Recepty so zázvorom sú veľmi populárne najmä v chladnejšom období, keď chceme naplno využiť jeho liečivú silu. Účinne pomáha pri prechladnutí, angíne, bolesti hrdla, kašli, no zázvorový čaj či zázvorové cukríky sa odporúčajú aj pre tehotné ženy na zmiernenie nevoľnosti, no a tiež pre tých, ktorým býva zle od žalúdka pri cestovaní.
Možno ste o tom nevedeli, ale ďumbier, čo je iné meno pre zázvor, pôsobí aj proti vysokému cholesterolu, migréne či zápalom.
Ďalší tip proti kašľu: Podbeľ liečivý: Aké má účinky na zdravie a kedy si dopriať podbeľový čaj?
Recept na domáce zázvorové cukríky sa vám teda určite hodí. Hlavne v prípade, ak milujete jeho exotickú pikantnú chuť. S týmito bonbónmi však nemajú väčšinou problém ani deti, ktoré inak zázvor neobľubujú.
Recept na domáce zázvorové cukríky – kandizovaná žuvacia klasika aj na cmúľanie
Treba povedať, že receptov na domáce zázvorové cukríky je viac a my sme pre vás vybrali tri varianty. Kandizované, v cukre balené zázvorové kúsky, ale aj bonbóny na cmúľanie.
Zvoľte si, čo vám bude viac vyhovovať, či už potrebujete cukríky na boľavé hrdlo alebo proti tehotenskej nevoľnosti. Zázvor bude účinný vo všetkých spomínaných podobách. Zabojuje proti zápalu v hrdle vďaka svojmu antibakteriálnemu pôsobeniu, posilní imunitu a v rozumnom množstve uľaví aj pri ranných tehotenských ťažkostiach.
V zásade nepotrebujete veľa ingrediencií, len chuť a čas na výrobu týchto liečivých sladkostí. Inak si totiž viete bio zázvorové cukríky vo všetkých spomínaných variantách aj kúpiť, napríklad TU.
No pokiaľ máte tú správnu DIY náladu, pustite sa veselo do výroby vlastných domácich cukríkov zo zázvoru.
Tip od nás: Ako výrazne podporiť imunitu a bojovať proti chorobám?
Jednoduché domáce zázvorové cukríky s citrónom
Jednoduchší je tento recept najmä v tom, že sa nezdržiavate s lúpaním čerstvého koreňa, ale použijete polovičku lyžičky mletého sušeného zázvoru. Potrebovať ešte budete 130 ml vody, lyžicu čerstvej vylisovanej šťavy z citróna, lyžicu medu, šálku kryštálového cukru a práškový cukor na obalenie cukríkov.
Sušený zázvor spolu s vodou, kryštálovým cukrom a citrónovou šťavou nechajte variť v hrnci na miernom plameni zhruba 20 minút.
Po odstavení z plameňa a miernom vychladnutí primiešajte med a hustú hmotu kvapkajte s pomocou lyžičky na papier na pečenie, na ktorý dajte v tenkej vrstve práškový cukor. Nakvapkajte si veľkosť cukríka, aká vám vyhovuje a na záver ešte cukríky poprášte cukrom. Skladujte ich v chladničke v dobre utesnenej sklenenej nádobe.
Pozri aj: Chrípka a prechladnutie: Stav na tieto domáce recepty
Bonbóny na cmúľanie z čerstvého zázvoru – aj pre vegánov
Druhou možnosťou je využiť čerstvý zázvor. Postačí vám zhruba 2 centimetre koreňa, ktorý očistite. Dobre vám to pôjde obyčajnou lyžicou. Následne zázvor najemno nastrúhajte. Pripravte si hrniec, do ktorého dáte 200 g medu alebo 200 g agáve sirupu (alternatíva pre vegánov). Druhá možnosť je lepšia aj pre nevegánov, nakoľko varom sa z medu vytrácajú jeho liečivé zložky. Pokiaľ chcete, stále môžete trochu medu primiešať, keď zmes odstavíte.
Recept na kandizovaný zázvor
Síce kandizovaný zázvor nie je v pravom zmysle slova cukríkom, ale v každom prípade ide o liečivú maškrtu. Okrem toho si ho môžete pridať do rôznych dobrôt, ako sú muffiny, domáce cereálne sušienky či košíčky. Kandizovanie je vlastne konzervovanie kryštalizujúcim cukrom.
Potrebujete:
- 500 g zázvoru
- 600 g kryštálového cukru
- citrón
- voda
Postup:
Čerstvý zázvor očistite a nakrájajte na štyri milimetre hrubé plátky. Dajte do širšieho hrnca, zalejte vodou tak, aby bol zázvor ponorený. Varte 10 – 15 minút a prisypte 200 g cukru, premiešajte, aby sa cukor rozpustil. Prikryte a nechajte odležať do ďalšieho dňa.
Zaujme ťa: Na tieto jesenné bylinky a ich účinky určite nezabúdaj!
Zmes uveďte do varu, pridajte citrón bez kôry a jadierok pokrájaný na hrubšie plátky, 200 g cukru a bez pokrievky varte 15 minút. Po 4 hodinách pridajte opäť 200 g cukru a varte 15 minút. Prikryté nechajte odležať do ďalšieho dňa.
Tretí deň preceďte zázvor a získaný sirup nalejte do fľaše, používajte ho do čaju alebo kokteilov. Nechajte dobre odkvapkať zázvor, ktorý môžete ešte obaliť v cukre, ale výborný je aj bez neho.
Zaujímavosť: Prečo jesť pochúťky zo šišiek?
Uložte v jednej vrstve na tácku a nechajte niekoľko dní preschnúť. Preložte do sklenenej nádoby a uzatvorte. Tí , ktorí milujú zázvor, si práve v kandizovanej podobe môžu vychutnávať jeho sladkú, ale zároveň ostrú, pikantnú chuť.
Foto: redakcia krasaastyl.sk/Freepik