Talianska kuchyňa je obľúbená  a rozšírená nielen v Európe. Základným jedlom je pasta, čiže cestoviny. Jedným z okolo sto druhov cestovín sú lasagne, široké rezance, rovné alebo zvlnené. V zapekacích misách sa vrstvia plátky cestoviny s rôznymi náplňami z mäsa, syra, zeleniny a omáčkami, najčastejšie bešamelovou a boloňskou. Aj keď najznámejším receptom sú lasagne s boloňskou omáčkou a mletým hovädzím mäsom, dnes sme pripravili menšiu obmenu. Lasagne s kuracím mäsom a špenátom.

Príprava lasagní v minulosti bola časovo náročná, pretože bolo potrebné pripraviť domáce cestoviny. Dnes sú v predaji rôzne druhy lasagní. Siahnite po takých, ktoré sú  z tvrdej pšenice  a nie je potrebné ich predvariť. V takom prípade vám na prípravu jedla postačí 30 – 40 minút a približne rovnaký čas trvá jeho pečenie v rúre. Ak ste ich ešte nepripravovali, je najvyšší čas začať, zvládne to aj začiatočník.

Ďalšia inšpirácia: Recept: Šampiňónová krémová polievka so zemiakmi a bez múky

Na lasagne s kuracím mäsom a špenátom potrebujete:

  • 500 g kuracích pŕs
  • 300 – 400 g špenátových listov
  • 600 ml plnotučného mlieka
  • 30 g masla
  • 2 lyžice hladkej múky
  • balenie lasagní
  • cesnak
  • čierne korenie
  • muškátový orech
lasagne postup recept

Pomer mäsa a špenátu si môžete upraviť. Ak úplne vynecháte mäso, máte vegetariánsku verziu jedla a každú vrstvu môžete obohatiť o strúhaný syr. 

Ako na prípravu?

Mäso z kuracích pŕs nakrájame na malé kúsky, ak chcete a máte čas, môžete ho pomlieť. Posolíme, okoreníme, pridáme roztlačený cesnak a na oleji opečieme. Preložíme do inej nádoby a na tej istej panvici pripravíme špenát.

Na rozohriatom oleji osmažíme umyté a odkvapkané špenátové listy, ktoré posolíme a pridáme cesnak. Vo väčšej nádobe si pripravíme bešamelovú omáčku tak, že rozohrejeme 30 g masla, pridáme dve lyžice hladkej múky, minútu miešame a postupne prilievame studené mlieko. Osolíme, okoreníme, ochutíme štipkou postrúhaného muškátového orieška. Necháme prevrieť, kým  omáčka zhustne.
lasagne recept pre začiatočníkov

Do vymasteného pekáča alebo misy na zapekanie dáme najskôr omáčku, poukladáme plátky lasagní, na ne dáme  špenát, kuracie mäso, omáčku. Vo vrstvení pokračujeme, kým sa nám neminú ingrediencie. Hornú vrstvu tvorí omáčka a postrúhaný parmezán alebo tvrdý syr. Je dôležité, aby  omáčky bolo dosť a lasagne boli ňou počas pečenia prikryté.

Zaujme ťa tiež: Recept: Domáce kváskové rožky so slanou plnkou

Pečieme v rúre zohriatej na 180 – 190 stupňov približne 40 – 45 minút najskôr prikryté, posledných 15 minút vrchnák odstránime, aby sa cestoviny upiekli do zlatista. Stačí pripraviť dobrý zeleninový šalátik a chutný obed je hotový.

Foto: redakcia krasaastyl.sk

lasagne s mäsom a špenátom
lasagne recept

Pin It on Pinterest

Zdieľajte, ak sa vám u nás páči.

Pripravujeme pre vás ďalšie zaujímavé články.