Rýchle recepty z niekoľkých surovín obľubujú všetci, ktorí sa nechcú dlho pariť nad sporákom, čo je najmä v lete nie najpríjemnejšia aktivita. Niekoľko skvelých tipov, ako si urýchliť varenie, sme vám už dali. No a teraz prídu na rad recepty na špagety. Jednoduché, rýchle a chutné. Poznáte nasledujúce poklady talianskej kuchyne?

Vyberte si jeden z TOP najobľúbenejších špagetových pokrmov. Nepotrebujete k nim veľa ingrediencií. Kvantitu však nahraďte kvalitou. Je rozdiel, či tieto pochúťky doladíte eidamom alebo odporúčaným parmezánom, prípadne pecorinom, ktorý jedlu dodá hneď inú dimenziu. Nasledujúce recepty sú gramážou surovín dimenzované na dve až tri porcie.

Recept na špagety CARBONARA

U nás poznáme najmä poslovenčenú verziu týchto pôvodne typicky rímskych cestovín, ktorú podľa niektorých kazíme, podľa iných zjemňujeme smotanou a pridávame na dochutenie i cesnak, pričom však obe spomínané ingrediencie v pôvodnom recepte nemajú čo hľadať. Skúsite túto tradičnejšiu verziu?

Ingrediencie na špagety CARBONARA

  • 250 g špagiet
  • 150 g slaniny (v pôvodnom recepte je guanciale alebo pancetta, ktoré nie sú údené, avšak možno ich nahradiť aj našou, prípadne anglickou slaninou)
  • 1 celé vajce a ešte jeden žĺtok
  • 100 g parmezánu alebo pecorina
  • na dochutenie soľ a čierne korenie
recept na špagety carbonara

Postup na prípravu špagiet CARBONARA

Dajte variť špagety do dobre osolenej vriacej vody. Nastrúhajte syr, ktorý spolu s vajíčkom a korením pomiešajte v miske. Nakrájanú slaninku opražte na panvici do zlatista. K slanine do panvice následne pridajte al dente uvarené a scedené špagety. Kvôli omáčke môžete priliať trošku z vody, v ktorej sa varili. Špagety premiešané so slaninou odstavte z ohňa a na záver pridajte pripravenú zmes z misky. Je dôležité, aby sa už v tomto momente ingrediencie nevarili na ohni, pretože z vajíčka by mohla vzniknúť praženica a my chceme dosiahnuť syrovo-vajíčkovú omáčku jemnej konzistencie. Všetko na panvici dobre premiešajte a pokrm pred servírovaním skrášlite zvyškom nastrúhaného syra, prípadne lístkami bazalky či iných čerstvých byliniek.

Ďalšia inšpirácia: Lasagne s kuracím mäsom a špenátom: Recept aj pre začiatočníkov

Recept na nepravé špagety BOLOGNESE s mletým mäsom

Nie je to úplne známy fakt, ale tradičný recept na bolonské špagety nepatrí medzi tie jednoduché a rýchle, ako by ste možno očakávali. Príprava samotnej omáčky je pomerne komplikovaná a zdĺhavá. Keďže sme si ale dali za cieľ predstaviť vám chutné rýchlovky, s ktorými nebudete mať veľa roboty, nasledujúci recept je zjednodušenou verziou týchto svetoznámych talianskych cestovín. Super rýchlou je najmä vegánska verzia bez mletého mäsa, ku ktorej vám stačí dokúpiť si bolonskú vegan omáčku, uvariť špagety a prípadne ešte jedlo doladiť vegánskym syrom a lístkami bazalky. Nevegánska verzia s mletým mäsom je popísaná nižšie. 

Ingrediencie na nepravé špagety BOLOGNESE s mletým mäsom

  • 250 g špagiet
  • 200 g mletého mäsa podľa preferencií
  • cibuľa a 3 – 4 strúčiky cesnaku 
  • olivový olej
  • konzerva lúpaných a sekaných paradajok
  • na dochutenie soľ, čierne korenie, bazalka
  • na posypanie syr (ideálne parmezán)
bolognese recepty na špagety

Postup na prípravu nepravých špagiet BOLOGNESE s mletým mäsom

Do vriacej osolenej vody dajte variť špagety. Medzičasom si očistite a nadrobno nakrájajte cibuľu, ktorú si orestujte na oleji a k nej následne pridajte mleté mäso so soľou a korením. Miešajte, kým sa mäsko nezatiahne. Potom hrniec zakryte pokrievkou a nechajte na miernom plameni, nech sa ingrediencie ešte niekoľko minút dusia. V tejto fáze môžete pridať aj očistený a roztlačený cesnak. Po podusení vlejte konzervu s paradajkami a môžete pridať aj trošku vody, pokiaľ nemáte radi hustú omáčku. Za občasného pomiešania varte ešte zhruba 15 až 20 minút a na záver podľa potreby dochuťte korením a bazalkou. Uvarené a scedené špagety pridajte do omáčky a výsledný pokrm pred podávaním posypte nastrúhaným syrom, prípadne ho môžete ozdobiť aj čerstvými bylinkami. 

Recept na špagety AGLIO OLIO

Top najlepšie recepty na špagety zavŕšime maximálne jednoduchou verziou talianskych cestovín, ktoré ľavou-zadnou zvládnu pripraviť aj kuchári začiatočníci. Výsledok je však mimoriadne chutný, nech už si vyberiete stredne štipľavú, alebo klasickú extra pikantnú verziu s čili či peperoncini.

Ingrediencie na špagety AGLIO OLIO

  • 250 g špagiet
  • 6 strúčikov cesnaku
  • peperoncini alebo čili paprička (voliteľné)
  • olivový olej
  • 100 g parmezánu
  • čerstvá petržlenová vňaťka
  • na dochutenie soľ a čierne korenie
recept špagety aglio olio

Postup na prípravu špagiet AGLIO OLIO

Do vriacej osolenej vody dajte variť špagety, kým nebudú al dente. Ošúpte a nakrájajte cesnak na tenké plátky a dajte ho na rozohriatu panvicu so zhruba 5 – 6 lyžicami oleja. V tejto fáze môžete pridať nasekané čili alebo peperoncini. Suroviny na panvici nerestujte, ale len zohrievajte. Podstatou tohto postupu je to, aby olivový olej nasiakol chuť a vôňu cesnaku a pikantného korenia. Dovarené a precedené cestoviny následne zmiešajte na panvici so štipľavými ingredienciami. Pred podávaním špagety posypte nasekanou vňaťkou z petržlenu a nastrúhaným parmezánom. 

Foto: Freepik

Pin It on Pinterest

Zdieľajte, ak sa vám u nás páči.

Pripravujeme pre vás ďalšie zaujímavé články.