REKLAMA

Ak vás stále zaujímalo, čo presne sú udon rezance, ste na správnom mieste. Objasníme to v tomto článku. Iste ste už počuli o najznámejších ázijských cestovinách nazývaných UDON. Prečo sú tak obľúbené? Udon rezance môžete kombinovať s rôznymi ingredienciami. Ich príprava je jednoduchá, pričom vášmu jedlu dodajú exotický nádych a vám prvotriedny gurmánsky zážitok.

Čo sú to udon rezance? 

Udon sú japonské rezance vyrobené zo pšeničnej múky, vody a soli, ktoré sa väčšinou používajú v klasickom japonskom vývare zvanom Dashi. Môžu mať plochý alebo zaoblený tvar.

Od ďalšieho známeho variantu japonských cestovín, menom Soba, ich odlišuje aj to, že sú širšie. Vyznačujú sa neutrálnou chuťou, čo ich robí vhodnými pre rôzne polievky či iné tradičné japonské jedlá.

Tiež vyskúšaj: Fit recept na hlivu ustricovú: Blahodarné zložky hlivy si zachováš takto

polievka s udon rezancami

Kde sa dajú kúpiť? 

Najkvalitnejšie udon rezance sa dajú kúpiť prevažne v špecializovaných obchodoch s ázijskými potravinami. Napriek tomu, keď zablúdite do niektorých zo známych väčších obchodných sietí (Tesco, Kaufland, Lidl), môžete ich nájsť v rôznych sekciách, napríklad v oddelení medzinárodnej kuchyne, prípadne na ne môžete naraziť počas špeciálnych týždňov venovaných ázijskej kuchyni

V dnešnej modernej dobe však nie je ťažké zakúpiť tieto úžasné cestoviny, nakoľko na ne natrafíte vo väčšine obchodov. Môžete si ich taktiež objednať domov alebo kúpiť v potravinách so zdravou stravou. A ak sa na to cítite, môžete si ich dokonca pripraviť doma a užiť si autentický zážitok.

Recept: Udon rezance s kuracím mäsom vo variácii s červenou miso polievkou 

Čas na prípravu:  20 minút, varenie:  25 minút,  4 porcie

Nakoľko sa nám už končí leto a pomaly začínajú dlhšie a chladnejšie večery, ponúkame vám tento rýchly a jednoduchý recept na udon polievku, ktorý je inšpirovaný japonskou kuchyňou.

Ingrediencie

  • 1 l kuracieho vývaru so zníženým obsahom soli
  • 2 kuracie prsia
  • 1/3 šálky červenej miso pasty
  • 180 g udon rezancov
  • 1 veľká mrkva
  • 300 g brokolice
  • 100 g shiitake húb
  • 1/2 šálky zmrazeného olúpaného edamame
  • 300 g extra jemného tofu
  • 2 jarné cibule

Servírovanie

  • morské riasy nori
  • sezamové semienka

Pozri: TU nájdeš misky na UDON a ďalšie veci k stolovaniu

Pokyny na prípravu 

  1. Do veľkého hrnca nalejte liter studenej vody a liter kuracieho vývaru a nechajte zovrieť. Medzitým umyte kuracie prsia a ponorte ich. Pár minút varte na veľkom ohni, potom znížte teplotu a varte pod pokrievkou približne 15 minút, alebo kým kura nebude úplne uvarené. Potom odstráňte zo sporáka a nechajte ho odstáť približne 5 minút. Neskôr kurča nakrájajte na tenké plátky.
  2. Medzitým zmiešajte v malej miske 1/4 šálky miso pasty so zmesou z vývaru, až kým sa pasta nevstrebe a nebude dostatočne hladká. Potom uvarte rezance podľa pokynov na obale a na záver ich nezabudnite scediť.
  3. V tom istom hrnci na strednom ohni pridajte mix pasty, vývaru a vody a varte za občasného miešania asi 1 minútu, kým sa všetko nespojí dokopy.
  4. Pridajte mrkvu nakrájanú na tenké krúžky a brokolicu nakrájanú na malé ružičky. Varte ďalšie 2 minúty. Pridajte huby shiitake, edamame, rezance a tofu nakrájané na väčšie kocky. Varte ďalšiu minútu. Zeleninu nechceme mať úplne uvarenú, môže ostať trochu tvrdá.
  5. Hotovú polievku na záver rozdeľte na porcie a podávajte s jemne nastrúhanými morskými riasami, na tenké pásiky nakrájanou jarnou cibuľkou a ľahko opraženými sezamovými semienkami.
REKLAMA

