prípadoch však už s vyššie spomínanými účinkami na organizmus veľmi nepočítajte.

A nezabudnite, že veľa urobí s vašou psychikou a pohodovým naladením aj spôsob, akým kávu pripravujete a podávate. Urobte si z toho milý rituál. No a pokiaľ ste na kofeín senzitívnejší, vyhnite sa jej podávaniu v neskorších poobedných hodinách.

Foto: redakcia krasaastyl.sk/ Freepik

Pin It on Pinterest

Zdieľajte, ak sa vám u nás páči.

Pripravujeme pre vás ďalšie zaujímavé články.