Recept: Yaki udon rezance s hovädzím mäsom 

Čas na prípravu:  10 minút, varenie:  5 minút,  2 porcie

Prinášame vám ďalší jednoduchý a najmä rýchly recept na udon rezance v kombinácii so šťavnatým a chutným steakom, ideálny na obed či večeru. Tento recept je naozaj nenáročný na prípravu, čo ho robí ideálnym na hektické dni, pretože vám ušetrí nielen čas, ale aj námahu s umývaním množstva riadu.

Ingrediencie 

  • 115 g tenkých udon rezancov
  • 115 g hovädzieho mäsa
  • 1 šálka kapusty
  • ½ stredne veľkej cibule
  • 1 až 2 strúčiky cesnaku podľa chuti
  • 1 mrkva
  • 3 huby shiitake 

Vyber si: Recepty na obedy, večere aj ráno – zdravé, slávnostné i diétne

ázijské hovädzie príprava

Marináda

  • 2 ½ lyžice tmavej sójovej omáčky
  • 2 lyžice ustricovej omáčky
  • 2 lyžice svetlej sójovej omáčky
  • 1 lyžica mirinu
  • 2 čajové lyžičky ryžového octu
  • 2 čajové lyžičky medu

Servírovanie

  • sezamové semienka
  • 1 jarná cibuľa

Pokyny na prípravu 

  1. V mise zmiešajte do hladka ingrediencie na marinádu yaki udon. V ďalšej mise zmiešajte hovädzie mäso nakrájané na tenké plátky s jednou polievkovou lyžicou omáčky tak, aby bolo pokryté marinádou.
  2. Namočte udon rezance do teplej vody a premiešajte ich, aby sa od seba oddelili, potom sceďte rezance a nechajte ich odkvapkať.
  3. Rozohrejte na strednom ohni vo veľkej panvici lyžicu oleja a restujte na ňom hovädzie mäso, kým nebude mať zlatistú farbu, potom ho dajte na stranu.
  4. Teraz na panvicu pridajte kapustu nakrájanú na tenké plátky a tiež cibuľu nakrájanú na plátky. Keď trochu zmäknú, pridajte 2 strúčiky pretlačeného cesnaku, ktorý tiež restujte do zlatista.
  5. Potom pridajte nakrájanú mrkvu a huby. Všetko restujte ďalšie 2 až 3 minúty.
  6. Na panvicu vráťte nakrájané hovädzie mäso a pridajte k nemu zvyšok omáčky. Miešajte, kým sa všetko spojí.
  7. Na záver servírujte so sezamovými semienkami a jarnou cibuľkou nakrájanou na jemné krúžky.

Do akých ďalších jedál sa ešte hodia udon rezance? 

Rezance udon sa používajú pri príprave rôznych teplých a studených jedál. Napriek tomu, že sú najviac využívané v japonskej kuchyni, môžete si ich vychutnať aj v iných receptoch. Klasicky sa využívajú pri príprave polievok alebo pražených rezancov, no môžete ich využiť aj pri príprave misiek hojnosti, šalátov alebo curry. Vo väčšine prípadov sa podávajú s jarnou cibuľkou, tempurou alebo tofu.

Udon je skvelou voľbou, keď máte chuť experimentovať a objavovať nové kuchyne a chute. Rezance udon vás na chvíľu prenesú do iných miest a kultúr, aj keď si ich vychutnávate v pohodlí svojho domova.

Neprehliadni: Vychytávky do kuchyne – ktorú si vyberieš?

udon rezance recept

Vysvetlivky 

*Dashi: vývar získaný z varenia kombu (sušenej morskej riasy) a sušených katsuobushi (rybých vločiek)

*Miso: japonská pasta z fermentovaných sójových bôbov a obilnín

*Edamame: mladé sójové bôby

*Nori: tenká sušená morská riasa

*Yaki: grilované, pečené, restované, smažené na vysokých teplotách

*Mirin: sladké ryžové víno

*Tempura: obaľované v ceste a následne fritované

Redaktorka: Barbora Panyiová

Foto: Freepik

Pin It on Pinterest

Zdieľajte, ak sa vám u nás páči.

Pripravujeme pre vás ďalšie zaujímavé články.